reklam

09 Şubat 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Duble yollarda çifte standart

Araya İran gezisi izlenimleri girince Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan'ın, duble yollarla ilgili yazımızı canlı yayında ‘‘esefle kınamasına’’ yanıt veremedik.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden de yazılı bir açıklama geldi.

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in memleketi Bitlis'teki yolların yıllar önce programa alındığı, bazılarının duble yol olduğu, yolun Ergezen'in ilçesi Ahlat'tan geçmesi için Van güzergáhının 60 kilometre uzatılmadığı, duble yollardaki bozulmanın normal ölçülerde olduğu belirtiliyor.

Oysa Van'a ulaşımın Gevaş üzerinden olması halinde yolun 60 kilometre kısaldığı, ancak Ahlat tercihi nedeniyle yolun uzadığı bir gerçek.

Türkiye'de yıllardır programa alınmış öncelikli binlerce kilometre yol olmasına karşın, Bitlis'e ağırlık verilmesi de ayrı bir takdir sorunu.

Ödeneklere bakıldığında da, Tatvan-Bitlis-Ahlat 3.4 trilyon, Bitlis-9'uncu Bölge Hududu 5 trilyon, Bitlis-Tatvan-Muş 3 trilyon, Ahlat yolunu tamamlayan Van-Erciş 2.8 trilyon liralık ödenekle 14 trilyon aşılıyor.

Eski dubleler ödenek yoksunu  
Önceki dönemlerde başlanmış DPT destekli duble yollardan da örnek vermek gerekirse; Bursa-Yalova 5 trilyon, Kahramanmaraş-Gaziantep 2 trilyon, Antalya-Kemer 3 trilyon, Diyarbakır-Şanlıurfa 600 milyar liralık ödenekler dikkat çekici.

Ayrıca; Müsteşar Erbakan, yapımına önceki hükümetler döneminde başlanmış trafiğin yoğun olduğu 3 bin kilometrelik duble yollarla, bu hükümet döneminde yapımına başlanan trafiği daha düşük yoğunluklu duble yollara iki yıldır verilen ödenekleri açıklasa kıyaslama daha da çarpıcı olabilir.

Örneğin en azından iki katı gibi bir rakam ortaya çıkabilir.

Bitlis yollarıyla ilgili önemli bir düzeltmeyi de mutlaka yapmam gerek.

Küçüksu-Pervari yoluna iki yıldır tek kuruş ödenek ayrılmamış.

Bunun nedeni, yolun Başbakan'ın seçim bölgesi Siirt'e bağlanmasından mı, yoksa bağımsız milletvekili Safder Gaydalı'nın ilçesinden geçmesinden mi pek belli değil.

Bu arada 15 trilyon bedelli 500'ü Bitlis'te, 300'ü Ahlat'ta yapılacak olan konut projelerinin kamusal yararı veya bu konutların satın alınma potansiyeli üzerinde de hiç durmamıştık.

Oysa, konuya yakınlık gösteren herkes, bu yatırımları sadece bakanın Bitlisli olmasıyla açıklayabilmektedir.

Haksız etkilenmeler  
Müsteşar Bey, bu yatırımlar için de bize ‘esef’ bildirebilir; ama birileri de böylesi yatırımların hiçbir politikacıya hayır getirmediğini söylemeli.

‘‘Popülist yatırım yapmayacağız’’ diyenlere de hiç yaramaz herhalde.

Ergezen, kabul etmeyebilir; ama bakanlığı ile ilgili kesimlerde bakanın Bitlis konusunda ayrımcı davrandığı kanısı oldukça yaygın.

Üstelik bu kanı, zaman zaman haksız yargılara da neden olmuyor değil.

Örneğin, geçen yılın vergi rekortmeni Cemil Özgür gibi etkin bir müteahhidin, rekortmenliğinin Bitlisli olması nedeniyle daha yüksek ödenek almasından kaynaklandığı söylentileri ortalıkta dolaşabiliyor.

Siyasette kayırmacı tutumların farklı izlenim bırakması da beklenemez.
Hürriyet - Şükrü Küçükşahin

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz