reklam

16 Mart 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Enerjide özelleştirme hızlandırılmaya çalışılıyor

Dünkü Yatırım Zirvesi'nde Dünya Bankası ile tartışılan konulardan biri de ‘‘Elektrik Enerjisi Sektörü Reformu ve Özelleştirme Stratejisi Belgesi’’ oldu.

Ancak bu konunun genel olarak üzerinden geçildiği, Dünya Bankası'nın onay verdiği strateji metninde yeralan özelleştirmelerin gecikmesinin, içeride yapılacak çalışmalarla hızlandırılmaya çalışılacağı öğrenildi.

Dünya Bankası'nın düzenlediği, uluslararası çapta uzmanların katılımıyla düzenlenen toplantı sonucunda, geçen hafta başında bir metin ortaya çıktı.

Dünya Bankası'nın da onay verdiği bu metne geçen hafta içinde bütün bakanların imza attığı, Başbakan'ın imzasının beklendiği söyleniyordu. Daha sonra bu metin kamuoyuna açıklanacaktı.

Ancak hafta sonunda enerji ile ilgili belirlenen strateji üzerinde yeniden tartışmalar başladı. Geçen cuma gecesi sabahlara kadar bu strateji konuşuldu, cumartesi günü de aynı konularda toplantılar yapıldı.

Babacan, Enerji Bakanlığı, Hazine ve Dünya Bankası yetkililerinin katıldığı toplantılarda, stratejinin değiştirilmesi yönünde somut bir karar alınamadığı ancak stratejide yeralan ‘‘özelleştirmelerin gecikmesi’’ konusunda Başbakan'la konuşulacağı öğrenildi. Özelleştirme İdaresi bir an önce dağıtım şirketlerinin satış ihalelerine başlamak istiyordu ama yeni metinde bu oldukça geciktiriliyordu.

Daha önceki takvimde, geçtiğimiz yıl sonunda tamamlanması gereken dağıtım şirketlerinin satışı için ihale açılması süreci, yeni stratejide 2005 Mart ayına kadar erteleniyor. Üretim tesislerinin özelleştirilmeleri ise 2006 yılından sonrasına kalıyor.

Yeni stratejide, daha önce yoğun tartışmalar yaratan dağıtım bölgesi sayısı 21 olarak kesinleşiyor. Özelleştirme İdaresi, hızla özelleştirmelere başlamak isterken, özellikle DPT'nin direnişi ve Dünya Bankası'nın, ‘‘Hiç hazırlık yapılmadı, bu haliyle özelleştirmeler yapılırsa sıkıntı yaratır’’ kaygısıyla özelleştirmelerin gecikmesine razı olduğu söyleniyor.

Hükümetin elinde  
Stratejideki aşamaların çabuk tamamlanması halinde sürecin hızlanacağını kabul eden Dünya Bankası'nın, ‘‘Özelleştirmenin hızlandırılması Hükümetin elinde’’ görüşünü savunduğu öğrenildi.

Stratejide dağıtım özelleştirme ihalelerinin başlamasından önce dağıtım şirketlerinin şebeke işletmeciliği ve perakende satışa ilişkin tarifelerinin, dağıtım şirketleri ve üretim grupları arasındaki geçiş dönemi sözleşmelerinin, dağıtım şirketleri ile TETAŞ (Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhhüt A.Ş.) arasındaki geçiş dönemi sözleşmelerinin, EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.) hidroelektrik santralleri ve TETAŞ arasındaki geçiş dönemi sözleşmelerinin tamamlanmasıyla son haline alması öngörülüyor. Toptan satış piyasasının gelişiminin aksatılmaması için geçici dengeleme ve uzlaştırma mekanizmasının uygulamaya girmesi şartı yeralıyor. Bu nedenle ihalelerin başlama süresi, bugünden itibaren bir yılı alacak.

Üretim varlıklarının özelleştirilmeleri ise TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından oluşturulacak piyasa yönetim sisteminin faaliyete geçmesinden ve dağıtım özelleştirmelerinin büyük ölçüde gerçekleştirilmesinden sonra başlatılacak. Dolayısıyla 2006 yılı ortasında bu aşamaya gelinmesi hedeflenecek ve özelleştirilmiş üretim şirketlerinin üretimlerini satabilecekleri ticari düzenlemeler tesis edilmiş olacak.

Kısacası; yeni enerji stratejisine göre tam anlamıyla serbest piyasaya geçiş 2010 yılı sonrasına kalıyor.

Önümüzdeki günlerde ilgili kuruluşların katılımıyla bu stratejide yeralan unsurların ve takvimin yeniden masaya yatırılması, tam anlaşma olduktan sonra kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Strateji metnine bakanların yanısıra Başbakan Tayyip Erdogan'ın da imza atmasından sonra Dünya Bankası'na verilecek ve ‘‘Hükümet olarak enerji konusundaki verilen sözlerin yazılı hale getirilmesi’’ gerçekleşecek.

Bu stratejinin imzalanıp Dünya Bankası'na sunulmasıyla birlikte, Bankanın İcra Kurulu da onay verirse, daha önceden kalan 375 milyon dolarlık kredi dilimi de kullanılabilecek.
Hürriyet - Erdal Sağlam

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz