reklam

02 Mart 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Milli Eğitim ‘mezar okullara’ karşı müteahhitlere ihale yasağı uyguluyor

2002 yılında okul ihalelerine girmesi yasaklanan müteahhit sayısı 5–6 ile sınırlı kalırken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2003’te bu sayıyı rekor derecede artırarak 23’e çıkardı.

5 müteahhitle ilgili dosya ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in imzasını bekliyor. Bakan Çelik, ‘dört dörtlük okul yapılması için ince eleyip sık dokuduklarını ve öğrencilere mezar yerine okul yapılmasını istediklerini’ söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararını destekleyen Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu ise “Keşke hep böyle yapılsa da, müteahhitlerin adını kötüye çıkaranlar temizlense.” dedi.

Bakanlık yetkilileri, yasaklanan müteahhit sayısının bir yılda 4 kat artmasının sebebini, ihale yasasının iyi bilinmemesine bağlıyor. Müteahhitlere, normalde 6 ay verilmesi gereken ceza ise ‘caydırıcı olması için’ inisiyatif kullanılarak 1 yıl olarak uygulanıyor. Yasaklanan müteahhitler, Türkiye’de hiçbir devlet ihalesine giremiyor. Yasaklanan müteahhitler içinde, ihale şartlarını yerine getirmeyen, usulsüz iş yapan ve taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyenlerin de olduğunu belirten yetkililer, “Önceki ihale yasasında, birim fiyat esastı ve iş bitmeyince ilave ödeme yapılabiliyordu. Yeni ihale yasasında ise ihaleler anahtar teslimi ve götürü bedelle yapılıyor. Ayrıca, kesinlikle ek ödeme yapılmıyor. Yeni yasayı bilmeyen bazı müteahhitler, fiyat farkı alacağını zannediyor ve ihalede yüksek kırım yapıyor.” diyor. Yetkililer, “Bu işi yapamayacak olanları temizliyoruz.” derken, uygulamanın önümüzdeki 2004 yılında da benzer şekilde devam edeceğini kaydediyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu ise, müteahhitlerin ihale yasasını bilmek zorunda olduğunu belirterek, “Bilmiyorsa o işi bıraksın.” diyor. Yeni yasanın ‘anahtar teslimi’ işleri gündeme getirdiğini belirten Koçoğlu, idarenin işlemini haklı buluyor. “Bu işi, başka amaçla yapanlar yapmasın, bu işi bilen yapsın.” diyen Koçoğlu, yasaklamalarla sektöre uygun olmayan müteahhitlerin eleneceğini söyledi. Kendisinin geçmişte büyük okullar yaptığını, MEB’in önceden de anahtar teslimi okul yaptırdığını belirten Koçoğlu, “Milli Eğitim’in yasaklama uygulamasını, çok iyi buluyorum. Böyle hatalar yapanlar daha çok yasaklansa, sektör temizlense daha iyi olur. Geriye bu işi bilen, mühendisliğe önem veren insanlar kalır. Her önüne gelen, çoban bile, ilkokul mezunu olmayan da bu işi yapıyor. Artık sektörün elimine edilmesi gerekiyor. Yasaklamalar sadece kanunun bilinmemesinden değil, yolsuzluk, hırsızlık yapıldığı, şartnameye aykırı davranıldığından da geliyor. Bu tür insanların zaten sektörden ayıklanması, müteahhit isminin temizlenmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Zaman - İbrahim Asalıoğlu 

 

 

 

 

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz