reklam

25 Şubat 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kıyamet alameti farikaları

Yaklaşık 7 sene önce, Haberci bölümünü yapmak üzere Kuzey Afrika'nın Atlas Okyanusu kıyısındaki büyülü ülkesi Fas'a gittik. Kral II. Hasan adına Kazablanka'da yapılan, dünyanın en görkemli camisine de uğradık. Mermerden yapılmış, som altınla bezenmiş cami dillere destandı. İlginç olan ise caminin halkın ibadetine açık olmamasıydı. Sadece yılın belirli günlerinde ibadete açılan bu mekana parayla girilip ziyaret edilebiliyordu. Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'ye göre, ibadet mekanlarının gösteriş için yapılarak, ibadet dışı kullanılması alameti kıyametlerden biriydi.

Felaket Senaryoları
Hafta başında Milliyet gazetesinde 'Kıyamet Kapıda' manşetiyle, dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın önümüzdeki 10 yıl içinde yol açacağı sonuçlar bir rapor halinde yayınlandı. Kyoto Protokolü, yani Birleşmiş Milletler'in 1992 yılındaki Çevre Zirvesi'nde imzalanan 'Dünya İklim Sözleşmesi' küresel ısınmaya karşı atılmış olan önemli bir adım. Kyoto Protokolü, endüstri ülkelerinin sera etkisine yol açan gazların en önemlisi olan karbondioksitin oranını, 2012 yılına kadar, 1990 yılındaki düzeyin % 5,2 altına düşürmelerini öngörüyor. Sera etkisinde büyük pay sahibi olan ülkelerden biri olan ABD ise bu protokolü henüz imzalamadı. 

İşte bu nedenle, küresel ısınmanın yol açacağı sonuçlar üzerine ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un hazırladığı bu rapor, henüz Başkan Bush tarafından halka açıklanmadı. İklim değişikliğinin terörizmden daha tehlikeli olduğunun savunulduğu rapora göre, 2007 yılında Hollanda'yı sular kaplayacak, Avrupa'da hava sıcaklıkları 2010'dan itibaren 14.5 derece düşecek, Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya'da kuraklık ve açlık yüzünden iç savaşlar çıkacak, nükleer silahlanma yayılacak ve geleceğin savaşları ne din ne de terörizme karşı olacak. Gelecekte insanoğlu yaşamını sürdürebilmek için savaşacak.

Avrupa başkentlerinde gerek insan sağlığına olan zararlı etkileri gerek küresel ısınmada büyük payı olduğu için hareket halindeki araç sayısını azaltmanın yollarına bakılırken, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde, araç sayısı giderek artıyor. Ve oldukça kalitesiz, neredeyse sekiz kat daha kirletici etkisi olan yakıt tüketiliyor.

Ağustosböceği
Avrupa'nın en ünlü başkentlerinden Paris şehrinde, kent trafiğindeki 230 bin aracı, 100 binlere indirmek için hem bilim adamları hem de medya olağanüstü çabalar harcarken, 1 milyonu aşkın aracın seyir halinde olduğu İstanbul trafiğinde, sadece Boğaz köprülerinden geçiş yapan araç sayısı 230 binin üzerinde. Toplu taşımacılığı komünist işi diye niteleyerek bugünlere gelen; metro, tren gibi raylı taşımacılığı anlamsız bulan geçmişin ünlü cumhurbaşkanları, başbakanları ve kendileri kadar gerçek dünyadan uzak medyamız sayesinde kamuoyu hep yanlış yönlendirildi. Çoğu şeyini örnek aldığımız ABD'de bile ulusal taşımacılığın büyük bölümünün hala demiryoluyla yapıldığından bihaber olan genç toplumumuz, bir an önce araç sahibi olup, reklamlarda gördüğü numaraları otoyollarda yapmayı hayal ediyor.

Geçen hafta sonu Antalya'da Rotary Kulübü'nün 'Yarının Liderlerini' bulmak üzere yaptığı seminerde tanışma fırsatı bulduğum bilime ve akla inanan sağ duyulu gençler, Türkiye'nin geleceği konusunda bizleri umutlandırdılar. Ancak umudun yerini bazen karamsarlık da almıyor değil. Dünya ülkeleri önümüzdeki 50 yılın planlarını çoktan yaptılar bile. Küresel ısınma sadece Afrika'yı ya da Avrupa'yı etkilemeyecek. Gelecek yıllar, tüm dünya ülkeleri için tehlikelerle dolu. Gelişmiş olanlar şimdiden önlemlerini alıyorlar. Çalışkan karınca, rahatına düşkün ağustosböceği misali, kimi ülkeler seyirci konumunda kalmaya devam ediyorlar. Kıyamet alameti farikaları da çoktan ortaya çıkmaya başladı bile. Bu yazıyı yazarken Fas'ta deprem olduğunu duymak ne ilginç bir tesadüf oldu.
Akşam - Coşkun Aral

 

Şubat 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz