reklam

11 Şubat 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kültürü yıkmak

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Bilal Şimşir , Irak'a silahla girenlerin 7 bin yıllık tarihi ve kültürel değerleri yağmaladığını, 170 bin eseri Irak'tan kaçırdığını anımsattıktan sonra "Aynı yağma için Türkiye'ye yasa ile giriyorlar" diyor.

Acı fakat gerçek...
Bilal Şimşir, Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'nın tarihi ve kültürel değerlerimizi de hedef aldığını anlatıyor:

"Yabancı firmalara müzelerimizin işletmelerini vermeyi planlıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu , 'müzelerin işletmelerini özel şirketlere devredeceğiz' derken Müsteşar Yardımcısı İsmail Kökbulut Ayasofya Müzesi'ne İtalyanların talip olduğunu ve mevcut geliri iki katına çıkaracaklarını bildirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan , 'Gözlerimi kapatıp devlete ait olan her şeyi babalar gibi satacağım' dedi.

Satılmaya hazırlanan müzelerimizden sadece Ayasofya'yı öğrenebildik. Mevlana, Topkapı, Efes, Anadolu Medeniyetleri müzelerimize hangi ülkelerin talip olduğunu henüz öğrenemedik.

Müzelerimizin ve müze derneklerinin özel kuruluşlara devredilmesini özellikle yabancı kuruluşların hevesle beklediğini biliyoruz.

Müzelerimizin depolarında bulunan ve envanteri yapılmamış 580 bin eserin akıbetinin ne olacağı sorusu, aklımıza Irak örneğini getiriyor.

Ayrıca, müzelerin ve ören yerlerinin yabancı ülkelerin talepleri doğrultusunda yabancı kuruluşlara devri, 2003 yılında kabul edilen ve kamuoyunda 'ikiz ya salar' diye bilinen uluslararası sözleşmeye göre; bazı topluluklara, kimi müze ve ören yerleri ile ilgili olarak mülkiyet iddiasında bulunma yolunu da açabileceği kuşkusunu taşıyoruz. Şimdilik işletme hakkını isteyen İtalyanların ileride mülkiyet hakkı iddia etmeyeceğinin herhangi bir garantisi bulunmamaktadır.

Öte yandan Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'nın bu haliyle parlamentodan geçirilmesi; müze, tiyatro, opera, koro ve güzel sanatların bir kısmının ortadan kaldırılmasının, diğerlerinin işlevsiz hale getirilmesinin, üniter devlet yapımızın çökertilmesinin hedeflenmesi demektir. Ulus olmanın temel ilkelerinden olan kültür politikasını felç edip eyalet sisteminin temel taşlarını oluşturmaktadırlar.

Irak'ı silahla yıkanlar, Türkiye'yi yasayla yıkmadan önce önümüzdeki belediye seçimlerinde siyasi partilerimizi tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi aynı güçlere karşı unuttukları dersi vermek üzere ulusal bağımsızlıkçı, laik, sosyal hukuk devletinin ilkeleri ışığında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."

Herkese Tarih, Herkese Mitoloji

Yurt Kitap Yayın'dan özellikle gençler için bir dizi kitap yayımlandı. Dizinin adı: Herkese Tarih, Herkese Mitoloji. Kitaplar bir solukta okunacak şekilde ortalama 60-70 sayfa.

Mitoloji kitapları şöyle:
Kazılık Dağı'nın Aslanı Boğaç Han, Oğuz Ülkesinin Laneti Tepegöz, Vatana Dönüş Odysseia, Uruk'un Ölümsüz Kralı Gılgameş, İlk Günah Adem ile Havva, Zeus'un Oğlu Herkül, İki Dünyanın Savaşı Labirent.

Dinler tarihinde ise:
Yeniden Doğuş Tufan, Düşlerin Efendisi Yusuf, Miladın Başlangıcı Nasıralı İsa, On Emir Musa.

Odysseia'dan bir alıntı:
"Odysseus tam on dokuz yıl önce Troya savaşına gitmek üzere adadan ayrılmış, o günden sonra da bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

Savaşa giden tüm önderler sağ salim geri dönmüşlerdi; ancak onun başına neler geldiğini tanrılardan başka kimse bilmiyordu.

Odysseus, İthaka Adası'nın kralı olarak zengin bir adamdı; güzel bir konağı, değerli hazineleri, sürü sürü hayvanları vardı.

Herkes onun ölmüş olduğunu kabul ediyordu. Öyle ya, savaş tam dokuz yıl önce sona ermişti. Bu kadar zamandır geri dönmeyen bir adam sağ olabilir miydi?"

Sorun
Akif Kökçe: "Uzmanların sorun var dediği Boğaziçi Köprüsü'nde yetkililere göre sorun yok. Uzmanların yetkili, yetkililerin uzman olmadığı bir ülkede sorun olmaz, yaşanır!"

Yunanistan
Yrd.Doç.Dr.M. Atilla Öner: "Batı Trakya'daki Türklerin Yunanistan meclisine bağımsız milletvekili göndermelerini engellemek üzere Yunanistan'ın seçim yasasında değişiklik yaparak 'bağımsızların seçilebilmeleri için yurt çapında yüzde 3 oy almaları gerekir' koşulunu getirdiğini, Batı Trakya'ya asker göndererek ve bu askerlerin seçimlerde oy kullanmalarını sağlayarak Türklerin oy oranını düşürdüğünü biliyor muydunuz?"

Fark
Ahmet Mete Apak: "Adana'da yeni yapılan ve çöken duble karayolunun Konya'da çöken 11 katlı apartmandan bir farkı var mı?"
Cumhuriyet - Deniz Som

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz