reklam

26 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'un kitabını yazdılar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projesi Kentim İstanbul, kentin önemli ve tarihi değeri bulunan 120 semtinin fotoğraflarla desteklenerek anlatıldığı 120 ayrı kitapçık çıkardı. Kitapçıklar her biri kendi alanında uzman olan araştırmacı ve akademisyenler tarafından hazırlandı. Bu yazarlar arasında Mustafa Armağan, Dursun Gürlek, Süleyman Bağlan, Dilaver Demirağ, Ömer Faruk Yılmaz gibi isimler bulunuyor

Kitapçıklarda, İstanbul’un kültürel ve tarihsel semtlerinin adı, tarihi eserleri, tarihi mekânları, ünlü kişileri, toplumsal, kültürel ve coğrafi özellikleri akademik kriterlerden uzaklaşmadan sunuluyor.

Altunizade, Bebek, Nişantaşı, Bostancı, Şişli, Taksim,Eyüp, Kapalıçarşı, Fındıkzade, Rumelihisarı, Galata, Moda gibi öncelikle ‘tarihi olma özelliği göz önünde bulundurularak seçilen ve hazırlığı tam 1 yıl süren 120 semtin anlatıldığı kitapçıkların editörlüğünü Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Faruk Göncüoğlu yaptı.

Yayın heyeti ise, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığı’nda bulunmuş sosyolog Prof. Dr. Ümit Meriç, Tarihçi-İstanbul araştırmacısı Necdet Sakaoğlu, Kentim İstanbul Yayınları Editörü Sosyolog Aysu Uzsayılır Kara ve Kentim İstanbul Uzmanlarından Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Sümeyra Saraç’tan oluşuyor.

İstanbul’un Semtleri adlı bu kitapçık serisi hazırlanırken, eserlerde kullanılmak üzere yapılan fotoğraf çalışması sonucu ciddi bir de fotoğraf arşivi oluşturuldu. Kitapçıklarda yeralan fotoğrafların büyük bir bölümü deneyimli fotoğrafçı Aras Neftçi tarafından çekildi.

İstanbul'da Bir 'Kent' Var
Kentim İstanbul 2004 yılında da faaliyette. Ünlü simaların “Ben İstanbulluyum” sloganlı reklamlarıyla adını duyuran proje bir çok etkinlikle başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal bir projesi olan Kentim İstanbul, 2004 yılında 200 adet “lise semineri”, 300 adet “kahvehane semineri”, 350 adet “İlköğretim öğrencilerine İstanbul gezisi”, 20 adet “Kentim İstanbul semineri”, Paris ve New York olmak üzere 2 adet “Yurtdışında Kentim İstanbul günleri”, Sultanahmet’te turistlere İngilizce İstanbul tanıtım filmleri gösterimi, 50 adet “Mahallede Şenlik Var,” 10 gün sürecek olan “2. İstanbul Kültür Sanat Fuarı”, 7 gün sürecek olan “2. İstanbul Kongresi”, yazarlar ve bilim adamlarının katılacağı 10 adet “İstanbul üzerine beyin fırtınası” düzenleyecek. Ayrıca kentte düzenlenen 10 fuara Kentim İstanbul stand açarak katılacak.

Fuar, kongre gibi bazı etkinlikler, geçen yıl olduğu gibi yine gazetelere verilen insertlerle halka duyurulacak. 2004 yılının reklam konsepti ise şimdilik sürpriz. Ancak ana tema “selamlaşma” üzerine…

Yeni Etkinlikler Var…
İstanbullular, geçen yıl ilki düzenlenen İstanbul Kültür ve Sanat Fuarı ve İstanbul Kongresi’nin 2.cisinde buluşacaklar. Ayrıca daha önce tarihi yerleri ve boğazı görmemiş çocukların İstanbul’u tanımaları amacıyla yapılan ve geçen yıl 150 adet gezi düzenlenen İstanbul gezileri’nde gezi sayısı 350’ye çıkartıldı. 200 lisede ise öğrenciler, üniversiteye gitmeden karşılarında akademisyenleri görecek ve ilk akademik derslerini İstanbul üzerine yapacak.

Bu yılın dikkat çeken etkinliği ise 50 mahallede tekrarlanacak olan “Mahallede Şenlik Var” etkinliği! Bu etkinlik üzeri gezer bir sahneye dönüştürülecek olan bir tırda yapılacak ve bu tırda önceden duyurusu yapılarak gidilecek olan mahallelerde seminerlerin yanı sıra karagöz-hacivat ve meddah gibi gösteri sanatları sergilenecek. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan bir diğer etkinlik ise, İstanbul üzerine çalışmaları olan bilim adamları, akademisyenler ve yazarların katılacağı beyin fırtınaları. 10 kez yinelenecek olan etkinliklerde İstanbul üzerine bilimsel tespitler çıkartılacak.
Projeyle ilgili ayrıntılı bilgi için:
www.kentimistanbul.com
Hürriyet

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz