reklam

25 Mart 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mimarların AutoCAD'i Autodesk Architectural Desktop Yenileniyor

Mimarlar için tasarlanan ve AutoCAD tabanlı bir yazılım olan Autodesk Architectural Desktop'ın yeni sürümü, akıllı mimari nesne kullanımını geliştirirken, uygulama çizimlerindeki otomasyonu artırıyor ve veri paylaşımını kolaylaştırıyor.

Dünya üzerinde 300.000'den fazla kullanıcısı olan ve mimarların AutoCAD'i olarak anılan Autodesk Architectural Desktop, yeni sürümü ile Yapı Bilgi Sistemi özelliklerini artırıyor. Autodesk Architectural Desktop 2005, Autodesk 2005 ürün ailesi ile uyumlu olarak, hem AutoCAD 2005'in getirdiği yenilikleri, hem de mimari tasarıma yönelik araçlarında yapılan geliştirmeleri içeriyor. Autodesk Architectural Desktop 2005'in önemli yeniliklerini şu şekilde özetlenebilir:

Proje paftalarında kullanılmak üzere geliştirilen "Detay Çizimleri Kütüphanesi" (Details), çizim içerisine kolayca yerleştirilebilen binlerce detay çizimini içermektedir. Çizim içerisine yerleştirilen detay nesneleri, kullanıcı tarafından kolaylıkla değiştirilebilir. Kullanıcı tarafından da genişletilebilen bu kütüphane, projelerin çok daha hızlı tamamlanmasına olanak sağlayacaktır. Detay çizimleri, AutoCAD nesneleri ile oluşturulduğundan, istenilen her türlü geometri kolaylıkla çizilebilir. Ayrıca detaylandırmaya özgü yeni düzenleme komutları da bulunmaktadır.

AutoCAD 2005 için geliştirilen "Pafta Seti Yöneticisi" (Sheet Set Manager), Autodesk Architectural Desktop'ın "Proje Yöneticisi" (Project Manager) ile birleştirilerek proje içerisindeki paftaların yönetimini kolaylaştırmaktadır. Autodesk Architectural Desktop ile hazırlanan projelerin, bölünerek yönetilmesini sağlayan "Proje Yöneticisi", çok katlı ve çok bölümlü yapıların tasarımını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. "Pafta Seti Yöneticisi" ise projeye ilişkin paftaların düzenlenmesi ve kendi aralarında ilişkilendirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede de "Pafta Seti Yöneticisi", proje paftalarının antet bilgilerinin otomatik olarak doldurulmasından, görünüş ve detayların numaralandırılmasına kadar birçok işlevi düzenler.

" Pafta Seti Yöneticisi"ne bağlı olarak, projeye ait detay, kesit ve görünüşlerin değişik paftalar ile ilişkilendirilmesini sağlayan "callout" proje yönetimini kolaylaştırır. Detay, kesit ve görünüşlerin numaralandırılmasını da sağlayan bu nesneler, yapılan numaralama değişikliklerini ilgili paftalara otomatik olarak aktarmaktadır.

Autodesk Architectural Desktop'ın akıllı mimari nesneleri ile oluşturulabilen tablolar, metraj çalışmalarını kolaylaştırarak maliyet hesaplarını hızlandırmaktadır. AutoCAD 2005 ile gelen yeni "tablo düzenleme araçları" ise Microsoft Excel'den aktarılacak tabloların Autodesk Architectural Desktop çizimleri içerisinde kolayca düzenlenmesine olanak tanımaktadır.

3ds max 6'nın teknolojisi üzerine geliştirilen VIZ Render 2, Autodesk Architectural Desktop 2005 ile hazırlanan projelerin etkileyici bir şekilde görselleştirilmesini sağlamaktadır. 3ds max 6 dosyalarının desteklenmesi sayesinde, görselleştirme çalışmalarında, 3ds max içerisinde hazırlanan içeriklerin de kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

Binanın oturacağı araziyi, modellemede kullanılan "Drape" nesnesi geliştirilerek LandXML verisinden arazi modeli oluşturma özelliği eklenmiştir. Bu sayede, tasarım aşamasında, gerçek arazi verisi kullanılarak yapının arazi üzerindeki konumu net bir şekilde belirlenebilir.

AutoCAD için geliştirilmiş "Object Enabler" eklentisi sayesinde, Autodesk Architectural Desktop ile hazırlanan tüm projeler diğer Autodesk yazılımları ile eksiksiz bir şekilde görüntülenebilir. Aynı zamanda Autodesk Architectural Desktop'ın mimari nesnelerinin basitleştirilmiş AutoCAD nesnelerine dönüştürülebilmesi sayesinde, tüm içerik farklı CAD yazılımlarına da kolaylıkla aktarılabilir.

Yenilenmiş "e-Transmit" arayüzü sayesinde, projeye ait tüm veriler DWF dosyalarına aktarılarak, herhangi bir CAD yazılımına sahip olmayan kullanıcıların da bedelsiz "Autodesk DWF Viewer" yazılımı ile içeriği incelemesi sağlanabilir.
Tesis yönetimi için, proje verileri, Internet tabanlı etkileşimli plan ve harita yayımına ve kullanımına yarayan Autodesk MapGuide yazılımına aktarılabilir. Gerektiğinde bu veriler Microsoft Access veritabanına da yazılabilir.

Türkiye'de Sayısal Grafik tarafından pazara sunulacak olan Autodesk Architectural Desktop 2005 ile ilgili detaylı bilgiye www.sayisalgrafik.com.tr adresinden erişilebilir.
Arkitera

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz