reklam

18 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma Platformu’ndan açıklama!

Gaziantep Zeugma Platformu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin basın açıklamasına sert bir karşılık verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’nde, Zeugma Mozaikleri’nin, ülke tanıtımı için Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi çabalarına, bir sivil toplum kuruluşu (STK) olan Gaziantep Zeugma Platformu, ‘açıklama’ yayımlayarak tavır aldı. Gaziantep’in önemli kurum ve kişilerini bünyesinde toplamış bulunan bu STK’nın açıklamasını aynen yayımlıyoruz:

Bakanlık'tan 'Zeugma' seferberliği!
Zeugma Platformu: Kültüre sahip çıkacağız
Zeugma Mozaikleri'ne ihtiyati tedbir
'Zeugma Mozaikleri'nin sergilenmesine tepkiler
Zeugma mozaikleri sergisi ertelendi

Zeugme Platformnu'nun Açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Platformumuzun girişimini değerlendirmekte yetersiz kaldığı gibi, kendi bakanlığı ile ilgili yasayı çarpıtarak açıklamada bulunmuştur.

Gaziantep Zeugma Platformu, kentimizin tanıtımına karşı değildir. Serginin yasalara uygun olarak ve bir müze içerisinde Gaziantep’te yapılması gereklidir.

Gaziantep Zeugma Platformu’nun amacı, eserlerin zarar görmemesidir. Mozaiklerin, yasanın öngördüğü mahalde ve müzecilik kurallarına uygun şekilde sergilenmesidir.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin açıklamasında, yasanın taşınmaz Kültür Varlığı olarak kabul ettiği Mozaikleri, TAŞINIR Kültür Varlığı olarak kabulü, tek kelime ile kınanacak bir durumdur. Açıklamada 2863 sayılı kanunun 24. maddesinden bahsedilmiştir. 24. maddeye göre taşınır kültür ve tabiat varlıklarının yönetim ve denetim yetkisinin Bakanlığa ait olduğundan bahisle sergi adı altındaki taşımaya yasal dayanak gösterilmeye çalışılmıştır. 24. madde, açık biçimde taşınır kültür ve tabiat varlıkları içindir. 2863 sayılı yasanın 6. maddesinde, korunması gerekli TAŞINMAZ kültür varlıkları tanımı yapılmaktadır. 6. maddenin d bendinde “…… freskler, kabartmalar, mozaikler ve benzeri taşınmazlar; TAŞINMAZ kültür varlığı örneklerindendir” ibaresi yer alır. Yine aynı yasanın 20. maddesinde; “bulundukları yerde sergilenmeleri esastır” denilmektedir. “TAŞINMAZ kültür varlıklarının nakli, ya da bulundukları yerden bir başka yere zorunlu bir gerekçe olmadan, taşınması kanuna aykırıdır, sakıncalıdır” der.

Bilirkişi raporlarına göre mozaikler taşınırsa; sarsıntıdan, iklim koşullarından olumsuz olarak etkilenecektir, zarar görecektir. (Kaldı ki Mahkemece, Bilirkişi marifetiyle paketleme sırasında dahi Mozaiklere zarar verildiği tespit edilmiştir.)

Bakanlık açıklamasında tanıtım için, özel ambalajında elde dahi taşınabilecek Topkapı Hançeri ile, 722 m2 ebadında ve 70 ton ağırlığındaki dünyanın en kıymetli Mozaiklerinin nakline emsal tutmasını hayret ve şaşkınlıkla izliyoruz.

Turizm Bakanlığı’nın aşağıdaki sorulara cevap vermesini bekliyoruz:
1. Mozaikler, 2863 sayılı yasaya göre taşınır kültür varlığı mıdır? Yoksa taşınmaz kültür varlığı mıdır?
2. Turizm sezonunun başladığı günlerde Gaziantep Müzesi’ni tamamen boşaltarak ve kapatarak; eserlerin tamamına yakınının götürülmeye çalışılması, hangi tanıtım ve müzecilik anlayışına uygun olarak yapılmaktadır?
3. Halen çam kereste sandıklara konulan Mozaiklerin, paketlenirken dahi zarar gördüğüne ilişkin ve nakilde daha fazla zarar göreceğini belirten uzman bilirkişi raporunu okumuşlar mıdır?
4. Turizm Bakanlığı’nın mahkemeye sunduğu evraklar arasında yer alan; Müze Müdürü’nün Bakanlığa ilettiği yazısında, nakliyeyi yapacak, Bergen Firması yetkililerinin, yaptıkları inceleme sonunda MOZAİKLERİN HASARSIZ TAŞINMASININ MÜMKÜN OLMADIĞI, BU KONUDA SORUMLULUK ALMAYACAKLARINI bildiren ifadesinden haberdar olmuşlar mıdır?
5. Ve son sorumuz; Gelişmiş ülkelerde yasalara aykırı, onlarca sivil toplum kuruluşunun temsilcilerini küçümseyen ve yalancılıkla suçlayan Bakan’ın kendi yanlışı ortaya çıktığında istifa ettiğini biliyoruz. Bu durum hakkında, Sayın Bakan ne düşünmektedir?
Basın Yayın Kuruluşlarına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz … 17.03.2004
NTVMSNBC

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz