reklam

09 Şubat 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Beton içe doğru adeta aktı...

Arama - kurtarma çalışmalarına katılan uzmanların dört gün boyunca enkaz içinde yaptıkları inceleme ve gözlemlerine göre Zümrüt Apartmanı kendi ortasına doğru bir burgu hareketiyle çöktü. Binanın bodrum katındaki garajın içine doğru yığma bir ters piramit oluştu.

Açılan idari soruşturma çerçevesinde Konya'ya gelen iki Mülkiye müfettişi de dün sivil savunma uzmanlarından binanın nasıl çöktüğüne ilişkin ilk tespitleri öğrendi.

Sivil Savunma Genel Müdürü Atilla Özdemir'in verdiği bilgiler ve uzmanlara göre, apartmanın çöküşü özetle şu gelişmelerin ardından geldi:

• Bina zaten sağlam değildi. Enkaz alanındaki gözlemler beton ve demir kalitesinin düşüklüğünü ortaya çıkardı. Ancak, bu nedenle ani çökme ihtimali zayıf. Bu durumda bina zamanla gözle görülür belirtilerle yıkılma aşamasına gelirdi.

• Binanın çöküşü büyük ihtimalle nedeni tespit edilemeyen bir etken sonucu oldu. Bu etken, sağlam olmayan binanın uzun bir sürece yayılacak çökmesini, güçlü biçimde tetikledi.

• Bina kendi ortasına doğru bir burgu hareketiyle çöktü. Binanın zemininde, tavanı yüksek mağaza bölümü vardı. Bodrum bölümünde de kullanılmayan garaj yer alıyordu. Çöküş, yanlardan içe ve aşağı garaja doğru, yani ters "V" şeklinde ve ters piramit oluşturacak şekilde meydana geldi. Giriş ve üst katlar, garaja doğru adeta akarak bir yığma oluşturdu.

Kuyu mu tetikledi?
• Binanın çöküşüne neden olan güçlü etken henüz tespit edilemedi. İddialara göre, bu etken iki nedenden kaynaklandı: 1- Garajdaki kolonlar kısa süre önce kesildi. Bu nedenle bina garajın içine doğru çöktü. 2- Binanın altında açılan kuyudan sondaj yoluyla su çekiliyordu. Zeminde boşluk oluştu ve bu boşluk binayı dibe doğru çekti.

Başkandan acı itiraf
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa, Türkiye'de hakim olan belediye hizmetlerindeki kooperatif anlayışı konusunda acı itiraflarda bulundu. Belediye olarak binaları doğrudan denetleme yetkileri olmadığını da vurgulayan Özkafa, şunları kaydetti: "Ancak şikâyet üzerine denetimlerde bulunabiliyoruz. Bu durumda bile oturulur veya oturulamaz raporu verme Bayındırlık Müdürlüğü'nün yetkisindedir. Fenni mesul da ciddi bir sorun. Yasaya göre, sadece mimar ve inşaat mühendisleri fenni mesul olabilir. Hangi fenni mesul imzası karşılığı az para isterse vatandaş ona gidiyor."
Miiliyet

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz