reklam

13 Şubat 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yapı Denetimi, Sigorta ve Uygulanmayan Kurallar Çöplüğü

Karşılaştığımız felaketler kurallar olmadığı için mi, yoksa kurallara uyulmadığı için mi meydana geliyor?

Kural koyma konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden sayılırız.

Kurala bağlanmamış neredeyse hiçbir işimiz yok. Ancak kurallar uygulanmıyor. Ülkemiz sanki uygulanmayan kurallar çöplüğü.

Bunun iki temel nedeni var.

Birinci neden, yasa yapıcıların kuralları koyarken sorunu yaşayanlara danışmak yerine kendi çözümlerini dayatmaları. Kural koyanlar, meslek kuruluşlarının birikimlerinden yararlanmıyor. Sonuçta kâğıt üzerinde anlamlı dursalar da uygulanma olanağı olmayan kurallar ortaya çıkıyor.

İkinci neden ise doğru dürüst kurallar konulsa bile bu kuralların uygulanmasını sağlayacak örgütlerin kurulamaması. Türkiye koyduğu kuralları koşulsuz uygulatacak örgütleri kuramıyor, kurduklarını da yönetemiyor. Kurulan ''cüce kurumların'' , yüklenen büyük sorumlulukların altında ezilmesine göz yumuluyor. Kamunun küçültülmesi için çığırtkanlık yapanların doğurdukları sonuç bu. Kamu otoritesi yok ediliyor.

Üç beş milyar tasarruf sağlayacağız diye devleti küçültenler yüzünden de paha biçilmez hayatlar söndürülüyor.

Konya'ya ''çöken felaket'' de, var olan kurallara karşın meydana geldi. Yapımcının, mühendislerin ve belediyelerin müşterek sorumluluklarına karşın oldu. Olayda insanların kademe kademe sorumlu olması çöküşü önleyemedi.

Sorumlulardan her biri, işini gereği gibi yapmadığı için çıkar sağlıyorsa, sorumlular ortak çıkarda buluşabiliyorlarsa, müşterek sorumluluk üzerine kurulan sistemler, başarılı olamıyor. Kuralları çiğneyenler buradan çıkacak cezayı da birlikte göze alıyorlar.

Oysa değişik kademelerde yapılan denetimlerin başarısı, işi yapanla denetleyenler arasında çıkar karşıtlığı yaratılmasına bağlı. Birisinin sorumluluğunun bittiği yerde ikincinin sorumluluğunun başlaması gerekiyor.

Yeni Yapı Denetimi Yasası ile sorumluluklardaki ayrışma bir noktaya kadar yaratılmaya çalışıldı. İnşaatın tüm aşamalarında sorumluluk yapı denetim şirketlerine bırakıldı. İnşaat yapılacak parseldeki zemin etüdünün yaptırılmasından, inşaat projelerinin onaylanmasına, inşaatın onaylanan projelere uygun olarak yapılmasına kadar tüm aşamalarda yapı denetim firmaları sorumlu tutuldu. Denetim firmaları her kattaki demir dizinleri ve beton kalitesini bile belirleyip belediyeye bildiriyorlar. Bir binanın ayakta kalma sorumluluğu artık yapı denetim şirketlerinde. Yapı denetim şirketiyle anlaşmadan inşaata başlanamıyor.

Bu sorumluluğun karşılanabilmesi ise yapı denetim şirketlerinin sorumluluklarının sigortalanmasına bağlı. Nitekim yasa, yapı denetim şirketlerinin hem mali hem de mesleki açıdan sigortalanmasını öngörüyor.

Ancak yapı denetim sistemimizin sigorta ile ilgili hükümleri işlemiyor.

Çünkü sigorta şirketleri denetim firmalarını mesleki açıdan sigortalasalar bile mali açıdan sigortalamıyorlar.

Sigorta sistemi işlemediği zaman ortaya çıkacak sorumlulukların altından yapı denetim kuruluşlarının kalkması olanaksız.

Bunun için de mali gücü olan büyük kuruluşlar yapı denetiminin sorumluluğu altına girmekten kaçıyor. Sistem birçok sağlıksız denetim firmaları üretiyor. Bu kuruluşlar para karşılığında imza atıp büyük sorumluluk üstleniyor. Yapı denetimi bir formaliteye dönüşüyor. İmzaları atanlar nasıl bir sorumluluğun altına girdiklerinin henüz farkında değil.

Çağdaş ülkelerde yapı denetimi sigorta sistemi sayesinde işliyor. Bizde ise sistem yeni yapı denetim sistemine direniyor. Oysa sigorta şirketleri, güvenilir denetim şirketlerinin işlerini sigorta ederek, az güvenli olanların sigorta primlerini yükselterek, güven duyulmayanları ise sigorta dışı bırakarak sistemi işletebilir.

Devlet ise yaptığı yasayı uygulatamıyor, olmazsa olmaz hükümlerini erteliyor. Yeni yapı denetim sistemi de büyük sorunlara gebe. Sorunların öncelikle çözülmesi, denetim yasasının eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor.

Aksi halde Konya'daki felaket ile bundan sonraki felaketler, konulan kuralı bile uygulayamayan ''küçük devletin'' eseri olacak.
Cumhuriyet - Zekeriya Temizel

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

UIA 2005 Organizasyon ve Bilim Komitesi Üyeleri 28 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldular.

UIA 2005 Organizasyon ve Bilim Komitesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz