reklam

12 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Çöken apartmanda beton standartların çok altında’

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Hakan Gürdal, Konya’da geçen hafta çöken Zümrüt Apartmanı’nda yaptıkları incelemeler sonucunda, beton dayanıklılığının standartların çok altında olduğunu belirlediklerini söyledi.

Zümrüt Apartmanı enkazında yaptıkları incelemelerin sonuçlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Gürdal, “Özellikle yerel seçimlerin öncesinde, bu kadar yüksek deprem riski olmasına rağmen İstanbul’da dahi elle beton dökülmesi devam etmektedir.” diye uyardı.

Konya’da yaptıkları incelemeler sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını vurgulayan Gürdal, standartlara göre en düşük beton dayanıklılığının “C20” (20 megapascal) düzeyinde olması gerekirken, Zümrüt Apartmanı’ndan incelemek üzere “alabildikleri” beton parçalarında dayanıklılığın “ortalama C8” düzeyinde çıktığını bildirdi. Gürdal, “Yıkıntıdan test yapmak için beton örnekleri almaya çalıştığımızda, betonların örnek almamıza dahi izin vermeyecek şekilde un ufak olduğunu gördük. Ancak, özenle aramamız sonucu, göreceli olarak yapının tesadüfen oluşmuş daha yüksek dayanımlı elemanlarından örnek alabildik?” dedi. “Zümrüt Apartmanı’nın yıkılmasını kolaylaştıran nedenlerin en önemlisi, yapının elle üretilen betonla yapılmasıdır.” diyen Gürdal, bu yöntemle hazırlanan yapı malzemelerinin “beton sınıfına dahi giremeyeceğini” vurguladı. TS500 Standardı’nın, elle beton yapılmasına izin vermediğini belirten Gürdal, ODTÜ öğretim üyeleriyle birlikte birkaç yıl önce, Zümrüt Apartmanı gibi 11 katlı bir apartman örneği üzerinde hazırladıkları rapor sonuçlarında, C14 yerine C35 gibi yüksek düzeyde dayanıklı hazır beton kullanımının maliyetleri artırmadığı gibi yüzde 4-6 tasarruf sağladığının anlaşıldığını söyledi. Gürdal, “Buradan da anlaşılacağı gibi, düşük sınıflarda beton kullanmak ve özellikle de elle hazırlanmış beton kullanmak cahillikten başka hiçbir şey değildir.” dedi.

Apartmanın çökmesine karşın halen Konya’da betonların yarısının “elle üretildiğine” dikkat çeken Gürdal, kullanılan hazır betonların da ancak yüzde 30’unun C20 ve üzeri, yüzde 70’inin ise C20 altında standartlarda olduğunun altını çizdi. Gürdal, Türkiye’de de halen beton üretiminin yüzde 25’inin elle yapılmakta olduğunu, 1996’da yüzde 10,4 olan C20 ve üstü dayanıklılıkta beton üretiminin 2002’de yüzde 73’e çıktığını, ancak deprem riski yüksek olan Türkiye’de bu oranın hâlâ yetersiz olduğunu anlattı. Gürdal, şu uyarılarda bulundu: “Ev alırken manzarasına, fayansına değil projesine ve betonuna bakılmalıdır. Deprem kuşağındaki Türkiye’de standartlarda C20 alt düzeyi C30’a çıkarılmalıdır.”
Zaman

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Baran İdil 11 Kasım 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Baran İdil hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz