reklam

28 Ocak 2004 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Köprüde yorgunluk ölçümü

Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, Boğaziçi Köprüsü'nün halat plakalarındaki çeliklerde yorulma olup olmadığını belirlemek amacıyla çalışma başlatıldığını açıkladı. Prof. Dr. Uzgiden ise "Köprüdeki sorunun adı konmalı. Bir halatta meydana gelen sorun diğerlerinde de yaşanırsa facia olur" diye konuştu.

Uzmanlar, Boğaziçi Köprüsü'nün 272 taşıyıcı halatının acilen incelenmesini isterken köprünün halat plakalarındaki çeliklerde yorulma olup olmadığını belirlemek amacıyla çalışma başlatıldı. AKP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da bir soru önergesiyle fırtına sırasında halatlardan birinin kopmasını Meclis gündemine taşıdı.

Her gün Avrupa ve Asya kıtaları arasında binlerce aracına geçişini sağlayan Boğaziçi Köprüsü'nün çelik halat levhasının kopması köprünün ''sağlamlığı'' nı tartışmalı hale getirdi. Karayollara Genel Müdürlüğü levhalardan birinin kopmasının tehlike yaratmayacağını savunurken uzmanlar, köprüsünün 272 taşıyıcı halatının acilen incelenmesi gerektiğini belirttiler. İnşaat Mühendisleri Odası Çelik Yapılar Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Uzgiden, Boğaziçi Köprüsü'nde her ihtimale karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayarak ''Köprüdeki sorunun adı konmalı. Bir halatta meydana gelen sorun diğerlerinde de yaşanırsa facia olur'' diye konuştu.

30 yıllık yorulma problemi
Uzgiden, köprünün 30 yıllık bir yorulma problemiyle karşı karşıya olduğunu belirterek diğer halatlarda da benzer sorunların yaşanabileceğini söyledi. Yorulmaya bağlı olarak kablo bağlantılarında zamanla çatlaklar oluştuğunu ifade eden Uzgiden, ısı düşmesiyle birlikte bu çatlakların aniden büyüyerek kırıldığını dile getirdi. Diğer bağlantılarda da bu sorunun aynısının yaşanabileceğine dikkat çeken Erdoğan Uzgiden, ''Kablo bağlantılarının hepsinin incelenmesi gerek. Kablo uçlarında çatlak meydana gelmemiş olabilir ama her an oluşması mümkün. Köprüde ciddi bir tehlike yarattığını ya da yaratmadığını kesin olarak söylemek mümkün değil'' diye konuştu.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Tevfik Peker de kopmanın ekstra yüklerden, yorulmadan, dinamik yüklerden kaynaklanabileceğini ifade etti.

Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost ise Boğaziçi Köprüsü'nün halat plakalarındaki çeliklerde yorulma olup olmadığını belirlemek amacıyla çalışma başlatıldığını açıkladı. Dost, ''Tedirgin olacak hiçbir şey yok. Yerine monte edilen halat hiçbir risk taşımıyor. Uzman bir ekip oluşturduk. Bu ekip, ultrasonik cihazlarla diğer plakaları da ölçecek ve yorgunluğu tespit edecek. Bu çalışma bir hafta 10 gün sonra sonuçlanacak'' dedi. Yakup Dost, İngiliz bilim adamlarının yanı sıra asma köprü konusunda uzman bir Japon bilim adamının da Türkiye'ye davet edildiğini söyledi.

Ergezen'e soru önergesi
İnşaat mühendisi olan AKP'li Ilıcalı ise Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen 'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, kopmanın bağlantı noktasında meydana gelmesinin düşündürücü olduğunu bildirdi. Ilıcalı, ilgili bürokratlarla bilim adamlarının medyaya yansıyan farklı açıklamalarının, günde yaklaşık 200 bin aracın geçtiği Boğaziçi Köprüsü'nün güvenliği açısından tereddütler oluşturduğunu savundu.
Cumhriyet

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz