reklam

19 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Seçim inşaata doping olmadı

10. yılını Arjantin'de kutlayan Fransız çatı ve cephe kaplama şirketi Onduline Avrasya'nın Genel Müdürü Karahan, inşaat sektörünün seçim öncesi bile hareketlenmediğini açıkladı.

İnşaat sektörünün her genel ya da yerel seçim öncesinde popülizm kurbanı olduğunu söyleyen Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, 28 Mart Yerel Seçimleri'nden önce ilk kez sektörlerinde satış patlaması yaşanmadığını bildirdi.

Çatı ve cephe kaplama ürünlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Onduline Avrasya yüzde 100 Fransız sermayeli bir şirket. Türkiye'de 10. yılını yaklaşık 300 bayiiyle birlikte Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te kutlayan Onduline Avrasya, 1994 krizi döneminde Türkiye'ye girdi. Burhan Karahan, bölgedeki 25 ülkenin bağlandığı Onduline Avrasya'yı Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin merkezi yapmak üzere yola çıktıklarını söyledi.

Onduline Avrasya'nın Türkiye'deki 10. yılı nedeniyle bir açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Albert Costi ise, 'Türkiye'nin geleceğini gördük ve 1994 krizi döneminde hiç düşünmeden yatırım yaptık. Türkiye'de yeni bir pazar yaratıyoruz bu nendenle kimsenin pazarına göz dikmedik. Önemli olan pastayı büyütmek. Türkiye'de hala bardağın yarısı boş duruyor. Biz bardağın yarısı dolu gözüyle ülkenize bakmıyoruz ' dedi.

Heyecanla İzliyoruz

'Türkiye ekonomisindeki reformları ve gelişmeleri büyük bir heyecanla izliyor ve Türkiye'deki organizasyon yapımızı büyütüyoruz' diyen Yönetim Kurulu Başkanı Albert Costi şöyle devam etti: 'Türkiye'nin, uygulanan ekonomi programındaki başarısı, Avrupa Birliği uyum yasaları ve çalışmalarındaki kararlılığını büyük bir heyecanla izliyoruz ve destekliyoriuz.'

Genel Müdür Karahan ise, '10 yılda 18 kat büyüdük. Pazar payı ise yüzde 1'den yüzde 20'lere yükseldi. 1994 yılında iki çatı kaplama levhası ile faaliyete başlayan Onduline, 2004'te Türkiye'de 300'ün üzerinde ürün çeşidine ulaştı. İhracatın dahil olmadığı 2003 ciromuz ise 50 milyon dolar olarak gerçekleşti' dedi.

Piyasa hala durgun

Genel ya da yerel seçimler öncesi ilk kez ürün satışlarının normal seyrettiğini bildiren Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, 'Türkiye'de ilk kez yaşanıyor bu durum. Hükümetin seçimler öncesinde popülizm yapmayacaklarını söylemesi inşaat sektörü açısından sonuçlarını gösterdi. Eskiden mal yetiştiremezdik, bina ruhsatı almak isteyenler, belediyelerin taleplerine yetişemezdik. Şu anda satışlarımızda herhangi bir oynama yok. Her zamanki gibi sürüyor' diye konuştu. Karahan'ın verdiği bilgilere göre Türkiye'de çatı kaplama pazarının büyüklüğü 60 milyon metrekare. 15 milyon adet bina stoğu var. Ortalama çatı yaşı ise 17 yıl. Ayrıca deprem yönetmeliğine göre binaların yüzde 50'sinin baştan yapılması lazım. İstanbul'daki binaların yarısının yapı ruhsatı yok.

Enflasyon muhasebesi uygulayacak uzman yok

Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, 'Kayıt dışı ile mücadelenin bugünler gibi milli mesele ilan edilmediği dönemlerde, inşaat gibi bir sahada kayıtdışı ile mücadele ederek sektörün Türk ekonomisine en çok katkı yapan firması olma noktasına geldik. 10 yılda 30 milyon dolar vergi ödedik. Vergi olarak ödediğimiz bu miktar, bizi en az pazar payımızdaki artış kadar mutlu ediyor' dedi. Karahan, çok uluslu bir şirket oldukları için uzun bir süredir enflasyon muhasebesi uyguladıklarını bu nedenle devlete daha çok vergi verdiklerini söyledi. Defterdarlık'tan takdirname aldıklarını sözlerine ekleyen Karahan, 'Maliye enflasyon muhasebesi uyguladığımız için bize sürekli danışıyor. Ve tecrübelerimizden yararlanmak istiyor. Fakat enflasyon muhasebesine geçmek sanırım sanıldığı kadar kolay olmayacak. Çünkü Maliye'nin elinde bu konuda yeterli sayıda yetişmiş uzman yok. Yetişmesi de güç görünüyor' dedi.

Akşam

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz