reklam

11 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Bu müzede İzmir var

Büyükşehir Belediyesi tarafından 400 dönüm alana kurulan müze, 3 ayrı binadan oluşuyor. 4 trilyona mal olan müzede kentin 5 bin yıllık tarihi sergilenecek

14 Bin 500 Metrekarelik alan ayrıldı  
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan müze için Kültürpark'ta 14 bin 500 metrekarelik alan ayrıldı. Müzede taş, seramik ve kıymetli eserlerin sergilendiği binalar ve açık sergi alanları ile idari bölüm bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark'ta yaptırılan Tarih ve Sanat Müzesi, bugün açılıyor. 3 ayrı binadan oluşan ve 400 dönüm alana kurulan müze, 4 trilyon liraya mal oldu.

Resim Heykel Müzesi'ne bağlı olarak faaliyet gösterecek müzede, Türkiye'nin en büyük sikke koleksiyonunun yanı sıra taş, seramik ve kıymetli eserler sergilenecek.

Kent merkezinde herkesin rahatlıkla ziyaret edebileceği bir müze yaratmak istediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, "Türkiye'ye örnek bir müze oluşturduk" dedi.

Öğrenciye katkı
Böyle bir müzeyi yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra İzmir'de eğitim ve öğretim gören yüzbinlerce öğrencinin de hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirten Piriştina, "Her gün değişik okullardan 2 otobüs dolusu öğrenci Kültürpark'ta hem piknik yapacak hem de müzeyi gezecek. İzmir'in 5 bin yıllık tarihini yaşayarak görme imkanı bulacak" diye konuştu.

Taş ve seramik eserlerle değerli taşların gösterime sunulduğu 3 binayı barındıran müzenin Türkiye'nin en iddialı müzelerinden biri olduğunu kaydeden Başkan Piriştina, kentin değişik kesimlerinde dağınık olarak bulunan etnografya, arkeoloji, resim-heykel ve benzeri müzelerin hepsini fuarda bir araya getirmeyi planladıklarını bildirdi.

Depodan kurtulacak
Günümüzde müzelerin teşhir alanları azaldıkça depolara indirilen, sergilenmeye değer eser sayısında da her geçen gün artış olduğunu ifade eden Piriştina, şöyle devam etti: "İzmir ve çevresindeki müzelerde yer darlığı nedeniyle sergilenemeyip depolara indirilen çok değerli eserler var. Bunları dönem dönem Tarih ve Sanat Müzesi'nde sergileme imkanı bulduk. Böylece yüzlerce yıl toprak altında kaldıktan sonra kazılarla gün ışığına çıkarılan ama sergi alanı olmadığı için depolara indirilen eserleri de sanatseverlerle buluşturma olanağına kavuştuk."

Olimpiyat için özel köşe
İzmir Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Mehmet Taşlıalan ise Tarih ve Sanat Müzesi'nde Türkiye'nin en büyük sikke koleksiyonunun sergilendiğini söyledi. Taşlıalan, "Burası bölgenin prestij müzesi olacak" dedi. Müzede taş ve seramik eserler ile değerli taşlar bölümlerinin bulunduğunu belirten Mehmet Taşlıalan, müzeyi şu sözlerle anlattı:
"Müzenin girişinde taş eserler yer alıyor. Burada ziyaretçileri her iki tarafında aslanların bulunduğu Homeros Heykeli karşılıyor. Ayrıca İzmir'in 5 bin yıllık geçmişinden çok nadide eserler yer alıyor. Kitabeler, heykeller, mezarlar, lahitler bulunuyor. Arkeolojik dönemden Bizans dönemine kadar İzmir'de çıkarılan eserlerden örnekler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Roma döneminde belediye başkanlığı, valilik yapan kişilerin yazıtlarının bulunduğu ayrı bir köşe de mevcut. Bunun yanı sıra 2005 yılında İzmir'de gerçekleştirilecek 23. Uluslararası Üniversite Yaz oyunları için de bir düzenleme yaptık. Olimpiyat köşesi olarak düzenlediğimiz alanda dünyada benzeri olmayan bronz atlet heykelini sergiliyoruz."
Yeniasır

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz