reklam

27 Mart 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Odile Decq, Farklı Eğitim Anlayışını İstanbul'lu Öğrencilerle Paylaştı

Paris "Ecole Speciale d'Architecture" mimarlık okulu atölye yürütücülerinden Odile Decq konferans vermek üzere İstanbul'daydı. 26 Mart 2004 Cuma günü Beykent Üniverstesi Taksim Kampüsü'nde iki bölüm halinde gerçekleşen konferansın ilk bölümünde Odile Decq, mimarlığını ve ödül aldığı projeleri tanıttı. İkinci bölümde ise atölye öğrencilerinin projeleri ve animasyonları yer aldı.

Mekanın yeniden keşfi olarak yorumladığı tasarımlarında cam ve çeliği ön plana çıkaran Decq'in cama verdiği önem animasyonlarındaki ağaçların bile camdan oluşması ile açıklanabilir. Cam ve çeliği yapılarında sık kullanmasının nedenini, gelişmiş teknolojiyi yansıtmaktan çok manzaraya verdiği önem ile; doğayla barışık ve iç içe tasarladığı yapılardaki çağdaşlığı, modernliği ve farklılığı ise, "Bir dahaki sefere daha farklı bir şey yapmak" ilkesi ile tanımladı.

Konferansta anlattığı, tasarladığı yapıların çeşitliliğinden çok mobilya tasarımlarının çeşitliliği de dikkat çekti. Yapının tasarımıyla da ilişkilendirdiği koltuk, masa, banko, çöp kutusu vb. gibi birçok objenin tasarımını da kendisinin yaptığını belirtti.

Mütevaziliği, tasarımlarını mükemmel bulmadığını belirtmesinden anlaşılan Decq'in başarısının sırrını enerjisi ve mimarlıktan duyduğu zevk ile açıklarken bütün projelerinin birbirinden farklı olmasını ise hepsinin konseptlerinin farklı olduğunu belirtti.

Sergiden İzlenimler
Odile Decq'in öğrencilerinin tasarlamış olduğu projelerin yer aldığı sergide dört tema üzerinde kurulu 4. sınıf öğrencilerinin grup halinde tasarladığı her proje birer pafta üzerinde sergilenirken detayları 5'er dakikalık animasyonlar halinde televizyon aracılığıyla sunuluyor. Sergide yer alan temalar;
1. 2001'de Paris Üzerine Bir Ütopya,
2. 2002'de Brüksel,
3. 2003'te Rotterdam'da Otoyolu,
4. Gelecekte Yaşamak,
şeklinde kronolojik olarak sıralanıyor.

3 yıldır farklı şehirlerde ve gelecek üzerine çalışmalarını sürdüren Decq, öğrenci projelerinde de optimist bir gelecek üzerine çalışmalarını geliştiriyor. Paris üzerine yeni bir vizyon geliştirmek, Brüksel'in ileride Avrupa'nın başkenti olacağını varsaymak, teknolojinin gelişmesiyle otoyollardaki sistemin ve taşıtların gelişmesi ve gelecek üzerine çalışmalar, projelerin ana temalarını oluşturuyor.

Decq'in projelere de yansıyan farklı eğitim anlayışını, geniş bir konu üzerine öğrencilerin 2 ay boyunca konseptlerini oluşturmaları, soyut düşünceler üretmeleri ve ana felsefeleri üzerinde yoğunlaşmaları olarak özetledi. Bu süre boyunca çizimin sadece konseptini anlatma maksatıyla yapıldığını, projenin çizimine geçilmesi yasak olduğunu, çizimin ancak 2 ay sonunda gerçekleştiğini söyledi.
Arkitera - Rabia Kahya Alga

 

Mart 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Willem Jan Neutelings 6 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz