reklam

08 Nisan 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zümrüt Apartmanı'nın çökmesinden sonra Konya'da yüksek bina korkusu başladı

Konya’da Zümrüt Apartmanı’nın çökmesi sonucu yüksek katlı binalardan korkan vatandaşlar, ilçeler arasında iç göç yapmaya başladı.

Yaşanan göçük olayından olumsuz yönde etkilenen Konyalılar, Zümrüt Apartmanı’nın bulunduğu merkez Selçuklu ilçesinden, daha az katlı binaların bulunduğu merkez Meram’ı tercih etmeye başladı.

Özellikle Kerkük Caddesi üzerinde bulunan yüksek katlı binalar yavaş yavaş boşalmaya başlarken, emlakçılar ev arayan vatandaşların merkez Meram ilçesinden ev kiralamak istediklerini söylüyor. Emlakçılar, aynı zamanda kiracıların yanı sıra ev sahipleri de yüksek katlı binalardaki dairelerini kiraya vererek müstakil evlere taşındığını belirtiyor. Zümrüt Apartmanı'nın yıkıldığı ilk günlerde merkez ilçeler arasında yaşanan karmaşada çok sayıda ailenin yer değiştirmek istediğini belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, 10 katlı Zümrüt Apartmanı’nın çökmesinin ardından vatandaşların çok katlı binalarda oturmaktan korkmaya başladığını söyledi. Merkez ilçeler arasında Meram’ın yapı olarak daha az katlı binalardan oluştuğunu dile getiren Çakır, “Merkez ilçeler arasında en yüksek katlı binalar Selçuklu ilçesinde bulunuyor. Meram ilçesi az katlı müstakil evlerin bulunduğu bir ilçe. Ev arayanlar ‘ilk başta Meram ilçesinde ev arıyorum’ diyor. İlk tercihini Meram’dan yana kullanıyor.” diye konuştu.

Emlak Bilgi Bankası TURYAP Selçuklu Merkez Temsilcisi Yücal Tarhan ise, “Vatandaşlar yüksek katlı binaların bulunduğu Selçuklu’dan diğer iki-üç katlı evlerin bulunduğu yerlere doğru kaymaya başladı. Bu da ev kiralarının bir tarafta düşmesine diğer taraftan da artmasına neden oldu.” dedi. Konya Numune Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Hüdaverdi Derman ise insanlardaki yükseklik korkusunu ani olayların tetikleyebileceğini söyledi. Derman, “İnsanların bilinçaltında gizli kalmış fobiler olabilir. Zümrüt Apartmanı’nın yıkılması da bu gizli kalmış fobileri tetiklemiş olabilir. İnsanlar yükseklerden korkar hale gelmiştir.” diye konuştu.Şok etkisi yaratan durumlarda insanlarda fobi değişmesi yaşanabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Derman, “Mesela bir insanda karanlık korkusu varsa bu korku ani bir olayla yer değiştirip yükseklik korkusuna dönüşmüş olabilir. İnsanlardaki şüphecilik de dahil birçok duygu yükseklik korkusuna neden olabilir. Bazı vesveseli insanlar oturdukları evin sağlamlığından şüphe edip korkuya kapılabilir." dedi.

Merkez Selçuklu ilçesinde ikamet eden Selçuk Üniversitesi öğrencisi Tuncay Demir ise Zümrüt Apartmanı yıkıldıktan sonra çevredesindeki binalara karşı kendisinde bir güvensizlik oluştuğunu ifade ederek, az katlı bir binada ev kiralayarak taşınmayı düşündüklerini dile getirdi.
Zaman - Ekram Aytaş, Ünal Livaneli

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans serisinin davetlisi olarak, Francine Houben 
13 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz