reklam

06 Nisan 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Beton yol yapımı Mayıs’ta başlıyor

Karayollarının kaplamasında kullanılan asfalta oranla daha dayanıklı olan beton yol yapımına Mayıs ayında başlanacak.

Türkiye’deki Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, çimento fabrikalarının faaliyetlerine olumlu katkısı beklenen ve yaklaşık iki yıl önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile TÇMB arasında imzalanan protokol kapsamında, örnek beton yol yapımı uygulamasına Mayıs ayında başlanacağını söyledi.

Türkiye, 39 entegre çimento fabrikası, 18 öğütme tesisiyle yılda 35 milyon ton çimento üreterek bu alanda Avrupa’nın üçüncü, dünyanın sekizinci büyük ülkesi konumunda bulunuyor.

Avrupa Çimento Birliği (CEMBUREAU) ve Yol Kongreleri Daimi Uluslararası Birliği’nin (PIARC) her yıl düzenlediği ve bu yıl Türkiye’nin evsahipliğinde İstanbul’da Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) gerçekleştirdiği 9. Uluslararası Beton Yollar Sempozyumu’nun açılışında bir konuşma yapan İğnebekçili, “Türkiye’nin ilk beton yolu Afyon-İscehisar arasındaki yaklaşık 2.5 kilometrelik bölüm Türkiye’nin bu alanda attığı önemli bir adım olacaktır” dedi.

Onarım giderleri düşük
Beton yollar çalışmasının Türk çimento sektörünün önemli çabalarından biri olduğunu söyleyen İğnebekçili, “Düşük inşaat maliyeti, uzun ömür ve tamamen yerli girdi kullanılma nitelikleriyle asfalt yollara karşı üstünlüğü bilimsel olarak kanıtlanan beton yolların ülkemizde de geciktirilmeksizin uygulamaya konulması Türkiye’de kara yollarında uygulanan yatırım teknolojilerinde yeni bir çığır açılmasına öncülük edecektir” diye konuştu.

Beton yolların dayanıklılığı ve bakım onarım giderlerinin az olmasının yanında yapım, işletim açısından da üstünlüğü olduğunu kaydeden İğnebekçili, “Öyleyse gereken şey, ülkemizde yol yapımı konusunda karar verici kurumlarımızın, Türkiye’nin de artık diğer ülkeler gibi beton yol seçeneğini ciddi şekilde dikkate almak durumunda olduğunu görerek buna uygun planlamaları yapmasıdır” dedi.
Türkiye’de bugün karayollarının yük taşımacılığındaki payının yüzde 92, yolcu taşımacılığındaki payının ise yüzde 95 olduğuna dikkat çeken İğnebekçili, “Kısacası karayolları, Türkiye’nin ulaşım ve taşımacılığı, bir bakıma ekonomik açıdan yaşamsal öneme sahiptir” dedi.
NTVMSNBC

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Suha Özkan ve Haluk Pamir 30 Mart-27 Nisan 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

Mimarlıkta Bir Ahlak Misyonu Olarak Modernizm üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

Kamusal Mimarlık hakkında görüşlerinizi bildirmek için buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz