reklam

18 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye'nin ilk yol altı otoparkı tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Firket Ünlü, Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Cenk Karace, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Bahriye Üçok yer altı otoparkı açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, kente ne yapıldıysa hep birlikte yapıldığını kaydederek, “ Elimizdeki olanaklarla destek vermeye çalıştık. Bir sinerji yaratarak sorunların çözümünü birlikte sağladık. Karşıyaka’da 5 yıl süreyle görev yapmış olan Şebnem Tabak, ilçeye mesleki birikimini katmıştır. Şimdi kendisi eve dönüş yasasından yararlanarak çocuklarına ve eşine daha fazla vakit ayırmak istiyor. Ancak o bundan sonraki yaşamında şehir plancısı olarak bizden birikimini esirgemeyecektir” dedi.

Sel felaketlerinin yaşandığı İzmir’de yağmur suyuna, kirli suya çözüm bulduklarını içmesuyu şebekelerini yenilediklerini ifade eden Piriştina, “ Karşıyaka’nın mahallerinde altyapıyı yeniledik, parklar yaptık. Sahil bandını yenileyerek hobi, eğlence ve spor amaçlı düzenledik. Futboldaki hedefimiz ise takımın birinci lige çıkmasıdır. Ayrıca ulaşımda bir bütünlük içinde Aliağa – Menderes metro hattının yüzeysel metro standardına çıkarılması için önemli adımlar attık. Günde 550 bin yolcunun taşınacağı, 100 – 150 milyon dolara mal olacak bu hat devreye girdiğinde, Üçyol – Üçkuyular hattı da tamamlandığında, ulaşım ücretleri tarifesini düzenlediğimizde İzmir’de ve Karşıyaka’da ulaşım sorunu ortadan kalkacak. Bir Meles Deltası örneği vermek istiyorum. Parfüm sıkılarak kokusunun giderilmesi projesinin bile gündeme geldiği bu alan şimdi bir mesire yeri haline geldi. Otopark da bizim önem verdiğimiz sorunlardan birisiydi. Göreve geldiğimizde kentte 13 bin araç kapasiteli otopark vardı. Biz 9 bin 40 araçlık otopark alanı daha kazandırdık. Kültürpark alanı içinde 1000, Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde 500 ve kentin farklı noktalarında toplam 2 bin 176 araçlık otopark kazandıracağız. Burada da Türkiye’de bir modeli başlattık ve ilk kez bir yol altı otoparkı çalışmalarını tamamladık. Trilyonlarca lira istimlak parası gerektiren bir yerde yer altı otoparkını çok uygun bir rakamla bitirdik” dedi.

Bahriye Üçok Yer Altı Otoparkı Türkiye’de İlk
İzmir’de yeni otopark alanları oluşturmak için yoğun çalışma yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kente açık ve kapalı olmak üzere 9 bin 40 araçlık otopark alanı kazandırdı.

Türkiye’nin ilk yol altı otoparkı olan Bahriye Üçok yer altı otoparkı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka merkezindeki otopark sıkıntısına son veriyor.

Yargı kararları doğrultusunda yıkılan çok katlı otoparkın ardından Bahriye Üçok Bulvarı’nın altında 7 bin 95 metrekarelik alanda projelendirilen tek katlı otopark 276 araç kapasitesine sahip, 18 metre genişliğinde ve 364 metre uzunluğunda.

Araç giriş ve çıkışları tek noktadan Karşıyaka 1836 sokaktan sağlanıyor. Otoparkın hizmete girmesinin ardından Bahriye Üçok Bulvarı’nda da düzenleme yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi bulvarın daha modern ve güzel bir görünüme kavuşmasını sağladı. Yol ve tretuvar çalışmaları da tamamlanan bulvarda 4.5 metre genişliğinde bir orta refüj oluşturularak yeşillendirildi.

Vatandaşların sıkıntı çekmemesi için inşaatın kısa sürede tamamlanması hedeflendi ve otoparkın yapımında prefabrik sistem tercih edildi. Alandaki inşaat çalışmaları 6 ayda tamamlandı ve bulvarın üst düzenlemesi ile birlikte iş 8 ay gibi kısa sürede bitirildi.

Otoparkta Atılım Dönemi
Büyük kentlerin en önemli sorunlarından olan araç park gereksinimini karşılamaya yönelik İzmir’de açık ve kapalı yeni otopark alanları oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi yapılan yeşil alan ve yol düzenlemeleri çerçevesinde de açık otoparklar yarattı.

Bornova’da 320 araçlık katlı otopark inşa edilip hizmete alındı. 150 araçlık Bayramyeri Nikah Salonu Katlı Oto Parkı tamamlandı. 276 araçlık Bahriye Üçok Yer altı otoparkı ile birlikte İzmir’de 746 araçlık kapalı otopark, 3116 araçlık yeşil alan içi otopark ve 5178 araçlık yol üzeri otopark kazandırıldı.

Yeni Otopark Alanları
Otopark sorununu çözmek için seferber olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Kasaplar Meydanı’nda 170 araçlık, Yeşilyurt’ta 160 araçlık yer altı otoparkı inşaatına başlayacak. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Spor Salonu Önü’nde 131 araçlık yer altı otoparkı, Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 500 araçlık, Halkapınar Spor Salonu’nda 170’i kapalı, 45’i açık ve Kültürpark alanı içinde yıkımına devam edilen binaların bulunduğu alanların yer altına da 1000 araç kapasiteli otopark kazandırmaya hazırlanıyor.

Yapımına hemen başlanacak bu otoparklar tamamlandığında İzmir’e 2 bin 176 araç kapasitelik yeni otopark alanları kazandırılmış olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz