reklam

15 Ocak 2004 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

XXII. Dünya Mimarlık Kongresi'nin Bilim Kurulu geçtiğimiz hafta İstanbul'da toplandı

Temmuz 2005'te İstanbul'da yapılacak olan XXII. UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği) Kongresi için hazırlıklar ivme kazandı. 8-10 Ocak tarihlerinde toplanan Bilim Komitesi, Türk ve yabancı üyelerin katılımıyla gerçekleştirdiği ilk ortak toplantısında Kongre ana konusu ve alt başlıklarını kesinleştirdi. "ŞEHİR: MimarlıkLARın Pazaryeri" temasıyla toplanacak olan Kongre, mimarlığın küresel gündemine kentlerin perspektifinden bakacak.

Türkiye Mimarlar Odasının kurucu üyeleri arasında yer aldığı UIA, beş kıtada yüzü aşkın ülkedeki mimarlık meslek örgütlerinin üye olduğu, bir milyondan fazla mimarı temsil eden bir kuruluş. UIA kongrelerinde 1948 yılından bu yana her 3 yılda bir toplanarak mimarlığın evrensel ve yerel sorunları tartışıldı; Kongre ardından toplanan Genel Kurullarında mimarlık mesleğinin uygulanmasına yönelik kararlar alındı. 2005 İstanbul kongresinde mercek dünya şehirlerine tutulup daha güvenli, daha rahat ve güzel kentlerde yaşayabilmenin yolları tartışılacak.

7000 kişinin katılması beklenen kongrenin organizasyonu Mimarlar Odası tarafından yürütülüyor. Kongrenin bilimsel içeriğini ve programını belirlemek üzere geçtiğimiz yılın başında belirlenen Bilim Komitesi, Türkiye'de mimarlık okulları ve yapı sektörünün tanınmış isimleri ile UIA'nın faal olduğu 5 kıtayı temsilen gelen üyelerden oluşuyor. Komitenin evsahibi ülke üyeleri tarafından geliştirilen kongre teması, 8-10 Ocak tarihlerindeki ortak toplantıda görüşülerek kesinlik kazandı.

Kongre, 'pazaryeri' kavramından yola çıkarak çoğulcu, çok renkli bir tartışma ortamı kurmayı hedefliyor. Kenti kullanan ve kentin oluşmasında payı olan her kesimin katılımına olanak verecek düzenlemeler, İstanbul'un Kongre Vadisi'nde gerçekleştirilecek. Dört gün sürecek oturumlarda, kentlerin mimarisi 'pazar' kavramının çağrıştırdığı kültürel ve ekonomik boyutlarda irdelenecek. Uygarlığın elle tutulur hali olan şehirlerin inşası ve onarımı için harcanan kapitalin (ulusal yatırımların yarısından fazlası)
büyüklüğüne karşılık, yaratıcı düşünce ve ekspertizin esirgenişi sonucunda gelişen sağlıksız, niteliksiz yaşam çevrelerimizin geleceği tartışılacak. Mimarlığın geçmişten geleceğe aktarılan en kalıcı kültürel yatırım olduğu bilincinin yerleşmesi için yollar aranacak.

UIA kongreleri kent ve çevre sorunlarına yönelik uluslararası örgütlenmeler içinde, Birleşmiş Milletler'in Habitat Konferansından sonra en büyük etkinliğe sahip. Kongrelere katılım yaklaşık on günlük bir süre boyunca hergün ortalama 7.000 kişiyi bulmakta; bu rakam zaman zaman 10.000 kişiyi aşıyor. UIA Kongreleri için yer seçimi, Olimpiyatlar için olduğu gibi, 6 yıl öncesinden, yüzü aşkın ülkeden gelen delegelerin oyları ile belirleniyor. Türkiye Mimarlar Odası, bir UIA kongresine evsahipliği yapmayı uzun zamandır hedefliyordu. 2005 Kongresinin İstanbul'a gelmesi 1999 yılında Beijing Kongresi'nde gerçekleşti; İstanbul 2005 için yapılan seçimi, Floransa (İtalya) ve Nagoya (Japonya) kentleri ile yarışarak kazandı. Bu başarıda dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere, Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının verdiği destek ve sağladıkları olanakların payı büyük oldu. XXII. UIA Dünya Mimarlık Kongresi, Türkiye'de Habitat II'den sonra gerçekleştirilecek en büyük organizasyon olacak.

UIA 2005 Bilim Komitesi
Köksal Anadol, Yapı Merkezi, İstanbul
Shukur Askarov, Özbekistan-Taşkent (2. Bölge: Doğu Avrupa ve Orta Doğu)
İlgi Yüce Aşkun, MSÜ öğretim üyesi, İstanbul
Aydan Balamir, Komite Sekreteri, ODTÜ öğretim üyesi, Ankara
Harun Batırbaygil, YTÜ öğretim üyesi, İstanbul
François Chaslin, Fransa-Ivry/Seine, Paris (1. Bölge: Batı Avrupa)
Doğan Hasol, Yapı Endüstri Merkezi, İstanbul
Azdine Nekmouche, Fas-Kazablanka (5. Bölge: Afrika)
Suha Özkan, Kongre Başkanı ve Genel Raportör, Cenevre
Budi A. Sukada, Endonezya-Jakarta (4. Bölge: Asya ve Avusturalya)
Hasan Şener, İTÜ öğretim üyesi, İstanbul
Sara Topelson de Grinberg, Meksika-Meksiko (3. Bölge: Amerika)

Aydan Balamir, Komite Sekreteri

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

UIA 2005 Organizasyon ve Bilim Komitesi Üyeleri 28 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldular.

UIA 2005 Organizasyon ve Bilim Komitesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz