reklam

19 Şubat 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul’a ne yaptınız?

Dünyanın önde gelen 10 mimarı arasında gösterilen ünlü İtalyan mimar Massimiliano Fuksas, son yıllarda İstanbul’daki çarpık yapılaşmayı eleştirerek, “İstanbul muhteşem bir yerdi, fakat son yıllarda çok Batılılaştı. Belki de saflığını kaybetti” dedi.

Güzelim siluet gitmiş
Fuksas, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde verdiği konferanstan önce yaptığı açıklamada, İstanbul’a ilk kez 1964’te geldiğini, sonrasında da birçok kez gelme fırsatı bulduğunu söyledi. İstanbul’a ilk geldiği senelerden bugüne şehirdeki mimari gelişmeyi değerlendiren Fuksas, İstanbul’a duyduğu hayranlığı dile getirdi. İstanbul’un çok güzel bir silueti olduğunu ifade eden Fuksas, özellikle Beşiktaş ve Şişli’deki yüksek binaların bunu gölgelediğini vurgulayarak, “Bu binalar İstanbul’un o güzel siluetini yansıtıyor mu, önemli olan bu. Ancak bu binalar mantar gibi büyümüş ve şehrin ruhunu öldürmüş” diye konuştu.

Buna rağmen özellikle 1960’lı yıllarda gezdiği Yerebatan Sarnıcı’nın büyük deformasyona uğradığını dile getiren Fuksas, “Yerebatan’da eskiden sandallarla geziliyordu. Şimdi turistler için platformlar yapılmış. Ancak bu kesinlikle turistlere faydalı değil. Benden istenirse orası için ücretsiz bir proje yapabilirim” diye konuştu. İstanbul’la ilgili güzel hatıraları olduğunu anlatan Fuksas, “1980’lerde her şey çok harikaydı. Şimdi artık İstanbul normal bir yer olmuş. Frankfurt’a benzemeye başlamış” dedi.

Malzeme çalıyorlar
Konya’da çöken binayla ilgili değerlendirme de yapan Fuksas, bu tür olaylarla Avrupa’da 40 yıl önce karşılaşıldığını, ancak sıkı denetimlerle artık böyle tatsızlıklara rastlanmadığını ifade etti. Kişilerin malzemeden çalarak para kazanmak istediklerini belirten Fuksas, “Biz böyle adamları hapse attırmaya çalışıyoruz. Ama her zaman başarılı olunmuyor. Fakat Avrupa’da da insanlar artık bu şekilde para kazanmak istemiyorlar” diye konuştu. Çelik ya da beton tartışmalarının gereksiz olduğunu belirten Fuksas, malzemenin gerektiği şekilde ve kaliteli kullanımının önemini dile getirdi. İtalya Kongre Merkezi, yeni İtalyan Uzay Merkezi ve Salzburg Europark binalarının yanı sıra 7. Venedik Mimarlık Bienali’nin küratörlüğünü yapan Fuksas’ın konferansına, meslektaşları ve mimarlık fakültelerinin öğrencileri büyük ilgi gösterdi.
Türkiye

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

THBB Mimarlık Ödülleri 2004


Son başvuru tarihi:
21 Mayıs 200
4

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz