reklam

17 Mart 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Bakanlık’tan ‘Zeugma’ seferberliği!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’nde, Zeugma Mozaikleri’nin, ülke tanıtımı için Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi çalışmasını başlattı.

Zeugma antik kentinden çıkarılan mozaiklerin, İstanbul’da sergilenmesi ile ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yazılı bir açıklama yapıldı.

Zeugma Platformu: Kültüre sahip çıkacağız
Zeugma Mozaikleri'ne ihtiyati tedbir
'Zeugma Mozaikleri'nin sergilenmesine tepkiler
Zeugma mozaikleri sergisi ertelendi

Açıklamada, Gaziantep’e bağlı Zeugma antik kentinde, 1987’den beri büyük bölümü Gaziantep Müzesi’nce yürütülen kazılarda, dünyaca ünlü mozaiklerin ortaya çıkarıldığı ve son yıllardaki kazı ve restorasyon çalışmalarına Packard Humanities Institute’un da destek olduğu anımsatıldı.

Zeugma ve Gaziantep’in tanıtımını sağlamak ve dünya basını ile kamuoyunda Türkiye’nin tanıtımı için ilgi odağı oluşturmak amacıyla İstanbul Topkapı Sarayı’nda bu eserlerin sergilenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Mayıs-Haziran 2004’te İstanbul’da gerçekleştirilecek NATO toplantısı için Türkiye’ye gelecek ve uluslararası toplantı ve zirvelere katılacak devlet ve hükümet başkanlarının, Zeugma antik kentinden çıkartılan mozaikleri görmeleri ve bilgi edinmelerinin, ülke tanıtımı için oldukça önemli bir fırsat olduğu vurgulanarak, “Bakanlığımız, devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı İstanbul’daki zirvede ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacağını düşünerek, Zeugma antik kentinden çıkartılan eserlerin İstanbul Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi için gerekli çalışmaları başlatmıştır. 

Zeugma ören yerinden çıkartılan eserlerin, Topkapı Sarayı ve Gaziantep’te sergilenmesine ilişkin çalışmalar, dünyaca tanınmış Prof. Dr. Nurhan Atasoy danışmanlığında, bakanlığımızın yetki ve koordinasyonu ile Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Topkapı Müze Müdürlükleri ile Gaziantep Valiliği’nin katılımıyla sürdürülmektedir. İtalyan bilim adamı Dr. Roberta Nardi ve ekibi, eserlerin konservasyonu, koruma ve saklanmasıyla görevlendirilmiş olup, sergi için hazırlanmasını denetlemektedir” denildi.

Eserlerin, Gaziantep Müzesi’nden çıkışından, İstanbul’daki teşhir sonunda tekrar müzeye dönüşüne kadar geçecek süre için sigortalanmaları amacıyla gerekli araştırma yapıldığı ve ön mutabakatın sağlandığı ifade edildi.
Gaziantep’ten eserlerin naklinden başlayarak, İstanbul’a hareketine kadar 24 saat güvenliği sağlayacak her türlü emniyet önleminin alındığı, eserlerin naklini gerçekleştirmek üzere eski eser taşımacılığında uzman bir firmanın bulunduğu vurgulandı.

Eserlerin, sürekli olarak başka bir yere taşınmasının söz konusu olmadığı, sergi sonunda eserlerin yeniden Gaziantep’te sergilenmeye devam edeceği kaydedildi.
NTVMSNBC

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı Konferansları" ile devam ediyor. Konferans kapsamında, Ben Van Berkel, Adrian Geuze,  Willem Jan Neutelings, Francine Houben konuğumuz olacak. 

Konferanslara kayıt için konferans tarihlerini beklemenize gerek yok. 

Kayıt olmak için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz