reklam

12 Ocak 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarih koruma altında

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce tarihi itfaiye binasında oluşturulan İKEMA, kent kültürüne büyük katkı yapacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, tarihi itfaiye binasının restore edilmesiyle oluşturulan İzmir Kent Arşivi ve Müzesi (İKEMA) düzenlenen törenle açıldı. İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, törende, İzmir'in belleğinin sabit ve somut bir yerde toplandığını söyledi. Geçmişini bilmeyen toplumların geleceğini göremeyeceğini ifade eden Göksu, "Tarihi, kültürü ve ticareti zengin bir milletiz. Bu mirasın korunduğu mekanı korumak, İzmir'de doğan ve doyan herkesin görevidir" dedi.

Yaşayan bir yer
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, müzenin İzmir'in kültür yaşamında önemli bir boşluğu doldurduğuna işaret ederek, kent belleği ve tarihine kentlilik bilinciyle sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. Piriştina, şunları söyledi:

"İzmir 5 bin yıllık tarihiyle çok zengin bir kent. Yangınlarla, depremlerle ihmallerle birçok değer yok olup gitmiş. Elimizde neler kaldığını bililyoruz. Son yıllarda bunlara olabildiğince önem gösterme gayreti başlattık. Kent tarihi ve beleğine, kendimize ait birşeyi ortak beleğe katarak kentlilik bilinci yüksek, bu kentin geleceğine de sahip çıkacak hemşehrilerle yolumuza devam etmek için çaba sarfediyoruz."

114 yıllık rüya
Projenin hayata geçirilmesinde büyük emek sarfeden Yardımcı Doç. Dr. Sabri Yetkin de İKEMA'yla Halit Ziya Uşaklıgil'in 114 yıl önce kaleme aldığı makalenin bugün gerçekleştiğini söyledi. Yetkin, "Uşaklıgil; bundan yıllar önce yazdığı köşe yazısında bir kentin şan ve şerefini artıracak tesislerin müzeler ve kütüphaneler olacağını fakat İzmir'in böyle bir kurumdan yoksun olduğunu yazmış. Bugün bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte İzmir'in şan ve şerefi artmıştır" dedi.

Sergi ile açıldı
Konuşmaların ardından binanın giriş katında bulunan süreli ve kalıcı yayınlar sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergi açılışına İzmir Valisi Göksu'nun yanı sıra sinema sanatçısı Metin Akpınar, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser, ilçe belediye başkanları, Yeni Asır Gazetesi Yayın Grubu Başkanı Osman Gençer, Haber Müdürü Muzaffer Oktay, köşe yazarları Şevket Özçelik ve Türkmen Parlak da katıldı. Cumhuriyet Sergisi bölümünde Yeni Asır Gazetesi'nin Cumhuriyet'in kuruluşunun 10. yıl dönümü baskısı büyük ilgi gördü.

Beş bin cilt el yazması kitap
İKEMA'da 5 bin cilt el yazması kitap, Milli Kütüphane arşivindeki 8 bin cilt yeni yazıyla, bin 440 cilt eski yazıyla yazılmış gazete, filme ve CD'ye aktarılıyor. İKEMA'da, YENİ ASIR'ın Cumhuriyetin Kuruluşu'nun 10. yıldönümü olan 29 ve 30 Ekim 1933 tarihli nüshaları da sergileniyor.

Bahçesi lokanta olacak
3 katlı binanın zemin katında sağda giriş holü, danışma ve santral odası, müzik odası, video, drama odası, kulis ve tuvaletler ile idare odası yer alıyor. Zemin katta orta bölümde yer alan 434 metrekarelik alan yüksek tavanlı müze ve sergi alanı olarak kullanılacak. Binanın birinci katında 6 çalışma odası, tuvaletler, toplantı odası, ve kitap deposu bulunuyor. Binanın arka kısmında bulunan iç bahçe İzmir Yemekleri Lokantası olarak düzenlendi.
Yeni Asır 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Düşey Sirkülasyon Elemanları

Düşey sirkülasyon elemanları hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz