reklam

02 Nisan 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Türk okulları Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne giriyor

Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi bekleyen Türkiye, bu ay AB’nin ortak eğitim programları Socrates, Leonardo da Vinci ve Youth’a resmen katılıyor.

Bu programlar çerçevesinde, Türk öğrenci ve öğretmenler Avrupa ülkelerine, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerden öğrenci ve öğretmenler de Türkiye’ye gelecek. İlkokuldan üniversitelere kadar tüm yaş gruplarını kapsayan öğrenci değişim programları, Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) bağlı Ulusal Ajans tarafından yürütülüyor.

Daha önce pilot uygulamalar çerçevesinde öğrenci değişim programlarına katılan Türkiye, resmi katılımla birlikte, AB tarafından sağlanacak geniş fon imkanlarına kavuşacak. Ayrıca, her yaş ve meslek grubuna hitap eden değişim programlarına sınırsız katılım hakkını elde edecek. Söz konusu eğitim programlarına deneme aşamasında 3 milyon 500 bin Euro kaynak aktaran AB Komisyonu’nun, resmi üyeliğin açıklanmasıyla birlikte bu miktarın çok üzerinde karşılıksız hibelerde bulunacağı öğrenildi. Socrates programına üye ülkelere ayrılan fon Avrupa Komisyonu tarafından, nüfus oranı ve eğitime ilişkin istatistiklere göre belirleniyor. Türkiye’ye yakın bir nüfus oranına ve öğrenci sayısına sahip Almanya, AB Komisyonu’ndan her yıl 25-30 milyon Euro hibe alıyor. Ulusal Ajans yetkilileri, AB’nin eğitim fonlarından kısa bir sürede Almanya kadar pay alabileceğimizi vurguluyor. Türkiye, AB’nin eğitim programlarına bu ay resmen katılıyor. Daha önce 1 Nisan olarak açıklanan katılım tarihinin, resmi prosedür sebebiyle uzadığı belirtildi. Resmi katılımın bu ay içinde (nisan) açıklanması bekleniyor.

Öğretmen ve öğrenci değişimi

AB üyesi ülke ve aday ülkelerin ilköğretimden yükseköğretime kadar tüm gençliğini kapsayan program genel eğitim (Socrates), mesleki eğitim (Leonardo da Vinci) ve gençlik (Youth) olmak üzere, üç ana başlık altında yürütülüyor. Programlara katılacak ülke vatandaşlarının tüm giderleri AB bütçesinden karşılanıyor.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesinde kurulan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından yürütülen programlar çerçevesinde, AB üyesi ülkelerin her kademedeki okulları ile Türkiye’deki okullar buluşturuluyor. Ortaokul ve lise düzeyinde eşleşen okullar ortak proje geliştirirken, kardeş üniversiteler arasında bir yıllık öğrenci değişimleri gerçekleştiriliyor.

Socrates’in en çok ilgi çeken alt dalı olan Erasmus, tüm Avrupa’daki üniversiteler arasında öğrenci değişimlerini öngörüyor. Erasmus, pilot uygulamasının gerçekleştirildiği üniversitelerde yoğun bir ilgi görmüştü.

AB ile eğitim alanında işbirliğinin bir diğer sacayağı, mesleki eğitim öngören Leonardo programı. Mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve güçlendirilmesini amaçlayan Leonardo programı ile mesleki eğitim almış kişiler, öğrenciler, genç işçiler ve yeni mezunlar için AB üyesi ülkelere ziyaret imkanı sağlanıyor.
Zaman - Emre Demir

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz