reklam

10 Mart 2004 Çarşambaı
Ana Sayfa > Haberler

Ağa Han Mimarlık Ödülleri Büyük Jürisi Açıklandı

Ağa Han Mimarlık Ödülleri'nin 2004 dönemi 9 kişilik büyük jürisi açıklandı. Jüri, sanatçı Ghada Amer, strüktür mühendisi Hanif Kara, mimar ve kent plancı Rahul Mehrotra, mimar Farshid Moussavi, filozof Modjtaba Sadria, filozof Reinhard Schulze, mimar ve peyzaj mimarı Elías Torres Tur, mimar Billie Tsien, mimar Jafar Tukan'dan oluşuyor.

Üç yıllık dönemlerle verilen Ağa Han Mimarlık Ödülleri'nin seçici kurulu geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Büyük jüri tarafından o dönem içinde başvuranların arasından seçilen projelere toplam 500.000 Dolar'ı bulan ödül veriliyor. Bu miktar mimari alanda verilen en yüksek para ödülü.

21-25 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk jüri toplantısının ardından 44 ülkeden katılan 378 projeden 23'ü yerinde incelemek üzere seçildi. Bu yılki ödülü kazananların duyurusu ve ödül töreni Sonbahar'da yapılacak.

1977 yılında yılında Ağa Han tarafından kurulan Ağa Han Mimarlık Ödülleri, mimarlık yoluyla İslam Kültürü'nün anlaşılması ve değerlendirilmesi amacıyla veriliyor.

Ödüle aday yapılarda, ödül döneminin başlangıcından önceki 12 yıllık dönemde (1991-2002 yılları arasında) inşa edilmiş, müslüman bir ülkede tasarlanmış ve 1 Ocak 1991 ve 31 Aralık 2002 yılları arasından en az bir yıl kullanılmış olma kriteri aranıyor.

Bu dönemde ödül, adaylardan İslam dünyasını günışığına çıkartan - büyük ölçekli projeler ya da küçük alana yayılmış kentsel ve kırsal bağlamda mimarinin yeni dönemlerine ışık tutan planlar, proje düzenlemeleri ile mimarinin yeni tiplerini tanımlamak için daha çok özen göstermelerini bekliyor. Bu tarz projeler kolaylıkla tek bir kategoride sınıflandırılamıyor ama programın çeşitliliği, bina tipleri ve ödül genç mimarlardan daha çok proje bulup çıkarmalarını istiyor.

Bu dönemde seçici kurul, sadeliğin ve birlikteliğin mimariye yansıması kadar odaklanmaya ve çağdaş koşullara da özel ilgi gösteriyor.

Açıklanan jüri üyelerinin kısa özgeçmişleri şöyle:

Ghada Amer, New York'ta yaşayan mısırlı bir sanatçı. Eğitimini Nice'de École des Beaux-Arts'ta, Boston'da The School of the Museum of Fine Arts (Güzel Sanatlar Müzesi Okulu)'ta ve Paris'te Institut des Hautes Études en Arts Plastiques tamamlamış. Sanatçı Doğu ve Batı geleneklerinin sentezini taşıyan eserlerinde, kadının çağdaş toplumlardaki yerini sorguluyor. Amer'in eserleri, Amerika'da, Avrupa'da ve İslam Dünyası'nda birçok kişisel ve karma sergide yer almış.

Hanif Kara, Londra kökenli, Ugandalı bir strüktür mühendisi. Kara, yenilikçi formlar, yeni malzemelerin kullanım alanları, prefabrikasyon, karma formlar ve analiz metotları üzerine çalışıyor. Mimar, Stirling Ödüllü Peckham Kütüphanesi gibi, çok sayıda önemli ve ödül almış projelerinin yanı sıra, Alsop Architects, FOA (Foreign Office Architects), Foster and Partners, Rafael Vinoly ve Zaha Hadid Architects gibi dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla ve mimarlık ofisleriyle işbirliği içinde.

Rahul Mehrotra, Eğitimini Ahmedabad Mimarlık Okulu'nda ve Harvard Üniversitesi tasarım bölümünde yüksek lisans yaparak tamamlayan mimar aynı zamanda da kent tasarımcısı. Hindistan'da farklı ölçeklerde birçok projeye imzasını atmış olan tasarımcı Taj Mahal ve çevresinin master planının oluşturulmasında da görev almış. Bombay üzerine birçok kitabı olan mimar, halen Michigan Üniversitesi'nde doçent doktor olarak kentsel tasarım, Hindistan'da mimarlık ve koruma konulu dersler vermeye devam ediyor.

Farshid Moussavi, İranlı mimar eğitimini Harvard Tasarım Okulu, Londra Üniversitesi, Bartlett Mimarlık Okulu ve Dundee Üniversiteleri'nde tamamlamış. Cenova daki Renzo Piano binasının şantiyesinde ve 1992 yılında Londra'da Alejandro Zaera Polo ile yabancı ofis Mimarlarını kurmadan once Rotterdam daki Metropolitan Mimarları için ofisde çalışmış. Profesör Moussavi 2002 yılından bu yana Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nde ders veriyor. AA de ders vermiş, Los Angeles daki Kaliforniya Üniversitesi'nde, New York Kolombiya Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Berlage Enstitüsü ve Belçika Hoger Mimarlık Enstitüsünde ziyaretçi professor olarak yer almaktadır.

Modjtaba Sadria, İran doğumlu bir felsefecidir. Mezun olduğu okulda ve Tokya Chuo Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde profesördür. Paris Üniversitesi'nden felsefe ve Montreal Quebec Üniversitesinden uluslararası ilişkiler doktorası, ayrıca Paris Üniversitesi'nden edebiyat, tarih ve felsefe mastırı yapmıştır. Zıt kültürler arası ilişkiler ve Doğu Asya çalışmalarında uzmandır. Tokyo politika ve kültür merkezinin yönetim kurulunda bulunmaktadır ve 50'den fazla kitap ve yazı yayımlamıştır.

Reinhardinhard Schulze, Alman dil bilimci ve tarihçidir. İsviçre Bern Üniversitesi'nde İslami Öğretiler profesörü ve İnsan Bilimleri Fakültesinde dekan yardımcısıdır. Bonn Üniversitesi'nde İslam, Latin dilleri, Arapça ve dil bilimleri okumuştur. 1995 yılında Benr Üniversitesine katılmadan Bochum, Bonn ve Bamburg Üniversiteleri'nde eğitim vermiştir. Tarihsel ilerleme ve İslam ın yayılışı, Modern anlayışı ve öğretisi ile ilgilenmektedir.

Elías Torres Tur, İspanyol mimar ve Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, S.L firmasının ortağıdır. Escola Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona (ETSAB) da mimarlık eğitim görmüştür. Özel ofisini José Antonio Martínez Lapeña ile Barcelona'da 1968 yılında açmıştır. "Martínez Lapeña-Torres Arquitectos"un projeleri ve tamamlanmış çalışmaları birçok katalogda yayınlanmış ve bir çok kişi tarafında görülmüştür. Harvard Üniversitesi'nde ziyaretçi profesör olarak bulunmuştur. Şu anda ETSAB da doktora profesörüdür.

Billie Tsien, Amerikalı mimar ve Yale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğrenim görmüş bir sanatçıdır. Los Angeles da Kaliforniya Üniversitesi'nde mimarlık eğitimini almıştır. 1977'den beri Tod Williams ile çalışmaktadır. Güney Kaliforniya Mimarlık Enstitüsü'nde, Parsons Dizayn Okulu'nda, Yale Üniversitesi'nde, Harvard Üniversitesi Tasarım Okulu'nda ve Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde ders vermiştir. Köprü sanatı ve mimarisi özel ilgi alanıdır. Wexner Ödülü'ne tavsiye edilmiştir. Halk Sanatı Fonu'nun, Mimarlık Ligi ve Roma Amerikan Akademisi'nin Yönetim Kurulundadır. Amerikan Sanat Akademisi'nden Brunner Ödülünü, Amerikan Mimarları Enstitüsü New York Şubesi'nden Onur Madalyasını ve Tasarım Yeniliği için Chrysler Ödülü'nü Tod Williams ile beraber almıştır.

Jafar Tukan, Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde eğitim görmüş Ürdünlü mimardır. Ürdün Bayındırlık Bakanlığı'nda tasarım mimarı olarak çalışmıştır. Daha sonra Dar Al-Handasah Consulting Engineers firmasının Beyrut'daki genel müdürlük binasında çalışmaya başlamıştır. 1968 yılında Beyrut'da özel bir çalışma gerçekleştirmiş ve 1973 yılında Rais ve Tukan mimarlık ortaklığını kurmuştur. Daha sonra ismi Jafar Tukan ve Ortakları Mimarları ve Mühendisleri olarak değişmiş ve Amman'a taşınmıştır. Çalışmaları mimarlık ve planlamanın bütün kollarına yayılmıştır. Mimarlık, mühendislik ve tarihi yapıları koruma ve Lübnan ve Ürdün'deki güzel sanatlar üzerine profesyonel organizasyonlarda aktif rol almaktadır.
Arkitera - Derleyen: Seda Altınkeser

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz