reklam

09 Şubat 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Japonlar, Türk arkeologun kitabını bastılar

Kültepe - Kaniş Höyüğü’nde 56 yıldır kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof.Dr. Tahsin Özgüç’ün, yazmış olduğu kitap, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından bastırıldı.

Türkiye’de yapılan bazı arkeolojik kazılara ilgi gösteren, Kırşehir’in Kaman İlçesi’ndeki kazıya da yıllardan beri destek veren Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi, Asurlu tüccarların yerleştiği Kültepe - Kaniş Höyüğü’nde 1948 yılından beri kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof.Dr. Tahsin Özgüç’ün çalışmalarını bir kitapta topladı.

300 sayfa olarak basılan kitapta, bölgede yapılan arkeolojik kazılarda bulunan çok sayıdaki çivi yazılı tablet, seramik vazo, mutfak eşyası, ağırlık ölçüleri, küp, mühürler, süs eşyaları ve mutfak kaplarının fotoğrafları da yer aldı.

Kazı çalışmalarını 1948 yılından beri sürdüren Prof.Dr. Tahsin Özgüç, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından bastırılan son çalışmasında, bugüne kadar buldukları binlerce arkeolojik eserin tanıtımının yapıldığını ve çok sayıda eserin de fotoğraflarının yer aldığını belirtti.

Hititlerin En Eski Başkenti: Kültepe
Prof.Dr. Özgüç, Kültepe ile ilgili İngilizce olarak basılan son kitabın, Türkiye ve Kayseri’nin tanıtımı için çok yararlı olacağını belirterek, “Kültepe - Kaniş Höyüğü’nde bulduğumuz eserler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Bu eserlerin tanıtımının yapıldığı kitapta, Hititlerin en eski başkenti olan Kültepe, tüm yönleriyle anlatılıyor” diye konuştu.

Keşfi, Bir Köstebek Sağladı
Prof.Dr. Özgüç, Kültepe höyüğünün keşfedilmesinin bir köstebek sayesinde olduğunu da belirterek, 1870 yılında Gömeç Köyü’nde oturan Hacı Mehmet Ağa’nın, köstebeğin çıkarttığı toprak yığını arasında çivi yazılı tabletler bulduğunu, bunları daha sonra İstanbul’a gönderdiğini anlattı.
Böylece bölgede çivi yazılı tablet bulunduğu, bir köstebek sayesinde keşfedilmiş. Daha sonra Avrupa ülkelerinden gelen bazı kişiler, buldukları bazı çivi yazılı tabletleri toplayıp talan etmişler” dedi.

Gelinin Kayınvalide Şikayeti
Kültepe-Kaniş Höyüğünde, günümüzden 4 bin yıl önce yaşayan Asurlu tüccarlara ait evlerde yapılan kazılarda, faiz sözleşmeleri, kalay ve kumaş fiyatları, evlilik akitleri (nikah belgeleri), boşanan kadına nafaka bağlanması, gelinin kayınvalide şikayeti gibi bilgilerin yer aldığı çivi yazılı tabletler de bulunmuştu.

Anadolu’da Bulunan İlk Yazılı Kaynak
Kilden yapılan tabletler, çivi yazısıyla yazıldıktan sonra, üzeri yine ikinci bir kil tabakasıyla (zarf) kapatılıp pişirilerek korunuyordu. Sayıları 20.000’i bulan tabletler, Anadolu’da bulunan ilk yazılı kaynak olarak kabul ediliyor.
NTVMSNBC

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz