reklam

08 Mart 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Beyaz Şeyler


Fotoğraf:Tony Cenicola/The New York Times

Lapland, Finlandiya'da kışın yapacak çok şey yoktur. Donmuş Bothnia Körfezi'nin kuzey sınırında bir liman kenti olan Kemi'de turistlerin buz kalıpları üzerinde uyuyabildiği bir oteli de içinde barındıran bir Kar Kalesi vardır. Donmuş Ounasjoki Nehri'nin 90 mil kuzeyinde, yaşlı hayırseverin Kuzey Kutbu'ndaki saklanma yerine mektup postalayabileceğiniz Noel Baba Köyü (Santa Claus Village) sınırında ise; Rovaniemi bulunur.

"Yazın balık tutarız ve sevişiriz," diyor bir Laplandli. "Kışın, daha az balık tutarız."

Ama "The Snow Show" adlı alışılmadık bir açık hava aktivitesi; Kemi ve Rovaniemi'yi, sıfırın altında sıcaklığa rağmen maceraperest sanatsever turistlerin rotalarına dahil etti. Şubat ayının başında, donmuş yeryüzünden gizemli, çok renkli kar ve buzdan heykeller yükselmeye başladı. Daha sonra, dekorları kadar doğal ve geçici olan bu sanat eserleri, eriyecek ve nisan ayı başında gitmiş olacaklar.

4 hafta boyunca ise dimdik ayaktalar. Her türlü şekilde ve boyuttalar, bazıları soyut, bazıları figuratif ama ortak noktaları malzemeleri. Kardan yapılmış olanları geometrik formları yüzünden özellikle ilginç çünkü uzaktan bakıldığında biraraya toplanmış kar; beyaz beton kadar olağan görünüyor. Ne mutlu ki; işlerin çoğunda malzeme olarak buz kullanılmış, böylece dışarıya zahmetsiz şeffaf bir güzellik yayılıyor.

Sonuç çok başarılı olmasa da, pekçok heykelle ilgili canlı, neredeyse naïf bir taraf var.

Bunun bir nedeni; her sanatçının bir iş ortaya koymak için tanınmış bir mimarla birleşmesiydi. Bir diğer neden ise; pekçok katılımcının aşina olmadıkları bir konuya el atmış olmasıydı. Aslında, üzerinde buzdan denizkızı olan büfe masaları ve Kemi'deki Kar Kalesi'nin yuvarlak formları dışında kar ve buzla yapılmış sanat yok denebilir.

Sanat kısa ömürlü olsa da, gösteriyi düzenleyenler daha kalıcı sonuçlar peşindeler. Fin hükümeti gösteriye bir Arktik Kuşak'ın sınırında kış turizmini canlandırma yolu olarak bakıyor. Etkinliğin masraflarını karşılayabilmek için hükümet ve ticari sponsorlar aşağı yukarı $1 milyon ödediler. Şimdi en az 25.000 biletli ziyaretçinin katılımını bekliyorlar. (bir bölgeyi ziyaret $6.25, tüm bölgeleri ziyaret $10 tutuyor.)

Öte yandan fikir sahibi ve küratör New York'lu sanat simsari Lance Fung; daha orijinal bir miras isterdi. Şimdiden, gösterinin kar ve buzla neler yapılabileceğini teknik ve artistik yönden kanıtladığı görüşünde. Ayrıca; mimar ve sanatçıların, içlerinden pekçoğuna yabancı bir malzeme ve çevre şartlarında birlikte çalışabileceklerini ispat etmeyi umuyor.

Yine de, Kemi'deki dokuz ve Rovaniemi'deki sekiz işi gerçek bir sanat sergisi olarak kabul etmek biraz hayalgücü gerektiriyor. Konstrüksiyon malzemesi tabi ki alışılmadık, ama aynı zamanda formlar da mesajı belirsizleştiriyor. Ve en azından iki işte, strüktürler enstalasyondan ziyade binayı çağrıştıracak kadar büyük. En iyi ihtimalle, donmuş bir heykel bahçesinde bir grup çalışmasının sonucunu anımsatıyorlar.

Ama bu işleri geleneksel sanattan ayıran birşey daha var. İşleri sanatçılar ve mimarlar tasarladı, ama onları inşa eden; Sappo Makinen adında suskun bir Fin buz mühendisi, 120 uluslararası gönüllü öğrenci ve yerel inşaatçılar oldu. Aslına bakarsanız, katılımcı sanatçı ve mimarların yarısı hayal ettiğini göremedi. Ve 10-11 Şubat'taki açılışa katılanların pek çoğu işlerini ilk defa görüyorlardı.

Yine de genel olarak sonuçtan memnundular. Sadece İngiliz sanatçı Anish Kapoor tatsız bir deneyim yaşadı. Londra çıkışlı Future Systems firmasıyla birlikte yarattığı "Kırmızı Balina"sı ahududu şerbeti renginde büyük, delikli bir strüktürdü. 13 cm kalınlığındaki buzdan "deri"sine delikler açılmıştı böylece geceleri içinde ışıklar parlıyordu. Teoride bu böyleydi. İş tamamlandıktan saatler sonra, içerdeki ışıkların yaydığı ısı yüzünden zayıflayarak içeriye doğru çöktü.

Küratörden çok amigoya benzeyen 41 yaşındaki Fung için en büyük hata; favori konusu olan 'bunun yeni bir malzeme olduğu kadar insan dinamikleri üzerinde de bir deney olduğu' noktasını tekrarlamak oldu.

Snowshow ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Kaynak:The New York Times - Alan Riding
Çeviren: Ezgi Kocahan - Arkitera

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 


Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz