reklam

05 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kültürpark gerçek kimliğine bürünüyor

Kültürpark’ı Düzenleme Projesi adım adım hayata geçiyor. Proje kapsamında İzmir, çağdaş fuarcılığın yapılabileceği yeni İhtisas Fuarı’na kavuşurken, Kültürpark’taki binalar da bir bir yıkılıyor. 4 Mart 2004 Perşembe günü 12 No’lu pavyonun yıkımına başlandı. Yıkım alanında inceleme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, “Gerçekleşen düzenlemeler ile Kültürpark’ın yeşili artırılırken, gerçek kimliğine de kavuşturuyoruz” dedi.

İzmir’in uzun yıllara dayanan fuarcılık birikim ve deneyimi olduğunun latını çizen Başkan Piriştina, mevcut mekanların özellikle ihtisas fuarları için yeterli olmadığını belirterek, “Dünyada çağdaş fuarcılık anlayışı değşirken, biz de kendimizi yenilemek zorunda idik; onun için de ihtisas fuarlarını yapabileceğimiz modern bir mekan oluşturmak için harekete geçtik. Yeni fuar mekanımızı 30 bin metrekarelik alanda Nisan başındaki mermer Fuarı ile hizmete açılmış olacağız. Eski binaları yıkarken, Tarih ve Sanat müzesi gibi kültür mekanları ile de Kültürpark gerçek kimliğine kavuşacak. Kültürpark, hem İzmirlilerin, hem de İzmir’e çekmeye çalıştığımız turistlerin uğrak yeri olacak” diye konuştu.

Yeni spor salonları
Kültürpark’ta yıkılan binaların uzay çatılarını, kente yeni spor salonları kazandırmak için kullanacaklarını müjdeleyen Piriştina, “Okullarımıza ve daha başka alanlara 7- 8 adet spor salonu yapacağız. Böylece binaların uzay çatı aksamlarını değerlendirmiş olacağız” dedi.

İZFAŞ Genel Müdürü Dilara Sürgü Ersözlü de mevcut binalarda modern fuarcılık yapılamadığına dikkat çekti. Ersözlü, “Firmaları çekmekte de zorlanıyorduk. Yeni fuar binamız., Uluslar arası Fuarlar Birliği tarafından da onaylandı. Geçtiğimiz yıl 18 ihtisas fuarı gerçekleştirmiştik, bu yıl 25 fuar organizasyonu düzenleyeceğiz” diye konuştu. Ersözlü, yıtılacak olan binalarla Kültürpark’ta 14 bin 500 metrekarelik yeni yeşil alan kazanılacağını da sözlerine ekledi.

Yeni İhtisas Fuar Binaları 
İZFAŞ’ın organize ettiği ihtisas fuarlarının, gelişen dünya fuarcılığına paralel bir altyapıda uygulanabilmesinden yola çıkılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte projelendirilen “ Yeni İhtisas Fuar Binaları” eski gümrük alanı olarak bilinen Kültürpark Basmane bölümünde tamamlanmak üzere. 50 bin metrekare brüt alan üzerine kurulan Yeni İhtisas Fuar Binaları, 1 Nisan 2004 Mermer Fuarı ile kullanıma girecek.

Tamamen kolonsuz tasarlanan, birbirine tüp geçitlerle bağlı 5 Hol’den oluşan Yeni Fuar Binaları’nın toplam kapalı kullanım alanı 30 bin metrekare. Uzay çatı sistemine sahip binalar çelik inşaat ve duvarları yüksek ısı izolasyonlu metal panellerden oluşuyor.

Tüm yan tesisler Avrupa standartlarında, merkezi ısıtma –soğutma sistemi ise çağdaş standartlarda hazırlandı.

Neler yapıldı ?
Fuarı yapılardan arındırarak gerçek kimliğine kavuşturmak amacıyla daha önce Basmane kapısı yanında yer alan sahadaki binalar yıkılarak otopark yapıldı ve araç giriş çıkışları kontrol altına alındı; Büyük ve Küçük Göl’de bakım yapıldı; Evlendirme Dairesi yenilendi; bahçesine “Çifte Kumrular Heykeli” konuldu. Montrö kapısı girişindeki otopark kaldırıldı; “Halikarnas Balıkçısı Bitkiliği” olarak yeniden düzenlendi.

Hayvanat Bahçesi’nin daha uygun bir alana taşınması için çalışmalar sürdürülürken, mevcut bahçede bakım –onarım yapıldı.

Resim Heykel Müzesi eski İtalyan Pavyonu binasında hizmete girdi. 14 bin 500 metrekarelik alan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi olarak hizmet vermeye hazırlanıyor. Ayrıca İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi yenilenerek İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konserlerine tahsis edildi.

İzmir Sanat, kentin kültür ve sanat merkezi haline geldi. Kültürpark’ta bulunan eski Kanal Ege Televizyon binası, kültür ve sanat merkezine dönüştürüldü. İzmirlileri kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşturan İzmir Sanat’ta 300 kişilik tiyatro –sinema salonu, 80 kişilik oditoryum, sergi ve bale salonu, bir de kafe bar yer alıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 16 Mart 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz