reklam

13 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Oteller 'vakıf' kurbanı oldu

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun incelediği Emek Otelleri arasında İstanbul'daki Maçka Oteli de bulunuyor.

Emekli Sandığı'na ait otellerde, Personel Vakfı'nın kollanması çabaları büyük zarara neden oldu. Yüksek Denetleme Kurulu'nun hazırladığı rapora göre zarar trilyonlarca liraya ulaştı

Emekli Sandığı bünyesindeki otellerle ilgili uygulamalarda Personel Vakfı'nı kollama çabaları önemli zarara neden oldu. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Emek Otelleri'ne ilişkin özel inceleme raporu hazırladı. YDK raporuna göre Emekli Sandığı, sahibi olduğu Büyük Ankara, Ankara Stad, Büyük Tarabya, Maçka, Büyük Efes ve Yeni Çelik Palas otellerinin daha kârlı ve verimli hale getirilmesi amacıyla uluslararası otel zincirlerine işlettirilmesi için sandığın kontrolünde ara organizasyon kurulmasına karar verdi.

Emekli Sandığı'nın yüzde 49 hissesine sahip olduğu Emek İnşaat firması devre dışı bırakılarak, Personel Vakfı'na ait Emek Proje adlı özel şirket ara organizasyon görevini yürütecek şirket olarak belirlendi. Böylelikle, uluslararası otel zincirleri ile yapılan yönetim sözleşmelerinde, vakfa ait özel şirket olan Emek Proje şirketi, otelleri 30 yıllığına kiralamış gösterildi. Ancak, Emek Proje'nin üstlenmesi gereken birçok yükümlülük ve masraf da Emekli Sandığı'nın üzerinde bırakıldı.

Emekli Sandığı'nın üzerinde bırakılan yükümlülükler arasında uluslararası işletmecilere karşı kefaletin yanı sıra 680 bin doları bulan danışmanlık hizmeti ile yüksek fiyatlı hukuk danışmanlığı hizmetleri de bulunuyor.

Emek Proje'ye piyango
Raporda otellerin eşyalarının satışında da zarar doğuran benzer uygulamalar görüldü. Buna göre otellerdeki mevcut eşyayı elden çıkarmak isteyen Emekli Sandığı yönetimi, müzayede firması Eskidji'den teklif istedi. Eskidji, Emekli Sandığı yönetimine gönderdiği yazıda, bu tür satışlarda kamu kuruluşlarından komisyon almadıklarını, alıcılardan alınan komisyon oranını ise yüzde 2 oranına kadar düşürdüklerini belirtti.

Ancak bu noktada devreye giren Emek Proje şirketi tasfiye işini yapmaya talip oldu. Emek Proje'nin teklifinde, Eskidji'nin bu tür işlerde yüzde 8 komisyon aldığı, kendisine de yüzde 15 komisyon verilmesi durumunda söz konusu eşyaların tasfiyesini üstleneceğini belirtti. Tasfiye işi Emek Proje'ye verildi. Böylece kurum 580 milyar liralık fazladan ödeme yapmak durumunda kaldı.

İki şapkalı yöneticiler
Rapora göre Personel Vakfı'na ait şirketin kollanması nedeniyle Emekli Sandığı'nın uğradığı zararlar trilyonları buluyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre devlet memurlarının ticari bir işle uğraşmamaları gerekirken, özel bir şirket olan Emek Proje şirketini her alanda temsil ve imza yetkili kişiler olarak belirlenen iki şirket müdürünün, aynı tarihte
Emekli Sandığı'nda üst düzey yönetici olarak çalıştıkları belirlendi. Bu kişilerin aynı zamanda otellerin kiraya verilmesi için kurum bünyesinde oluşturulan ihale komisyonunda da görev aldıkları açıklandı. Raporda, söz konusu altı otelin yenilenmesi için imzalanan 100 milyon dolarlık kredi anlaşmasında da Emekli Sandığı'nı zarara uğrattığı belirtildi.

'Maliye incelesin'
Sözleşmesi 10 Temmuz 2002'de imzalandığı halde inşaat çalışmaları başlamadığı için kullanılmayan kredi için Emekli Sandığı'nın altı ayda bir 255.6 bin dolar taahhüt komisyonu ödediği belirtildi. Yüksek Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda ayrıca, Emek Proje'nin kendi istediği şirkette ısrar ettiği için uluslararası işletmecilerinden Radisson'un, üstlendiği projede yatırıma katkı miktarını 7 milyon dolardan 3.8 milyon dolara çektiği belirtildi. Raporda Emekli Sandığı'nda buna benzer çok sayıda muvazaalı işlemin bulunduğuna dikkat çekilerek, söz konusu otellerin uluslararası işletmecilere verilmesi işinin Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca soruşturulması istendi.
Radikal

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz