reklam

10 Mart 2004 Çarşambaı
Ana Sayfa > Haberler

Rüya gerçek oldu

13 Hükümet, 8 Başbakan ve 11 Bayındırlık Bakanının Projesi Oldu. Temeli, Kültür ve Turizm Bakanı tarafından atılan Göcek Tüneli, yap, işlet devret modeli ile tamamlanacak. 22 trilyon liraya mal olacak ve inşaatı 2 yıl sürecek

Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde gündeme gelen, ancak 13 Hükümet, 8 Başbakan ve 11 Bayındırlık Bakanının gerçekleştiremediği Göcek Tüneli nihayet hayata geçiyor. Göcek Tünelini başlatmak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kısmet oldu. Bölge halkının 40 yıllık rüyası olan Göcek Tüneli'nin temeli Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından görkemli bir törenle atıldı. Fethiyeli'lerin, "40 yıllık rüyamız gerçek oldu, Saygılar Başbakanımız" yazılı pankart açtığı törene binlerce kişi katıldı. Ak Parti Muğla Milletvekili O.Seyfi Terzibaşıoğlu, "Tünel yapımının ısrarlı takipçisi olduk. Şimdiye kadar tünel için çaba harcadık. Bundan sonra bitirilmesi için çalışacağız" dedi.

Açılışı da yaparız
Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer de konuşmasında, "Bugün benim en mutlu günüm. Çünkü siyasi hayatımda en çok talep aldığım konu Göcek Tüneli idi. Biz verdiğimiz sözlerin arkasında sonuna kadar durduk. Bitirilecek dediysek, bitirilir, temeli atılacak dediysek atılır. İnşallah açılış kurdelesını de birlikte kesmek bize nasip olur. Göcek Tüneli projesinde emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi. Muğla Valisi Hüseyin Aksoy da, Göcek Tüneli'nin önemine değindi. Vali Aksoy, "İhalesi yapıldı, yapılıyordu derken sonunda bugün temelini atıyoruz. 59.uncu Hükümet'e teşekkür ediyorum" dedi.

Gösteriler çok beğenildi...  
Törene katılan folklorcüler yöresel oyunları ile açılışa gelen vatandaşların beğenisini kazandı.
Helal para kazanacak
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise tarihi bir güne şahitlik etmenin gururunu yaşadığını belirterek, "İlk kez özel sektörün yapacağı bir işin temelini atıyorum. Bugün zihniyet devrimi yaşanıyor. Devlet yapamıyorsa, başkası yapmasın zihniyetini yıkıyoruz. Rahmetli Özal'ın misyonunu devam ettiriyoruz. Çayın taşıyla, çayın kuşunu vuruyoruz. Çay da Allah'ın, kuş da Allah'ın. Devletin kasasından bir kuruş para çıkmayacak. Yaptırmam, sattırmam diyerek karşı çıkmanın yanı sıra hepsini hukuka uygun yapılmasına destek olsunlar. Bugün çıkmış bir müteşebbis dağı deliyor, nasibini dağda arıyor. Helalinden para kazanmak suç mu? Böyle müteşebbisleri kutluyorum" dedi.

16 ayda bitireceğim
Göcek tünelini yapacak olan Lider İnşaat firmasının sahibi Metin Yazıcı ise yaptığı konuşmada, "Göcek tünelinin 2 yılda yapılması planlanıyor. Ben tüneli 16 ayda bitireceğim. Bana, niye dağa taşa para yatırıyorsun, git otel yaptır daha çok para kazanırsın dediler. İhaleyi kazandıktan sonra geldim burada kaç aracın geçtiğini saydım. Karlı bir yatırım olacağına inandığım için bu işe gönlümü koydum" dedi

30 dakikalık yol 15 dakikaya indi
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu 2010 yılında 50 milyon turist hayal ettiklerini belirterek, "Allah'ın verdiği nimetleri neden kullanamayalım. Bu güzel nimetlerimizi paylaşmamız gerek. Hedefimiz 2010 yılında turist sayısının 50 milyona çıkarmak. Bunun için fiziki ihtiyaçları karşılamamız gerek. Yani yol lazım, alt yapı lazım. Kaliteli hizmet lazım. İşte bunlardan sonra Türkiye, Dünya'nın turizm şampiyonu olacaktır" dedi.

960 metre uzunluğunda yapılacak tünel, Dalaman-Göcek arasında 29 keskin virajın bulunduğu 30 dakikalık yolu 15 dakikaya indirecek. 960 metrelik tünelden araçlar normal bir hızla 45 saniyede geçiş yapacak.
Yeni Asır - Cem Kaytan / Erdoğan Cankuş 

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz