reklam

13 Ocak 2004 Salı 
Ana Sayfa > Haberler

8. Avusturya Beton Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu

Beton malzemeyi, modern mimarlığın bir tasarım ögesi olduğunu göstermek amacıyla Avusturya'da sekizincisi verilen Beton Ödülleri'nin yeni sahipleri 15 Kasım 2003'de açıklandı.

Geniş bir temele oturan ödül adayı projelerde, beton malzemeyi modern mimarlığın güncel mimarlık trendlerinde baskın ifade ögesi olarak çıkartma koşulu arandı. Kararını bu kritere bağlı olarak şekillendiren DI Elke Delugan-Meissl, Prof.Dr.Friedrich Achleitner, Markus Peter, Marcel Meili, Prof.Wolf D.Prix, Felix Friembichler'den oluşan jüri üyeleri, toplam 69 proje arasından üç projeyi birinciliğe (ödüle) layık gördü.

Kazanan projeler; ASFINAG'ın Trafik Yönetim Merkezi (Mimar Adolf Krischanitz), Murau Bölge Genel Müdürlük Binası (Mimarlar Wolfgang Tschapeller ve Friedrich W. Schöffauer), Kirchdorf'da Okul (Mimarlar Riepl/Riepl).

Avusturya Çimento Endüstrisi Derneği'nin yöneticisi Felix Friembichler'e göre 2003 yılı beton ödülleri için başvuru sayısı rekor seviyede ve Avusturyalı mimarların mesleki performansları, ortaya çıkan projelerin arkitektonik kaliteleri üst düzeyde. Friembichler; yapılan başvuruların sayısındaki artışın Avusturya'daki "Yeni Mimarlık"ın ön planda olduğunun ve taşralılığın hiçbir şansı kalmadığının bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Ödül alan projelere, hak ettikleri değerin verilebilmesi için ödül miktarı Kirchdorf Çimento Fabrikası'nın desteği ile 15.000 Euro'dan 21.000 Euro'ya çıkartıldı.

Modern Mimarlık için Geniş Bir Temel
Başvuru sayısının çokluğu ve bina tiplerinin çeşitliliği Avusturya'da çağa uygun binaların geniş bir yelpazesinin olduğunun bir göstergesi. Başvuruların büyük bir bölümü Avusturya'nın üst kısımlarından, Tirol ve Vorarberg'den, ama Viyana, Salzburg gibi köklü yerleşmelerden de yapılan başvuruların sayısı hiç de az değil.

Projelerin yaklaşık üçte biri komünal gruba (fabrika gayrimenkulleri ve tek evler) giriyor. Beton, modern ve ekolojiye saygılı mimariyle birlikte optimal biçim vermeyi mümkün kılar. Friembichler, yapılarda genelde tipik bir etki (imaj) olarak çelik-cam-beton üçlüsünün modern estetiğinin kullanıldığını söyledi.

Kazanan Projeler

ASFINAG Trafik Yönetim Merkezi, 1230 Viyana (Mimar: Adolf Krischanitz):
2003 Yılı Haziran Ayı'nda tamamlanan, 4.500.000 Euro'ya mal olan yapı, birbirinin üstünden kayarmış gibi duran ve kaskatlı bir merdivenle birbirine bağlanan hacimlerden oluşuyor. Villa-Savoye'un girişini andıran bir girişle iç mekanına alan yapı net bir taşıyıcı sistem ile çözülmemiş. Öngermeli betonun kullanıldığı sistem serbest yerleştirilmiş kolonlarla taşınırken, bu serbestlik iki kat yüksekliğinde geniş operatör odalarına da olanak tanımış. Camla kapatılmış cephe ise yaşıyıcı sistem ile boşluk arasındaki gerilimi arttırarak yapının daha iyi ifade edilmesini sağlamış.

Murau Bölge Genel Müdürlük Binası (Mimarlar Wolfgang Tschapeller ve Friedrich W. Schöffauer):
Mayıs 2002'de tamamlanan bina, hem kırsal yerleşmenin olduğu hem de yapılaşmaya uygun kritik bir noktada konumlanıyor. Bina, modern malzeme çeşitliliği (çelik, cam, metal, ahşap,v.b.) kullanılarak inşa edilmiş olsa da betonun iç mekanda derinden fırlayan ya da açılı duran duvarlarda ve ışık küreleri ile bezeli üst örtüde kullanılmasıyla mekansal ve konstrüktif bir rol üstlendiği söylenebilir. Beton bu projede baskın olmayan ama önemli bir rol üstlenmiş.

Kirchdorf'da Okul (Mimarlar Riepl/Riepl):
2003 Baharı'nda tamamlanan ve 10.330.000 Euro'ya mal olan bina, 70'li yıllarda yapılmış bir okul binasına ek olarak tasarlanmış. Mimarlar, 21.yüzyılın getirdiği anlayışla bu binanın olasılıklarının üzerinde durmuşlar. Jüri, söz konusu yapıda mevcut olanla yeni strüktür arasındaki bağlantıyı ve ikisi arasındaki farklılıklarının rahatlıkla okunabilmesini ve yeni tasarlanan iç mekanın kalitesini takdir etmiş ve projeyi ödüle layık görmüş.

Arkitera

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

8. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması

Başvuru Formu için tıklayın.

07 - 12 Şubat 2004, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz