reklam

09 Şubat 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

400 milyon Euro yatırdık Türkiye'de hep kalırız

Çimento sektöründeki, ‘Lafarge gidiyor’ dedikodusuna yanıt Lafarge Türkiye Başkanı Pierre Damnon'dan geldi. Damnon, ‘‘Türkiye'deki toplam yatırımlarımız 400 milyon Euro'yu buldu. Zor zamanlarda bu ülkedeydik, iyi zamanlarda da devam edeceğiz’’ dedi.

Lafarge, Türkiye'deki fabrikalarına müşteri aradığı ve ‘satıp çıkacağı’ yönündeki söylentilere ekonomideki ‘umutlu beklentilerle’ yanıt verdi. Bugüne kadar Türkiye'ye 400 milyon Euro'luk yatırım gerçekleştiren Lafarge'nin Türkiye Başkanı Pierre Damnon, zor zamanlarda Türkiye'de olduklarını ekonominin iyileştiği günlerde de Türkiye'de olacaklarını vurguladı. Damnon, Türkiye'de çimento sektörünün henüz gelişme sürecini tamamlamadığını Lafarge'ın bu süreçte yer almakta kararlı olduğunu kaydetti.

Pierre Damnon sorularımızı şöyle yanıtladı:

Lafarge'ın Türkiye yatırımlarının toplam değeri nedir?

Türkiye'deki toplam yatırımlarımız 400 milyon Euro düzeyindedir. Lafarge'ın dünyadaki dört ana faaliyet dalının (çimento, agrega ve beton, çatı malzemeleri, alçı ve alçı levha) tümünde de operasyonu bulunan ender ülkelerden biri olan Türkiye, Lafarge Grubu'nun Orta Avrupa merkezine bağlıdır. Grup'ta pek çok başarılı uygulamayla örnek gösterilen Lafarge Türkiye çatısı altında 1500'ü aşkın çalışan bulunmaktadır. Lafarge Türkiye'nin 2003 yılı sonu itibarıyla cirosu 165 milyon Euro civarındadır.

Lafarge, Türkiye'de yatırıma başladığı yıllarda sektörde nasıl bir perspektif öngörmüştü? Hayal kırıklığı oldu mu?

Türkiye'deki yatırımımız, Grubun gelişmekte olan ülkelere yaptığı ilk yatırımlardandı. Büyüme potansiyeli bizi çekti. Ayrıca, her halükarda Türkiye'de olmak durumundaydık. Yatırımlarımıza finansal açıdan baktığımızda, hissedarlarımızı tatmin edecek bir verimlilik düzeyine ulaşmamız gerektiğini görüyoruz. Faaliyetlerimizde bazı yıllarda elde ettiğimiz olumlu sonuçlar, bu hedefe ulaşabileceğimizi gösteriyor. Lafarge'ın Türkiye'de başarılı olacağına inancım tam. Türkiye'deki deneyimi sayesinde Lafarge Grubu, yeni girdiği pazarlarda daha başarılı da oldu.

Lafarge'ın çimento fabrikalarına müşteri aradığı söyleniyor. Doğru mu?

Bu tür söylentiler yaşamın bir gerçeği. 2003 yılında, stratejik ilgi ve önceliklerimiz arasında yeralmadığından Ege Bölgesi'ndeki beton tesislerimizi devrettik. Uluslararası niteliği olan, bu denli büyük bir şirketin faaliyet ve yatırım yönetimi açısından bakıldığında olağan gelişmeler bunlar. Stratejik bakışımız gereği, yeni yatırım olanaklarını dikkatle araştırıp, izlediğimiz gibi, bazen uzun vadeli çıkarlarımızın gereği olarak diğer yönde de gelişmeler olabilir. Tüm şirketlerde olduğu gibi, bizim şirketimizde de bu tür stratejik değerlendirmeler belirli bir gizlilik çerçevesinde yürütülür. Pek çok uzmanın değerlendirmesine göre Türkiye'de çimento sektörünün yapılanma süreci henüz tamamlanmış değil. Bu bizim de görüşümüz. Grup olarak Türkiye'de çimento sektörünün gelişim ve yapılanma sürecinde yeralmak istiyoruz.

Türkiye'de her zaman ani değişiklik bekler olduk

Türkiye ekonomisinin 2003 verileri dikkate alındığında, Lafarge'ın Türkiye'de faaliyet gösterdiği sektörlerde beklentilerinde değişim oldu mu?

- Türk ekonomisindeki son gelişmeler, diğer ekonomik çevrelerce olduğu gibi Lafarge Grubu tarafından da dikkatle izleniyor. Enflasyondaki ve faiz oranlarındaki düşüş gerçekten olumlu gelişmeler. Makro-ekonomik göstergelerin İstanbul'daki terörist saldırılardan etkilenmemesi de ekonomideki stabilizasyonun güçlü olduğunu gösteriyor. 2003'te faaliyette bulunduğumuz bölgelerde satışlarımız artış gösterdi. Ancak, çimento ve hazır beton faaliyetlerimiz halen 1998'de ulaştığımız rekor seviyenin altında. Faiz oranlarındaki düşüşün geçmişte yaşanan ‘paradan para kazanma’ dönemini sona erdireceğine inanıyoruz. Böylece, özel sektör yatırımlarına daha düşük maliyetle fon temin edebilecek. Bu da ekonominin olumlu yönde gelişimini destekleyecektir. 2004 için ihtiyatlı olumlu bir beklenti içindeyiz. Satışlarda orta dereceli artış bekliyoruz. Ancak, Türkiye'de değişikliklerin aniden ve etkin şekilde gerçekleşebileceği gerçeğini de göz ardı etmiyoruz. Umarım Türk ekonomisi büyümesini devam ettirir. Lafarge Türkiye, zor zamanlarda bu ülkede faaliyet gösterdi ve iyi zamanlarda da müşterilerine hizmete devam etmeyi arzulamaktadır.

Türkler'in cesareti beni çok etkiledi

1998'den beri Türkiye inşaat sektörü küçülüyor. Depremler ve ekonomik krizler nedeniyle yaşanan küçülme süreci Lafarge'ı nasıl etkiledi?

- Geçen birkaç yıl, hem Türkiye hem de operasyonlarımız için zor dönemdi. Deprem sırasında İstanbul'da çalışmaktaydım ve yaşanılan üzüntüleri yakından paylaştım. Türk insanının cesaretinden gerçekten çok etkilendim ve Lafarge'ın bu ülkede olmasından ve çalışanlarıyla birlikte gösterdiği çabadan gurur duymaktayım. Ekonomik kriz, özellikle inşaat sektöründe dramatik bir etki yarattı. 1998 yılında 34 milyon ton olan yurtiçi çimento tüketimi 2001'de 25 milyon tona geriledi. Kendimizi yeni duruma adapte etmek durumunda kaldık. Krizin etkisini sınırlamak amacıyla yatırımları kıstık ve maliyetleri düşürdük. Bu durum orta vadeli stratejimizi değiştirmedi. Türkiye'de inşaat sektöründe beklenen büyümenin gerçekleşeceğine inancımız devam ediyor. Deprem sonrasında, Türkiye'deki inşaat normları iyileştiriliyor ve bu da daha kaliteli hazır beton kullanımını teşvik ediyor. Ekonomik sıkıntılar, elbette hissedarlarımızı Türkiye'de yeni yatırımlara ikna etmemizi güçleştiriyor. Ekonomik göstergeler iyileşmeye devam ederse ve çalışmalarımız da ikna edici sonuç verirse, ilerleme sağlayabiliriz.
Hürriyet

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz