reklam

14 Şubat 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dünya Miras Listesi’ne girecek eserler değişiyor

Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmek için sırada bekleyen 17 Türk kültür varlığının bulunduğu liste revize ediliyor.

Yeni listede Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO)’nun şartlarına tam anlamıyla uyan, kurum tarafından geri çevrilemeyecek eserler yer alacak.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre UNESCO’nun ‘dünya mirasına alınacak eser’ kriterine uymayan kültür varlıkları yeni listede bulunmayacak. Mardin, Edirne Selimiye, Sümela Manastırı gibi varlıklar listedeki yerini korurken, Konya Selçuklu başkenti, Harran ve Şanlıurfa yerleşimleri gibi yerler listeden çıkarılacak.

Listeye alınan eserlerin ‘dünya listesi’ne girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı zaman içinde UNESCO’ya talepte bulunacak. Kurum da ‘şartları uygun bulduğu’ takdirde eserlerin tüm dünya ile paylaşılması noktasında çalışmalar başlatacak.

Listeye giren eserler ‘dünya mirası’ olarak kabul edilecek. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uzmanları, bir eserin ‘dünya listesi’ne girmesinin ‘buraya para aktarılacağı’ anlamına gelmediğini, sadece dünya ile paylaşılması noktasında tanıtımının yapılacağını söylüyor.

Daha önce Mardin’in ‘dünya listesi’ne girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı teklifte bulunmuş; ancak son anda ‘Mardin’in şartlarını daha çok düzeltmek’ amacıyla teklifi geri çekmişti. Mardin için yeni projeler hazırlayan Bakanlık, Süryani Cemaati’nin merkezi sayılan Deyr–ül Zaferan Manastırı ve Kasımiye Camii’ni de proje dosyasına alarak çalışmalarını sürdürüyor. Mardin için ‘yerel yönetim’in işbirliğine ihtiyaç duyan Bakanlık, alan yönetim planı hazırlayarak Mardin’in listeye alınması için tekrar talepte bulunacak.

Mevcut listede; Mardin, Edirne Selimiye Camii, Sümela Manastırı, St. Nicholas Kilisesi, St. Paul Kilisesi, Efes, Bursa Cumalıkızık Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Konya Selçuklu Başkenti, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Selçuk Kervansarayları Denizli–Doğubeyazıt Güzergahı, İshakpaşa Sarayı, Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, Alahan Manastırı, Kekova, Gülülk Dağı bulunuyor.
Zaman

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz