reklam

15 Ocak 2004 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

Uzmanların uyarısı üzerine boşaltılan tarihî yalı soyulmaktan kurtulamadı

Geçtiğimiz ay çeşmeleri, ayaklı yalağı ve çeşme aynası çalınan Emirgan'daki tarihi Şerifler Yalısı'nın iki yıl önce soyulma ihtimaline karşı boşaltıldığı ortaya çıktı. Şerifler Yalısı'ndaki 150'ye yakın tarihi eserin korumasız olduğunu gören Topkapı Sarayı'na bağlı uzmanlar, hemen bir rapor hazırlayarak eserlerin buradan alınıp daha güvenli müzelere sevk edilmesini istemiş.

Yalının iyi korunmadığını ortaya koyan raporda, her an bir hırsızlık olayının gerçekleşebileceğine de vurgu yapılmış. Raporda ayrıca Şerifler Yalısı'ndaki eserlerin tarihî değerleri itibarıyla, orada kalmasının çalınma riskini artırdığı belirtilmiş. Bu rapor üzerine Kültür Bakanlığı, yalıdaki eserleri Topkapı Sarayı'na ve Türk-İslam Eserleri Müzesi'ne taşımış. Böylece üç padişah elbisesi, sedef işlemeli kavukluklar, tarihi cam ve porselenler, halı ve kilimlerle yalının porselen eşyaları çalınmaktan kurtarılmış. 

Ancak, yaklaşık bir ay önce yalıya giren hırsızlar, çalacak bir şey bulamayınca bu kez tarihi yalının demirbaşlarını yerlerinden sökerek götürdü. Bir bekçi ve bir köpekle korunan yalının bahçe duvarları da alçak olduğu için mekâna girmek son derece kolay. Yalının alarmı ve kapalı devre kamera sistemi bulunmaması ise hırsızların işini kolaylaştırmış.

Türkiye'de korumasız ve sahipsiz pek çok tarihi eserden biri Şerifler Yalısı. Bir dönem ‘Saray Yavrusu' olarak adlandırılan ve İstanbul’un siluetinde önemli bir yere sahip olan yalı, yıllar içerisinde bakımsızlık ve ihmalkârlık yüzünden zor günler yaşıyor. Öyle ki yalının hemen üstüne yapılan gecekonduya hiç kimse şimdiye kadar ses çıkarmamış. 

Avrupa yakasındaki en eski yalı olan Şerifler, 1780 yılında Yusuf Paşa'nın deniz kenarındaki sarayının bir parçası olarak inşa edilmiş. Harem bölümü 1946 yılında sahil yolunun yapımı için yıkılmış. Barok üslupta yapılmış nadir eserlerden biri olan yalı, 1960'lı yıllarda kısmi bir onarım görmüş. Şu sıralar tarihinde ikinci kez restore edilen yalı, geçtiğimiz yıllarda Kültür Bakanlığı'nın misafirhanesi olarak kullanılıyordu.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdür Vekili Göksel Sonat, korumasız olduğu için Şerifler Yalısı'ndaki tarihi eserlerin birkaç yıl önce İstanbul'daki müzelere alındığını doğruluyor. Yalıdaki hırsızlık olayı yargıya intikal ettiği için bu konuda bir açıklama yapmaktan çekinen Sonat, "İyi ki o eserleri oradan almışız. Yoksa belki de onlar da bir şekilde kaybolacaktı. Tarihi eserlerin yalıdan daha güvenli yerlere alınması eserleri kurtardı." diyor.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 15 Ocak'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz