reklam

22 Ocak 2004 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

Belediye başkanları giderayak gecekondulara göz yumuyor

Yerel seçimler yaklaşırken, kaçak yapılaşma hızlandı. Yeniden seçilme ihtimali zayıf olan bazı belediye başkanları kaçak yapılaşmaya göz yumuyor. Son haftalarda İstanbul, Adana ve Uşak gibi şehirlerde kaçak inşaatların sayısı artmaya başladı.

İstanbul’un yeşil ilçelerinden Beykoz, ruhsatsız inşaatların yoğun olarak görüldüğü yerlerden biri. Kaymakam Cengiz Gökçe, gece yarısı beton atıldığına dikkat çekerek durumun vahametini şu sözlerle özetliyor: “27 yıllık kaymakamlık hayatımda böyle bir şey yaşamadım. Dünyanın en güzel yerlerinden birinde göz göre göre kaçak inşaat yapılıyor. İnşaatı engelliyoruz, ama belediyeler göz yumduğu için bunu durduramıyoruz.”

İnşaat Mühendisleri Odası ise konunun farklı bir boyutuna dikkat çekerek, gecekonduların ilk depremde yıkılacağı uyarısını yaptı. Mühendisler Odası, “Başbakanlık devreye girmeli.” diyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün verileri de son 6 ayda kaçak yapılaşmada çok ciddi bir artış yaşandığını gösteriyor. Önceki yıllarda yaz döneminde ayda 50–60 ruhsatsız binaya müdahale eden ekipler, 2003 yılında ayda ortalama 100 yapıyı yıktı. İstanbul’da Beykoz, Altınşehir, Kavacık, Kâğıthane, Esenyurt ve Çavuşbaşı bölgelerinde gecekondulaşma yoğun biçimde yaşanıyor. Şehirde halen 600 bin kaçak yapı bulunuyor.

Seçim hazırlıklarına kaldırım taşlarını yenileyerek başlayan belediyeler, sandık yaklaştıkça yaşadıkları şehri tanınmaz hale getiriyor. Üç katlı binalar kısa sürede 7 kata çıkıyor. Bu değişimin en hızlı yaşandığı şehirlerden biri de İstanbul. Beykoz Kaymakamı Cengiz Gökçe, sadece son iki ayda 260 kaçak in- şaatı durdurarak mühürletti.

Anadolu Hisarı’nın arkasında Hazine arazisini işgal eden 23 villayı yıktırdı. İmar izni yüzde 15 yapılaşmaya müsaade ederken, Beykoz’da nasıl olup da 7–8 katlı binalar yapılabildiğinin peşine düştü. Emrindeki 60 polise, “Kaçak inşaat yapılmasına asla izin vermeyeceksiniz” talimatı verdi. Bir polis amirini ve zabıta müdürünü bu yüzden görevinden aldı, soruşturma başlattı. Kaçakla uğraşması ‘para alıyor’ söylentilerine bile sebep oldu.

Kendi ifadesiyle ‘belediyelerin tam denetim yapmaması’ sebebiyle, 3 kat için ruhsat alan ancak 8 kat inşaat yapan ev ve işyeri sahiplerine yine de engel olamadı. Beykoz’un Kavacık, Tokatköy bölgeleri ve sokakları da Gökçe’yi doğruluyor. Sokaklarda demir, tuğla, kum, çimento stokları var. Seçimler yaklaştığı için harıl harıl inşaatlarda çalışmalar sürüyor. Fırsatını bulan gece gündüz demeden inşaatını sürdürüyor. Boğaziçi öngörünüm bölgesi olması (İstanbul Boğazı yapılaşmasına yönelik imar planı) sebebiyle Beykoz’da arazinin yüzde 15’ine inşaat yapılmasına, yani en fazla 3 kata izin veriliyor. İstanbul Valiliği’nin kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyin uyarılarına da uyulmuyor.

Tamamı SİT alanı olan İstanbul’un en gözde yerleşim yerleri arasında yer alan Beykoz’daki kaçak yapılaşmaya engel olamamaktan şikayet eden Kaymakam Cengiz Gökçe seçimler öncesinde Ankara’nın bunu durdurması için feryat ediyor: “Yarım kalmış inşaatların sorumlusu benim. İki ayda 260 kaçak binayı engelledim, ama belediyeler göz yumduğu için gece gündüz inşaatlar sürüyor. Eğer kaçakları durdurmasaydım şimdi bin bina bitirilmiş, bin tane de yeni bina başlamış olurdu.”

Deprem kuşağında bulunan Adana’nın Sofulu, İncirlik, Kürkçüler, Buruk, Solaklı ve Doğankent beldeleri ile Yüreğir ilçesinin Mehmet Akif Ersoy, Şehit Erkut Akbay, Yıldırım Beyazıt Mahalleleri ile Seyhan ilçesinin kuzey ve batı mahallelerinde kaçak yapılaşmanın artması dikkat çekiyor. Seçimkondulara karşı mücadelede yetkisi olmamasından dolayı ilçe belediyelerine bir yazı gönderen Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kaçak yapılaşmalara fırsat verilmemesini, denetimlerin artırılmasını ve gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök, seçim döneminde hızla yayılan kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için belediyelerin daha dikkatli olmasını istedi. Sürenkök, “Deprem kuşağında bulunan Adana’da halkın kendi can güvenliğini ön planda tutması gerekir. Depremde yaşanan acıları kimse unutmasın.” dedi.

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, yerel seçimlerin yaklaşması sebebiyle kaçak yapıların arttığına dikkat çekerek, çarpık kentleşmye izin vermeyeceklerini söyledi. Havaların iyi gitmesini bazı kişilerin fırsat bildiğini aktaran Erdoğan, Uşak’ın çeşitli bölgelerinde kaçak inşaat çalışmalarının artması sonucu denetimlerini arttırdıklarını vurguladı.

İnşaaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, iki üç aydan beri İstanbul’un her yanında kat atma, gecekondu ve kaçak inşaat konularında ciddi bir artış yaşandığını doğruladı. Gökçe, Başbakanlık’ın devreye girerek çarpık yapılaşmanın yakın takibe alınıp durdurulması çağrısında bulundu. Belediyelerin göstermelik yıkım ve izlemeler yaptığından yakınan Gökçe, 6 ay önce mühürlenen inşaatların şimdi bitirildiğini kaydetti. Gökçe, “İnşaat filizleri çiçek açtı. Hiçbir mühendislik hizmeti almadan inşa edilen bu binalar yarın sıvanıp, boyanır daha da güzel hale getirilir. Bunun önüne geçemezsek hem depremde, hem şehircilikte bunların bedelini ağır öderiz.” dedi. Gökçe’nin verdiği bilgiye göre, her ilçede binlerce kaçak yapı stoğu oluştu. Beykoz ilçesinde 1999 yerel seçimlerine kadar yapılmış bulunan bina ve gecekondu sayısı Devlet İstatistik Enstitüsü rakamlarıyla 31 bin 116. İstanbul Afet Yönetim Merkezi’ne göre 51 bin 200 olan bu rakam Beykoz Belediyesi yetkililerine göre 35 bin adet. Bu yapıların sadece 4 bin 383’ünün inşaat ruhsatı var. Yapı kullanma izni (iskan) bulunan yapı sayısı ise sadece 450. Beykoz’un birçok bölgesinde kat atma ve 5–6 katlı binalar yükseliyor. Beykoz’da 3 Kasım 2002 genel seçimlerinden sonra, kamu arazilerinin satılacağı ve imar affı çıkarılacağı söylentileriyle kaçak ve ruhsata aykırı yapılaşma baskısının arttığını doğrulayan Beykoz Belediye Başkanlığı yetkilileri, “Yaklaşan yerel seçimler sebebiyle ilçemizde sadece tapulu parseller üzerinde ruhsatsız veya ruhsatına aykırı yapılar yapıldığı tespit edilmiştir. Ancak bu yapılarda özel mülkiyete ait tapulu parseller üzerinde bulunmaktadır.” şeklinde konuşuyor. Kaçak inşaatlara müdahale edilmediği iddialarını yalanlayan Beykoz Belediyesi yetkilileri, 73 adet tümü tapulu parseller üzerinde, özel mülkiyete ait yapılar hakkında yasal işlem başlatıldığını savunuyor.

İstanbul’da hızla artan kaçak yapılaşmanın kavgası şimdiden başladı
İstanbul’da kaçak yapılaşmanının hızla arttığı Beykoz’da ruhsatsız yapılar için kavga edenler, mahkemelik olanlar bile var. Bu kavgalardan en ilginci bütün mahallenin dilinde dolaşan 76 yaşındaki Hakkı Bıyıklı ve 70 yaşındaki komşusu Mustafa Dumangöz arasında yaşanmış. Tokatköy’e ilk yerleşenlerden biri olan Hakkı Bıyıklı, mahkeme kararına rağmen 10 yıldır bahçesini kullanamıyor. Çünkü, Dumangöz çıkmaz sokakta oturan Bıyıklı’nın bahçesinden evine yol açmak istiyor. Hakkı Bıyıklı, komşusu tarafından gasp edilen arsasına kendi arabasını bile park edemiyor. Komşusu tarafından darp edilen Hakkı Bıyıklı’nın 18 gün hastane raporu var. Bıyıklı, Tokatköy Muhtarı Erkan Atagün’ün de doğruladığı olayı şu sözlerle anlatıyor: “Bu insanlardan illallah ettiğimden arsamın 450 metrekaresini sattım. Kapımın önünü bahçe için ayırdım. Vişne, incir ağaçları diktim. Bir gece onları kesip attılar. Kendi arabamı evimin önüne park etmem bile yasak. Arabalarını getirip benim bahçeme park ediyorlar. Topraklarıma başından beri göz koydular. Burada benim alın terim yatıyor. Bu yaştan sonra onlara yedirtmem.” Sadece cuma namazı için evinden çıkabilen Hakkı dedeyi, dönene kadar eşi balkonda bekliyor. 3 yıldır korkusundan dışarı çıkamayan Fatma Bıyıklı, “İki ihtiyara kimse sahip çıkmıyor. 3 senedir evin içindeyim. Çocuklarımızın başına birşey gelmesin diye çektiğimiz sıkıntılardan bahsetmiyoruz. Olaylar yüzünden sağlığımı kaybettim.” diyor.
Zaman 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Yapıda Yeni Ürünler Fuarı

18 - 22 Şubat 2004, 
Hilton Convention and Exhibition Center

Online davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz