reklam

09 Nisan 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma mozaikleri hiçbir yere gitmiyor

Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Zeugma mozaiklerinin taşınmasına ilişkin ihtiyati tedbir kararına yaptığı itirazı reddetti. Zeugma mozaiklerini İstanbul'da yapılacak NATO Zirvesi kapsamında Topkapı Müzesi'nde sergilemeyi amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ihtiyati tedbir kararına itirazının görüşüldüğü duruşmada, Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Vedat Yıldırım, ihtiyati tedbir kararının devamına karar verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatı Süleyman Karabulut, bakanlığın idari bir işlem yaptığını ve 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin idari işlemleri ilişkin yetkisinin olmadığını dolayısıyla idareyi bağlayıcı mahiyette bir karar veremeyeceğini savunarak, tedbirin kaldırılmasını talep etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşaviri Füsun Buyuran da Zeugma mozaiklerinin devlet malı olduğunu, davacı tarafın eserlere müdahalenin önlenmesi isteminin gerek usül gerekse esas yönünden hukuka aykırı olduğunu savundu ve ihtiyati tedbir kararının kaldırılması isteminde bulundu.

Gaziantep Barosu'nu temsilen duruşmaya katılan avukat Dilek Topalkara ile Müze Dostları ve Turizm Derneği'ni temsilen duruşmaya katılan avukat Mete Sayın ise mozaiklerin taşınmaz eser olduğu, bu eserlerin hangi hallerde bulundukları yerden bir başka yere taşınacaklarına ilişkin hükümlerin 2863 sayılı yasada belirtildiğini ifade ettiler. Zeugma mozaiklerine yapılan müdahalenin ve eserleri Gaziantep'ten götürme girişiminin yasal olmadığını öne süren avukatlar, itirazın reddedilmesini istediler.

Hakim Vedat Yıldırım, tarafları dinledikten sonra gerekçelerini deaçıklayarak ihtiyati tedbir kararının devam etmesine karar verdi.

Mozaiklerin 2863 Sayılı Yasanın 6. maddesindeki tanıma göre taşınmaz eser olduğu ifade edilen kararda, bu eserlerin deprem, sel gibi tabii afetlerden zarar görme olasılığı gibi istisnalar dışında yerinde sergilenmesi ve başka yere taşınmamasının zorunlu olduğu bildirildi.

Eserlerin bulunduğu yerden kaldırılması için bakanlık olurundan önce Koruma Kurulu'nun karar vermesi gerektiği belirtilen kararda, Koruma Kurulu'nun kararı alınmaksızın Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşteşarlığı'nın yazısı ve sözlü talimatıyla eserlere müdahale edilerek yasal usulsüzlük yapıldığı kaydedildi.

Kararda, mahalinde yapılan tespite ve bilirkişi Rıfat Ergeç'in raporuna dayanılarak İstanbul'daki nemli havanın, Gaziantep'in kuru hava ortamında restore ve konserve edilen mozaiklerin zarar görmesine neden olacağı görüşüne yer verildi.

Bu gerekçelere dayanılarak ihtiyati tedbir kararına yapılan itirazın reddi ve ihtiyati tedbirin devamına, tespit-tedbir dosyasınınZeugma mozaiklerine müdahalenin önlenmesi istemiyle dava açılan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.

2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bu kararı sonrasında, halen Gaziantep Arkeloji Müzesi'nde salonda kilitli halde bekletilen Zeugma mozaiklerine ve Mark Heykeli'ne 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin vereceğikarara kadar dokunulamayacak.

Davanın gelişimi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep'teki sivil toplum kuruluşları arasında ortaya çıkan ve Zeugma mozaiklerinin kapısı kilitli bir salonda korumaya alınmasıyla sonuçlanan anlaşmazlık, eserlerin İstanbul'da yapılacak Nato Zirvesi'ne katılacak yabancı konuklar için Topkapı Müzesi'nde sergileneceğine ilişkin haberler üzerine başladı.

Zeugma mozaiklerinin Gaziantep'ten bir başka ile götürülmesine karşı çıkan sivil toplum kuruluşları temsilcileri güçbirliği oluşturmak amacıyla Zeugma Platformu'nu oluşturdu.

Platform, eserlerin İstanbul'a taşınmak üzere sandıklara yerleştirildiği 11 Mart'ta, taşınmaz eserlerin naklinin suç olduğu iddiasıyla Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı ihtiyati tedbir kararı sonrasında mozaiklerin bulunduğu salonun demir kapısı kilitlendi, müze ziyarete kapatıldı.

Bu gelişme üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatı Süleyman Karabulut aracılığıyla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak ihtiyati tedbire itiraz etti.
Hürriyet

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans serisinin davetlisi olarak, Francine Houben 
13 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz