reklam

12 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Ahmet Vefik Alp: 'Tüpgeçiş' Boğaz Köprülerini yedeklemelidir.

Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Köprüsü'nde yaşanan sorunun ardından, çok amaçlı tüp olarak ifade ettiği "oto + ray" tüp geçiş projesini yeniden gündeme getirdi.

İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprülerin savaş, terörizm, kaza, arıza ya da kötü hava şartları gibi koşullarda kullanılamaz hale gelmesi durumunda raylı sisteme ek olarak araç geçişini de sağlayan tüpgeçişin köprüleri yedekleyeceğini öne süren mimar, ambülans, polis, sivil savunmagibi araçların ve teçhizatın buradan sevkedilebileceğini ve aynı durumun deprem içinde geçerli olduğunu açıkladı ve çok amaçlı tüpgeçişin, köprü üzerinde bir şeritin kısa bir süre kapandığında ulaşımı kitlenen İstanbul'un bu durumu rahatlatacak bir emniyet subabı olduğunu ileri sürdü.

Vefik Alp yakın zamanda temeli atılacak projede araç geçişinin iptal edildiğini söylediği açıklamasında İstanbulluların durumdan habersiz olduğunu hatırlatırken projeyi şu şekilde açıkladı: "Bir defa yapılabilecek zor ve pahalı bir proje. Sığ sular için geçerli, boğaz derinliğinde riskli ve ancak yabancılar tarafından inşa edilebilen zor ve pahalı olan 'batırma tüp' sistemi getirildi; kat kat ucuz ve türk yapımcılarının inşa edebileceği, daha güvenli 'delme tünel' sistemi nedense dikkate alınmadı. İhale şekli ise düşündürücü. Borcu veren japon, teklif veren 3 japon+ türk, değerlendiren japon. Türklerin ve diğer ülkelerin ihaleye girmesine izin verilmedi. AB nin ilkelerinden olan serbest rekabet oluşmadı, ihaleyi hangi grubun kazanacağı basında ilan edildi (Sabah, Y. Semerci). Yabancılar şimdiden 3.köprü kulislerini başlattı. Ben olayın bu boyutuna girmek istemiyorum, Beni ilgilendiren şehircilik ve ulaşım yönü, kentin güvenlik yönü, vatandaşımızın rahatı..."Vefik Alp projenin revizyonu için henüz geç olmadığını, doğru ve daha güvenli olması için biraz sürecin uzatılabilceğini ve bu durumun proje için ödenecek milyarlarca dolar yeni borç için de bir teselli olacağını ifade ettiği açıklamasında, kentlinin hem cebini, hem rahatını, hem de güvenliğini ilgilendiren bu kapsamda projelerin vatandaş önünde geniş biçimde tartışılmasının, anketlerin yapılmasının gerekliliğini ortaya koydu .
Arkitera

 

 

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

8. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması

Başvuru Formu için tıklayın.

07 - 12 Şubat 2004, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz