reklam

19 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

ARKIMEET'in Konuğu Massimiliano Fuksas Binlerce Mimarlık Sevdalısıyla Buluştu

Dünyanın dört bir yanından uluslararası düzeyde ünlü mimarları İstanbul'da buluşturan toplantı serisi ARKIMEET'in üçüncü konferansı 17 Şubat Salı günü Askeri Müze Konferans Salonu'nda gerçekleşti. 7. Venedik Mimarlık Bienali'nin kuratörü İtalyan mimar Massimiliano Fuksas'ın sunduğu konferans 1.500 kişilik yoğun bir katılımcı kitlesince izlendi.

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin organizasyonu ve mimarlık dünyasının yeni yayını Betonart dergisinin sponsorluğunda gerçekleşen toplantı pek çok mimarlık öğrencisi, akademisyen ve mimarı biraraya getirdi.

 


Massimiliano Fuksas, konferansına İstanbul'la ilgili izlenimlerini anlatarak başladı. İstanbul'a ilk defa 1964 senesinde geldiğini belirten Fuksas o zamanlar İstanbul'un Doğu ile Batı arasında bir yerlerde durduğunu şimdi ise tamamen Batı'lı bir şehir haline geldiğini söyledi. Aya Sofya'nın mimarinin yüzünü değiştiren yapı olduğunu, Aya Sofya olmasaydı Gotik Mimari ve hatta Modern Mimari kavramlarının gelişemeyeceğini söyleyen Fuksas, Aya Sofya'nın gördüğü en modern yapı olduğu düşüncesini de dile getirdi.

Fuksas, proje sunumlarına, Fransa'nın Niaux Bölgesinde prehistorik çizimler içeren bir mağaranın müzeye dönüştürülmesi olan yarışma projesi ile başladı. 1980'lerde yarışmayı kazandığında İtalya'da "fakir sanat" dönemi olduğunu belirten Fuksas bu yapıda ilk defa çinko, bakır ve çeliği bir arada kullanmış. Projelerinde "dar aralıkları" sevdiğini söyleyen Fuksas "her zaman bir yere doğru gitmek gerekiyor, karanlıktan aydınlığa, içerden dışarıya" dedi. Mağaradan dışarıya açılan 34 metre yükseklikteki ahşap platformdan oluşan balkon aşağıdaki yerleşimi kucaklayan manzarasıyla, Fuksas'ın aralıklardan geçip "bir yere gitme" isteğinin büyüsünü yaşatıyordu.

Fuksas Nant'da (Fransa) gerçekleştirdiği Medyatek projesinde yine bir "aralıklar projesi" gerçekleştirmiş. "Objenin şeklinden çok, arada ne olup bittiği beni ilgilendiriyor" diyen Massimiliano Fuksas rasyonalizme karşı çıkıp boşluk kavramını irdeleyerek, boşlukta neler yapılabileceğinin deneylerini iki kütle arasında oluşturmuş.

Roma'nın Eur Bölgesinde yarışma birinciliği ile gerçekleştirdiği kongre merkezi projesini kumsalda denize bakarken hayal ettiğini söyleyen Fuksas "bir bulut inşa edebilir miyiz" sorusuyla yola çıkıp "geometrisiz iyi bir geometri" yaratmış. Şeffaf kabuğun içine yerleşen teflon- çelik bulut 2.000 m2 lik bir oditoryum ve toplantı salonlarını içeriyor. Fuksas, yapıda yaşanan 4 metrede ve 45 metrede neler oluyor hissinin İstanbul'un birçok yerinde de yaşandığını belirtti.

Massimiliano Fuksas proje süreçlerinde maketler ve sanal modellerle beraber çalışmayı sevdiğini; mimarlığın içinde boğulmamak, başka şeylerle beslemek gerektiğini belirtti ve önce konseptin ortaya çıkmasının önemine "fikir kafada, elde değil" düşüncesiyle değindi.

Geçen yıl kazandıkları yarışma projesi ise Milano'nun Yeni Fuar Alanı 1 milyon m2'lik bir alanda gerçekleştiriliyor. Fuksas'ın çok çılgın bir proje olarak nitelediği Yeni Fuar Alanı 2 km uzunluğunda merkez ekseni etrafında gelişen iki koldan oluşuyor. Projede 55.000 m2 cam kullanılmış. Yapımı halen devam eden devasal proje toplam 26 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak.

Wienerberger firmasının merkez bürosu için Viyana'da tasarladığı iki gökdelen projesinin "aralıkta" olmak duygusunu yaşattığını belirten Fuksas, projeye "Arada neler oluyor?" sorusuyla yaklaşıyor. Çelik ve camdan tasarlanmış iki gökdelenin arasında yine camdan geçişler ve aşağıda doğal ışığın oyunlarıyla yaratılmış başka bir dünya var.

Fuksas'ın sunumunda yer alan belki de en ilginç projesi Ferrari'nin Maranello şehrinde bulunan yönetim ofisleri binası oldu. Projede, bina doğayla bütünleşirken çalışanlara sağlıklı bir çalışma ortamı sunması amaçlanmış. Yapı üç seviyede gelişiyor; birinci seviyede ışıklı açık mekanlar, üstünde binanın geri kalanından koparılmış büyük bir havuz platformu ve ortada bambu ormanı. Fuksas "su sadece seyretmek için değil çalışma ortamı yaratmak, enerji ve haffiflik için kullanılıyor" dedi ve suyun yansımasını tavanda görmenin hayali olduğunu söyledi. Üç boyutlu modellemelerde gördüğümüz bu hayalin gerçekleşmesi su yansımaları, bambu ormanı ve açıklıkların etkileşimleri aynı zamanda Fuksas'ın mimari vizyonunun da bir yansımasına dönüşüyor.

Fuksas'ın son sunumu 1998 yılında Simon Perez ve Yasser Arafat'ın görevlendirmesiyle tasarladığı Jaffa'daki Barış Merkezi projesi oldu. Binanın taşla cam arasında, tek başına bir mekan olduğunu belirten Fuksas aynı zamanda uzun yüzyıllardır orada yaşayan iki millet için de önemli olduğunu belirtti. "Barışın kanatları belki acılara son verebilir" diyen Fuksas, binayı zamanı ve sabrı simgeleyen bir çok katmandan oluşturmuş.

Massimiliano Fuksas'ın konferans boyunca gösterdiği, projeleri için Phillipho Marcelloni'nin çektiği, kendi anlatımı, dış görüntüler, yapıları, eş zamanlı eskiz görüntüleri ve mimariye olan sevgisiyle harmanlanmış DVD video sunumları da izleyenleri başka bir perspektiften mimarlık kavramının ele alınması yolculuğuna çıkardı.

ARKIMEET toplantıları "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" teması ile devam edecek. Bu çerçevede günümüz Hollanda mimarlığını en iyi şekilde temsil ettiğine inanılan ve tüm dünyada ilgi ile izlenen UN Studio, West 8, Neutlings & Riedijk ve Mecanoo mimarlık ofislerinin kurucu mimarları İstanbul'da konferans verecekler

ARKIMEET 2004 Programı:

16 Mart 2004 UN Studio Ben van Berkel Harbiye Askeri Müzesi 19:00
22 Mart 2004 West 8 Adriaan Geuze İTÜ Maçka G Anfisi 19:00
6 Nisan 2004 Neutlings Riedijk W.Jan Neutlings Harbiye Askeri Müzesi 19:00
13 Nisan 2004 Mecanoo Francine Houben Harbiye Askeri Müzesi 19:00

ARKIMEET toplantılarının internetteki başvuru adresi: http://www.arkimeet.com. Bu adresten ARKIMEET toplantıları hakkında kapsamlı bilgiye ve 2004 yılı boyunca yapılacak diğer toplantıların programına ulaşmak da mümkün.
Arkitera - Beliz Özgür

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz