reklam

12 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Süryaniler Mardin’e küçük İsviçre kuruyor

Güneydoğu’da terörün yerini huzur ortamına bırakması turizme de yansıyor.
25 yıldan beri İsviçre’de yaşayan ve ünlü Movenpick Otel’de yöneticilik yapan Süryani asıllı Yahko Demir, yeni bir proje ile doğduğu Mardin’in Elbeğendi köyüne dönme hazırlığı yapıyor. Terör nedeniyle boşaltılan ve kilise dahil tüm yapıların bakımsızlıktan yıkıldığı Elbeğendi köyünde, yöre mimarisine uygun tripleks villaların temelleri yükselmeye başladı.

Tarihi yapılara uygun inşa edilen villaların bir kısmının kaba inşaatı tamamlandı, bazıları ise temel aşamasında. Köyde inşaat şantiyesi havası eserken, her villanın 100 bin Euro’ya (yaklaşık 170 milyar lira) mal olacağı belirtildi. Projeyi uygulamaya koyan Yahko Demir, villa inşaatlarının Avrupa ülkelerine göç eden Elbeğendi köylüleri ve kendi imkanlarıyla sürdürüldüğünü söyledi. İlk etapta 14 villanın yapılacağını açıklayan Yahko Demir, Midyat taşlarından ve yöre mimarisine uygun inşa edilecek köyün Avrupa standartlarında olacağını kaydetti. Köyün altyapı sistemleri yer altından geçirilecek, yüzme havuzları, tenis kortları ve spor tesisleri eksiksiz olarak hayata geçirilecek. Villaların ısıtma ve soğutma sistemleri merkezi sistem olacak. Proje uygulayıcısı Yahko Demir, Mardin Valisi M.Temel Koçaklar ve GAP idaresinden proje için büyük destek gördüklerini söyledi. Yahko Demir, “Mardin yöresi, tarihi ve kültürel değerleriyle dünyanın en zengin yeri. Buralarda yapacağımız yeni yatırım ve projelerle dünya turizminin var olan dikkatlerini çekeceğimize inanıyorum. Türkiye’yi ziyaret eden her yabancı turist Mardin’e gelmeyi isteyecek diye düşünüyorum. Bu bir başlangıçtır. Projelerimizin arkası gelecek.” açıklamasında bulunuyor.

Turabdin Süryani Metropolitliği Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş da, Süryanileri yeni projelere yönelten unsurlar arasında, dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in Ekim 2001 tarihinde Süryanilere münhasıran çıkarttığı genelgenin büyük rol oynadığını aktardı. Beğtaş şunları kaydetti: “Birkaç yıl öncesine kadar Avrupa’dan geri dönüş bizim için bir hayaldi. Ancak Sayın Ecevit’in genelgesi ve ruhani liderlerimizin ‘geri dön’ çağrısı bugün anlam buldu. Hayallerimiz gerçekleşti. Süryanilerin bir tek amacı var. Doğup büyüdükleri topraklarla yeniden buluşmak ve özdeşleşmek. Yıllarca birlikte kardeşçe kader birliği yaptığımız, ortak değerler etrafında bütünleştiğimiz Müslüman kardeşlerimizle kader birliğimizi sürdürmek istiyoruz.”
Zaman

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz