reklam

19 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma mı Büyük, Bush mu?

Zeugma'yı anlatmaya gerek yok. Yaklaşık 2 bin 300 yıllık bu dünya mirası gün ışığına çıkarılırken, tüm Türkiye ve hatta dünya heyecana gömülmüştü. Baraj suları altında kalacak bölümdeki eserlerin kurtarılması için zamana karşı yarışan, gece gündüz çalışan arkeolog ve yöneticiler herkesin hayranlığını kazanmıştı.

Sonunda tarihin en değerli hazinelerinden biri ortaya çıkarıldı.

Fırat kenarında, imparatorlukların kesişme noktasında kurulmuş, zamanında dünyanın en büyük kentlerinden biri Zeugma... Helen, Roma, Bizans kültürlerinin izlerini, Zeugma'nın göz kamaştıran heykellerinde, fresklerinde ve mozaiklerinde görebiliyorsunuz.

İlle de mozaiklerinde.

Beni en çok etkileyen o mozaikler ve o mozaiklerdeki bakışlar oldu. O kadar canlı, o kadar bugün gibi bakıyorlar ki, kendinizi 2 bin 300 yıldır hayatta olan bir canlıyla göz göze gelmiş gibi hissediyorsunuz.

Zeugma eserlerine değer biçmek olanaksız. Ne lirayla, ne dolarla, ne Euro'yla... Tıpkı diğer arkeolojik eserlerde olduğu gibi.

Ama Kültür Bakanlığı, bu paha biçilmez eserleri İstanbul'a getirtip, haziranda toplanacak NATO zirvesine katılacak liderlere göstermek istiyor. Böylece, Türkiye'nin tanıtımına katkı yapılacağını savunuyor. İlk bakışta, ''Ne var bunda, Türkiye'nin tanıtılması kötü mü?'' dedirten bu girişim, sivil toplum örgütlerinin direnişiyle karşılaşınca, bazı gerçekler ortaya çıktı.

O paha biçilmez eserlerin paketlenmesi, taşınması, sergilenmesi ve (eğer getirilirse) Gaziantep Müzesi'ne geri verilmesi sırasında uğrayacağı zarar ve kayıpların da paha biçilemez olduğunu savunan Gaziantep Zeugma Platformu harekete geçti. Mahkemeye başvurdu. Mahkeme de ihtiyati tedbir kararı alıp eserlerin müze dışına çıkarılmasını yasakladı.

Bakanlık, kararında ısrar ediyor. Daha önce dünyanın başka yerlerinde Türkiye'deki eserlerin sergilenmesini örnek gösteriyor. Platform ise yasanın Zeugma mozaiklerini 'taşınmaz kültür varlığı' kabul ettiğini ısrarla vurguluyor. Bu görüşünü de 2863 Sayılı Yasa'nın 6'ncı maddesine dayandırıyor. Bu maddenin 'D' bendi, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını freskler, kabartmalar, mozaikler ve benzerleri olarak tanımlıyor. Yasanın 20'nci maddesine göre bu eserlerin bulundukları yerde sergilenmesi esas.

Zeugma Platformu, eserlerin tanıtımına da Gaziantep'in tanıtımına da Türkiye'nin tanıtımına da karşı değil. Sadece, bu mozaiklerin yerinde sergilenmesini istiyor. Taşıma riskinden, sarsıntıdan ve iklim değişikliğinden zarar görmemesini istiyorlar.

Doğru yapıyorlar.

Zeugma mozaiklerinin İstanbul'a getirilmesinin gerekçesi, belki eserlerin zarar görmesi riskinden daha vahim.. NATO zirvesi nedeniyle İstanbul'a gelecek NATO liderlerine göstermek. Bir salonda eserlerin resimleri liderlere sergilenemez mi? Hazretler, ille de orijinalini görmek istiyorlarsa, uçağa atlayıp bir zahmet Gaziantep'e Zeugma'ya gidemezler mi?

Zeugma onlardan büyük.

Liderler Zeugma mozaiklerini görecekler de ne olacak?

Hele Bush.

2 bin 300 yıl öncesinden bugün gibi canlı canlı bakan o resimler, Bush ile göz göze gelince, inanın gözlerini kaçırırlar.

Cumhuriyet - Hikmet Bila

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferansları serisinin davetlisi olarak, Adriaan Geuze 22 Mart 2004 Saat: 19:00'da İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Anfisi (Eski Maçka G Anfisi)'nde konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz