reklam

06 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Bayındırlık Komisyonu Başkanı Köşdere: Müteahhidin tanımı yok

24 yıl müteahhitlik yapan Çanakkale Milletvekili ve TBMM Bayındırlık Komisyonu Başkan Vekili İbrahim Köşdere, deprem ve benzeri afetler sonrasında sadece müteahhitlerin suçlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Köşdere, “En kolay suçlanacak olanlar müteahhitler. Çünkü kasap da müteahhit olabiliyor bakkal da. Öncelikle bu sorunu gidermek gerekiyor. Bir dolmuşun ve taksinin bile tarifinin olduğu Türkiye’de ne yazık ki müteahhitliğin bir tarifi yok.” dedi.

İbrahim Köşdere, gelecek hafta müteahhitlik mesleğine ilişkin bir yasa tasarısı hazırlıklarına başlayacağını açıkladı. Bugüne kadar konuya ilişkin hiçbir düzenlemenin yapılmadığını anlatan Köşdere, “İlk kez bunu önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda yapacağım konuşmada gündeme getireceğim. Ardından bu yönde yasal bir düzenleme taslağı hazırlayıp komisyona sunacağım.” dedi.

İnşaat mühendisi olan Köşdere, Konya’daki binanın çökmesine apartman altına açılan kuyunun sebep olabileceği iddialarını doğru buluyor. Binalar yapılırken altyapı etütleri ve zemin karakterleri araştırılmadan proje hazırlandığını kaydeden Köşdere, “İnşaat öncesinde binaların yapılacağı yeraltı boşluklarını tespit etmek gerekiyor. Bu doğrultuda her il için jeolojik harita çıkarmak gerekiyor.” diye konuştu.

Türkiye’de bilinen ‘jeolojik harita’nın yanlış olduğunu belirten Çanakkale Milletvekili Köşdere, jeolojik yapıların zamanla değiştiğini, bu nedenle 1936 yılında hazırlanan haritanın yanlışlıklar içerdiğini söyledi. İbrahim Köşdere, Konya’daki çökme olayında öncelikle belediyelerin suçlu olduğu görüşünde. Belediyelerin teknik açıdan çok yetersiz olduğuna da dikkat çeken İbrahim Köşdere, birçok belediyede mimar ve mühendis bile olmadığını anlattı. Köşdere, “Daha büyük afetler gelmeden artık düzenlemeleri yapmak gerekiyor. Türkiye’de sistemde yanlışlıklar var. Altyapı çözümlenmeden, etütler yapılmadan hatta statik alan incelemesi gerçekleştirilmeden şehir planlaması yapılıyor.” dedi.

İbrahim Köşdere, Türkiye’deki jeolojik bilgilerin de önemli oranda yanlış olduğunu ileri sürdü. Jeolojik haritaların 1936 yılına ait olduğunu, ancak geçen 68 yılda önemli jeolojik değişimler yaşandığını kaydeden Köşdere, “Hâlâ Türkiye’nin yeni jeolojik haritaları çıkarılmamıştır. Bir yandan AB’ye girmek için çalışıyoruz, bir yandan da birçok konuda çok gerilerde gidiyoruz.” diye konuştu.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz