reklam

16 Mart 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Sahte mimarlar aranıyor

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nde mimar Naziye Ünal'ın adına sahte imza atılarak düzenlenmiş 253 bina projesi bulundu. Suç duyurusunda bulunan Ünal, olaydan belediyeyi sorumlu tuttu.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi yetkilileri, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin arşivinde, bir mimarın adına sahte imza atarak düzenlenmiş onlarca bina projesi buldu. 15 Ocak 2004 tarihinde Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'ni arayan bir kişi, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nde mimarların sahte imzalarının atılarak projelerin hazırlandığını, sahte kâşeler kullanıldığını söyledi.

İhbarcı, mimar Naziye Ünal'ın imzası taklit edilerek ve kâşesi kullanılarak 253 tane bina projesinin hazırlandığını, bu projelerin belediye tarafından onaylandığını anlattı. Ayrıca 80 tane teknik uygulama sorumluluğu belgesinde de Naziye Ünal'ın adının bulunduğunu ifade eden ihbarcı, "Belediyenin çaycısında, şoförün- de bile sahte kâşeler var" dedi.

Mimarlar Odası yetkilileri ve Mimar Ünal, olayı araştırmak için 9 Mart 2004 günü Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne gitti. Ünal yaşadıklarını şöyle anlattı; "Belediyedekiler bizi sürekli engelledi. Projeleri çıkaramayacaklarını söylediler. Tesadüf eseri arşivde benim projelerimin olduğu bölümü bulduk. Beşinci baktığımız projede benim 'oda sicil numaram' vardı. Naziye olan ismimi de 'Nazire Ünal' olarak yazmışlardı. Yaklaşık 100 tane 'teknik uygulama sorumluluğu'na adım yazılmış, imza atılmış. Teknik uygulama sorumluluklarını alan kişi inşaatla ilgili her şeyden sorumludur. Bu binalar yıkılsa suçlusu ben olacağım. Ama benim haberim bile yok."

12 Mart günü tekrar engellere karşın Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin arşivinde İl Bayındırlık Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte inceleme yapan Mimarlar Odası yetkilileri, yarım saat içinde 12 tane mimar Naziye Ünal'ın 'oda sicil numarasının' bulunduğu, adının 'Nazire' olarak yazıldığı sahte imzalı proje buldu. Bu projeler en az dört katlıydı. Konutların yanı sıra iş merkezleri de vardı.

Savcılığa suç duyurusunda bulunan Ünal, "Ben 1994 yılında bu bölgede bir projeye imza attım. Sonra büromu kapattım. Proje yapmadım. Ancak benim Gaziosmanpaşa ile bir ilgimin olmadığını bildikleri için benim adımı kullandılar. Bu kadar çok projede imzamın bulunmasına karşın belediyenin bu durumdan haberdar olmaması imkânsız. İhbarcı da belediyenin içinden insanların, bu işi yaptığını söyledi" dedi.

Mimarlar Odası Anadolu Yakası Birinci Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Aysel Can, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin arşivdeki araştırmalarını engellediğini söyledi. Can, şöyle konuştu: "Bu projeleri, teknik lise mezunları, hiçbir mimarlık eğitimi olmadan yapıyor. Kim bunları kullanıyorsa onları bulmalıyız. Belediye içinden mi, dışarıdan mı? Tespit edilmeli."
Radikal

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ERTELENDİ!!

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz