reklam

23 Mart 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Erdoğan, Florya’yı nasıl yıktıracak

‘Florya'ya yazık’’ ve ‘‘Rantçılar doymuyor’’ yazılarımız üzerine İstanbul Valisi Muammer Güler geçen cumartesi günü bize, Florya'daki kaçak yapılara baştan göz yumulması üzerine bu durumun ortaya çıktığını acı bir dille anlattı:

‘‘Kaçak ve ruhsata aykırı inşaatları durdurmak için idari bir yetkimiz yok.’’

Başbakan Tayyip Erdoğan da önceki gün Ertuğrul Özkök'e ‘‘Bu fırsatçılara acımayacağım, hepsini yıktıracağız. Herkes hesabını buna göre yapsın’’ derken, uyarısında çok geç kaldığı görülüyor.

Atı alan Üsküdar'ı çoktan geçti. Seçim sürecine girdiğimizden beri İstanbul'da binlerce imara aykırı ve kaçak yapı yükseldi; inanılmaz rantlar yaratıldı. Bu ciddi sorun İstanbul'da değil, Türkiye'nin her yerinde yaşanıyor.

Hatta bir belediye başkanı, 8 aydır yaşanan tablonun 1999 depreminden sonraki en büyük kaçak yapılaşma dönemi olduğunu söyledi bize.

7 Kata Çıktılar 
Son yıllarda 'cemaatlerin' gözde yerleşim mekánı haline gelen Florya'da üç kat imar izni olmasına karşın şu andaki durumu endişe verici; yerin altı-üstü (yana çıkmalar da) dahil bazı binalarda bırakın 5-6, hatta 7 kata kadar çıktıkları dikkat çekiyor. Hava mania hattında yaratacağı tehlikeyi düşünen kimse yok; müdahale eden de... Florya'yı 'yenileyen' müteahhitlerin; Gül, Beyaz, Keleş ve Demir inşaat firmaları olduğu biliniyor. Her lüks dairenin fiyatı 300-500 bin dolardan aşağı değil. İlk iki firmanın imara aykırı olarak göz göre göre yaptığı 'Fly Inn' Alışveriş Merkezi'nin açılışı, AKP kadroları tarafından bizzat Başbakan Erdoğan'a yaptırıldı. İki ay önceki bu açılışta Başbakan'ın buranın imara aykırı olduğundan haberi var mıydı acaba? Erdoğan'la bu açılışta AKP Bakırköy İlçe Başkanı tarafından bir araya getirilen ANAP'lı belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın (aday olamadı) bu görüşmeden sonra, İçişleri Bakanlığı tarafından Kızılay Yönetim Kurulu üyeliğine atandığını gazeteler yazdı. Bahadırlı'nın, Florya'da kaç 'yapı tadil tutanağı' tutturduğu ve bunların kaçına yıkım uygulattığı da ayrı bir soru...

Küçükçekmece ve Kavacık
Şimdi bir başka ayrıntıya dikkat çekelim. Florya'nın planları var; ancak burada yapılan uygulama 'ruhsata aykırılık'... Planları yapılmayan bölgelerde ise tam kaçak yapılaşma durumu mevcut... 1/5000'lik planları Büyükşehir tarafından yapılmayan ve onaylanmayan bölgelerden kim sorumlu? Küçükçekmece planlarını 10 yıldır tamamlamayan, bu nedenle ilçenin kaçak yapı merkezi olmasına neden olduğu ileri sürülen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon Başkanı Aziz Yeniay bugün AKP Küçükçekmece Belediye Başkan adayı... Beykoz Kavacık'ta kaç bin bina yapıldığını bugün kimse bilmiyor. Bunlar iki örnek; Boğaziçi öngörüm bölgesindeki milyon dolarlık villalar da ayrı bir sorun...

Bu yüzden Başbakan'ın bu sözlerinin altından nasıl kalkacağı merak konusu olmaz mı?

TOKİ’den ballı kaymak
Bu arada Ataköy'de 6. kısım olarak yapılacak 'Osmanlı Köyü' olarak bilinen, Emlakbank'tan TOKİ idaresine geçen 24 dönüm arazi Ataköy müteahhitlerinin (Gül, Keleş ve Beyaz) konsorsiyum olarak katıldığı Mutlu İnşaat'a verildi. Mutlu İnşaat, Büyükşehir'in müteahidi olarak biliniyor. Bu bölgede 650 konut projesi var; ancak 1200'e çıkarılmak istendiği söyleniyor. Ancak bölgenin henüz 1/1000'lük planları yok; buna rağmen şimdiden 1500 M2'lik satış ofisi kaçak olarak yapıldı. TOKİ buradan 103 milyon Euro ve ayrıca dairelerin satışlarından pay bekliyor. Müteahhitlerin şimdiden AKP ve CHP belediye meclislerine seçilecek yerlere yerleştirildiğini de ekleyelim.

Biga’yı tehdide suskun kalanlar
BİGA Çevre Derneği Başkanı Hüseyin Binay ve Başkan Yardımcısı Kamil Aru, bir dosya göndermişler. Sırtını Kaz Dağları'na dayamış, Marmara ile kucaklaşan Biga'nın verimli topraklarının nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunu belgelerle açıklıyorlar. Doğa ve insan hayatının nasıl tehlikede olduğunu şimdilik bir kenara bırakalım; yerel seçim öncesindeki tepkilerini aktaralım:

‘‘İstanbul Güneşli'de bulunan İÇDAŞ hurda demir çelik tesislerinin İstanbul dışına çıkartılarak güzel ilçemizin verimli tarım topraklarına ve en güzel koylarının bulunduğu denizin dibine binlerce metrekare toprak doldurularak yapılan hurda demir çelik tesisleri ve yapılmak istenen termik santrala karşı sessiz kalanlar, yerel seçimlerinde de suskunluklarını sürdürüyorlar. Adayların seçim bildirlerinde ne termik santralın T'sine, ne de gün geçmesin ki yaralanmalar ve ölümlerin yaşandığı hurda demir çelik tesislerinin yaratacağı felaketin F'sine yer vermemeleri ibret vericidir.

Bizler, burnumuzun dibindeki bu İÇDAŞ kirliliğine karşı duran sevgili Belediye Başkanımız Şükrü Kemerli'ye bu seçimde başarılar diliyoruz.’’

Saygısızlık

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, ralli pisti inşaatı nedeniyle Formula 1 patronu Bernie Ecclestone'un Sabiha Gökçen Havalimanı için ‘‘Artık buranın adı Bernie Havaalanı’’ diye konuştuğunu söylüyor. Kendisini ve o saygısızı kınıyor, tarihe geçmiş büyüklerimize saygıya davet ediyorum.

Kurtköy'de inşa edilen havalimanına Sabiha Gökçen adının verilmesi için 5 yıl uğraştım. Herkese yazdım; sağolsun Mesut Yılmaz bir iş gezisi sırasında Süleyman Demirel'e teklif ediyor o da hazır bulunan Ulaştırma Bakanı Ahmet Denizolgun'a talimat veriyor ve isim tescil ediliyor. Sonucu aldıktan sonra çalışmalarımı merhumeye bildirdim ve dosyayı kendisine gönderdim. Mennun oldu ve teşekkür etti. Hülasa, evvela bunca yıllık çabamın heder olmasına razı olamam. Bunun konuşulması bize saygısızlıktır.

M.Bahri Çelebi-Emekli bankacı, Avukat

Güler: Florya'yı gözaltına aldık
Vali Güler'den, Florya'yı dinliyoruz: ‘‘Florya'yı elimizde bulduk... Ne yazık ki, bunlara göz yumulmuş.. Yapılaşmayı önlemek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunları durdurmak için idari vesayet anlamında Bakırköy Kaymakamı ve benim yetkimiz yok. Ancak Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden altı mühendisi hafta sonu Bakırköy'de görevlendirdim; ekipler inşaat sahasına inşaat makinelerini sokmamaya başladık.’’

Otoritesizlikten yakınıyorsunuz.

Yasa değişikliği ile mülki amire bu kaçakları durdurma yetkisi verilmelidir.

Buna rağmen kaçaklar devam edecek mi?

Göreceksiniz bu adamların yaptıklarını yanına kár bırakmayacağım.

Bu arada dün ilginç bir gelişme oldu ve Bakırköy Kaymakamı Kadri Öner, Bölge İdare Mahkemesi'nden 4. kez yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Hürriyet - Yalçın Bayer

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz