reklam

26 Mart 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

New York Şehri 2012 Olimpiyat Köyü Tasarımı Yarışma Finalistleri Açıklandı


Olimpiyat köyünün yapılacağı alan

New York şehri 2012 Olimpiyatları'nı kazanırsa, açıklanan beş olimpiyat köyü finalistlerinden biri, sadece olimpiyat oyunlarının odak noktası olmakla kalmayacak aynı zamanda East River kıyı şeridini Batı Queens'e dönüştürecek.

Şehir, girişiminin kaderini Haziran 2005'te öğrenecek ama Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Büyük Merkez İstasyonu'nun Vanderbilt Salonun'da yaptığı duyuru ile tasarımları takdim etti. Tasarım ekipleri yaratıcı olanakların modern bir sıralamasını önerdiler: birbirinin üstüne eğilen, kurdele ve sıvı taklidi yapan kuleler, Newtown Creek ile East River'ın kesiştiği alanda su kenarını tekrar biçimlendiren kent plajları ve parklar.

Şehrin Olimpiyat planlamacıları, sonradan şehir sakinleri için 4.400 birim konuta dönüştürülecek, 16.000 atlete hizmet edecek bir kompleks öngörüyorlar.

Belediye Başkanı " Bize hayatboyu bir kere yakalanabilecek bir fırsat verilecek: Queens'da East River kıyı önünün terkedilmiş ve bozulmuş uzamının çok çekici yeni bir konut yerleşkesine dönüştürülmesi," dedi.

Finalistler -dünyadaki en iyi mimarlık firmalarından bazıları- 20 ülkeden 130 yarışmacı arasından en iyileri olarak seçildi. Danimarka'dan Henning Larsens Tegnestue A/S-HLT, Kaliforniya Santa Monica'dan Morphosis, Hollanda'dan MVRDV, New York'tan Smith-Miller+Hawkinson Architects ve Londra'dan Zaha Hadid Architects. Kazanan proje bir komite tarafından Mayıs ayında seçilecek.


Henning Larsens Tegnestue A/S-HLT


Morphosis

HLT'nin tasarımı -mimar Louis Becker'ın tanımıyla "Küçük Venedik"i oluşturacak- kanalları ve gemi kızaklarını kapsayan tutkulu bir peyzaj yaratma niyetinde. Morphosis'in tasarımının belirleyici özelliği ise 43 dönümden oluşan, bol yeşille sınırlandırılmış yürüyüş yollarını nehir kenarındaki insan yapımı plaja ulaştıracak olan park.


MVRDV


Zaha Hadid

Belki de en ilgi çekici kule tasarımları MVRDV ve Zaha Hadid'den geldi. MVRDV destek için birbirinin üstüne yaslanan kuleler öneriyor. Mimar Winy Mass "bazı anlarda kuleler birbirine sarılmaya ve öpmeye başlıyorlar," dedi. Hadid'in kulesi ise bölgenin uzak nehir manzarasından ve Manhattan'ın ufuk çizgisinden tam olarak yararlanmak için transparan cephelere sahip olacak.

Amarikan Mimarlık Enstitüsü New York Şubesi yönetici direktörü Rick Bell, finalistlerin nehir ve açık alanı birarada yaşatan tasarımlarını övdü.

Yetkililer Olimpiyatların -Bloomberg'in 125.000 iş ve 11 milyar $ ekonomik aktivite olarak hesapladığı- şehrin kayıtsız ekonomisini güçlendirmesini umut ediyor. 

Belediye Başkanı ise parklar ve şehir tarihi için en büyük yatırımlara ilham kaynağı olacağını düşünüyor.



Smith-Miller+Hawkinson Architects 

Olimpiyat köyü 1.5 milyar $'a mal olacak ve 35-43 dönüm arasında değişecek. Köy, Queens Batı Geliştirme Kurumu'nun (Queens West Development Corporation) kıyı şeridi geliştirme projesiyle beraber 6.400 adet konut birimi inşa etmeyi düşündüğü bölgenin güneyinde yer alacak. Geliştirme Kurumu'nun başkanı Charles Gargano tüm sahili iyileştireceklerini açıklıyor.

Beş öneri maliyet, yapı fizibilitesi ve Olimpiyatlar sonrası konut birimleri için potansiyel pazar ihtiyacı kriterlerine göre değerlendirilecek. Kazanan proje belli olduktan sonra şehrin seçtiği bir yatırımcıya verilecek.
Fotoğrafların telif hakkı © 2004, Newsday, Inc. 
Newsday- Errol A. Cockfield Jr. - Çeviren: Beliz Özgür- Arkitera

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz