reklam

11 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitler bozulan imajlarını düzeltmek için ‘etik kurul’ oluşturuyor

Kurumsal itibar araştırmasında ‘müteahhit denince yolsuzluk ve deprem akla geliyor’ sonucunun çıkması müteahhitleri harekete geçirdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), müteahhitlerin imajını düzeltmek için ‘etik kurul’ kuruyor. TMB, kurulacak bu kurul ile meslekteki kötüleri ayıklamayı hedeflerken, kurulun meslekten men kararları da alabileceği bildirildi.

Zaman’ın, 22 Şubat 2004 tarihli nüshasında, “Müteahhitler yaptıkları anketin altında kaldı” başlığı ile kamuoyuna duyurduğu ve TMB “Kurumsal İtibar Araştırması” anketinin detay sonuçları açıklandı. Ankete göre müteahhit denilince ilk akla gelen “deprem ve yolsuzluk” olurken, anketin meslekî itibar sıralamasında doktorlar ilk sırada, müteahhitler son sırada yer aldı. Ankete göre, müteahhitler hakkında olumsuz kanaat oluşmasında ise medya yüzde 50 etkili oldu. TMB Başkanı Nihat Özdemir, toplumda oluşan kötü imajlarını silmek için ‘etik kurul’ kurma kararı aldıklarını belirterek, kurulun meslekteki çürükleri ayıracağını söyledi. TMB tarafından SAM Araştırma–Danışmanlık şirketine yaptırılan araştırmaya göre çeşitli meslek gruplarının toplumda oluşturduğu itibar sıralamasında doktorlar ilk sırada yer aldı. Sıralamada mimarlar ikinci ve inşaat mühendisleri ise üçüncü oldu. Listedeki diğer sıralama ise şöyle oldu: Çevre mühendisliği, şehir planlamacılığı, bankacılık, sigortacılık ve son olarak müteahhitlik.

Anketle ilgili bilgi veren TMB Başkanı Özdemir, “Bizim yanımızda çalışanlar itibarlı; ama biz müteahhitlerin itibarı yok.” diyerek, kuracakları ‘etik kurul’ ile olumsuz imajlarını sileceklerini belirtti. Özdemir, ‘etik kurul’un meslekte belli bir saygınlığı ve tecrübesi olan kişilerden oluşacağı bilgisini de verdi. Kurul, yapacağı inceleme sonucunda meslekten ihraç kararı da verebilecek. Özdemir, müteahhitler hakkında olumsuz imaj oluşmasında en önemli etkenlerden birisinin de medya olduğuna dikkat çekerek, itibarlarının sağlanmasında da medya ile işbirliği yapacaklarını ifade etti.

TMB tarafından verilen bilgiye göre bağımsız kuruluşa yaptırılan araştırma, “Kamuoyu Araştırması’’, “Sosyal Paydaşlar Araştırması’’ ve “TMB Üyelerinin Beklentileri’’ olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Çalışmanın birinci bölümü, 17 il ve 51 ilçe merkezinde bin kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. İkinci bölüm, medya, üniversiteler, akademisyenler, tedarikçiler, özel sektör, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları, bürokratlar, potansiyel üyeler ve yabancı temsilciliklerden 205 kişiye uygulandı. Üçüncü bölüm ise TBM üyeleri ile gerçekleştirildi. Anket, toplam bin 307 kişiyle yapıldı.

Ankette elde edilen bazı çarpıcı sonuçlar şöyle: Müteahhit ile ilgili toplumdaki temel görüş; depremde sorumluluk, iş ahlakı ve dış ilişkilerde ülkenin itibarı olarak sıralandı. Araştırmada “vatandaşların özel sektöre güvenmemesi” de önemli bir sonuç olarak ortaya çıktı. Özel sektöre güven düzeyinde ankete cevap verenlerin yüzde 23,2’si hiç güvenmezken, yüzde 21,3’ü çok az ve yüzde 35,37’si de biraz güveniyor. Özel sektöre çok güvenenlerin oranı yüzde 13,5 ve çok güvenenler yüzde 4,4, fikir belirtmeyenler ise yüzde 2,3 oldu.
Türkiye - İsmail Altunsoy

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Korhan Gümüş ve Behiç Ak 21 Şubat-30 Mart 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Kamusal Mimarlık üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz