reklam

07 Şubat 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Süper denetim

Konya’da bir binanın çökmesiyle binaların sağlamlığı konusu yeniden gündeme gelirken, Yapı Denetim Kanunu’nda değişiklik öngören yeni yasa tasarısı taslağına göre, halen 19 ili kapsayan ‘Yapı Denetim Sistemi’, Türkiye genelinde uygulanacak. Başbakanlıktaki yasa taslağı uyarınca, daha önce sadece deprem bölgesi olarak nitelendirilen Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’nın da aralarında bulunduğu 19 ilde uygulanan “Yapı Denetim Sistemi”, yeni düzenlemeyle tüm illere yaygınlaştırılacak. Taslak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından, Türkiye’de yerleşme ve yapılaşmaların hemen hemen İmar Kanunu ve yönetmeliklere hiç uygun olmadığı, öngörülen düzenlemelerin de etkisiz ve yetersiz kaldığı gerekçesiyle hazırlandı. 

Gerekçede, şantiyelerin yüzde 90’ında standartlara aykırı beton döküldüğü, beton mukavemet değerlerinin projede öngörülenden yüzde 40 daha az olduğu, denetlenen projelerin de yüzde 91’inde tasarım, hesap ve çizim hatası bulunduğu bildirildi. Bu sebeple hazırlanan “Yapı Denetim Kanun Taslağına göre, müteahhidin sorumluluk süresi, yapı kullanma izin belgelerinin alındığı tarihten başlamak üzere, yapının taşıyıcı sistemi için 15 yıl, diğer kısımlar için de 3 yıl olacak. Yapılara “yapı sertifikası” zorunluluğu gelecek ve sertifikasız yapılar kullanılamayacak. Taslağa göre, kanun kapsamına giren her türlü yapı, proje hazırlama safhasından itibaren “Yapı Denetim Kuruluşları” kanalıyla denetlenecek. Denetim kuruluşları yapım işlerinde kullanılan yapı malzemelerinin ve elemanlarının mevzuata uygunluğunu kontrol edecek ve gerekli deneylerle sonucu belgeleyecek.

Korkutan rakam
Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, Türkiye genelinde harap, yıkılması planlanan, esaslı tadilat gerektiren bina sayısının 700 bine ulaştığını belirterek, Konya’da çöken apartman ve bunun gibi binlerce binanın bu rakamın içerisinde bulunmadığını bildirdi. Kozal, “700 bin bina, herhangi bir depreme gerek kalmadan da normalde yağmur, kar gibi etkenlerle ya da kendiliğinden başımıza yıkılabilecek binalardır” dedi.

İhaleler iptal
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, daha önce duyurusunu yaptığı Kırıkkale-Keskin-Balışeyh, Ankara Eryaman 6. Etap ile Van’ın Edremit ve Kevenli ilçelerinde gerçekleştireceği konutlar ile adaiçi altyapı, çevre düzenleme ve genel altyapı inşaat ihalelerini, ihaleye katılan firmaların istenen yeterlilik kriterlerini sağlamamaları sebebiyle iptal etti.
Türkiye

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz