reklam

10 Nisan 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Şehir Plancıları Odası Kaçak Yapı İnşaatlarına Önlemler Öneriyor…

TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, yerel seçimlerin bütün yoğunluğuyla gündemi belirlediği bir dönemde, başta İstanbul'da ve orman alanlarının bulunduğu kıyı bölgelerinde olmak üzere, kentlerde ölçüsüz bir kaçak yapılaşma faaliyeti başladığı ortaya konuyor. Yerel yönetimlerin yeni başkanlarının konuya yönelik yaklaşımlarının yetersiz olduğunun iddia edildiği açıklama, anayasaya göre, kentlerin planlı gelişmelerine yönelik faaliyetlerin içinde aktif görev alan bir meslek grubu olarak, şehir plancılarının telafisi güç kaçak yapılaşma konusuna ciddi endişeleri olduğu ifade ediliyor.

Oda yetkilileri, Yerel Yönetim Reformu Tasarısının kaçak yapılaşmanın denetim altına alınması boyutuyla yeniden değerlendirilmesi ve imar mevzuatında kapsamlı bir değişim yapmaya gerek olması konularının özellikle altı çiziyor.

Kamu arsalarının ve kamusal alanların kaçak yapı sahiplerine satışı yolu ile gelir elde etmek ya da dönüşüm projeleri adı altında yasa dışı yapıları yasal hale getirmek biçimindeki imar aflarına yönelik düzenlemelerin, gündeme getirilmesinin, seçim öncesi sıkça görüldüğü üzere kaçak yapıların özendirilmesine neden olduğunun ifade edildiği açıklamada, seçim öncesi dönemde belediyelerin kaçak yapılaşmaya karşı etkili önlemler alamıyor olmasının altında temelde kurumsallaşamamış siyasi tercihlerin neden olduğu ifade ediliyor.

Oda yetkililerine göre kaçak yapılaşmayı önlemenin yolu, kaçak yapılarda yaşamaya zorunlu olan insanların kamu hizmetlerinden mahrum bırakılması ve tecrit edilmesi şeklinde değil, yaptırımlar, kaçak yapıları yapanlara ve yaptıranlara uygulanması şeklinde daha etkili ve kesin sonuçlara ulaşılabilecek. Kaçak yapılaşmaya karşı, kısa sürede alınacak en önemli önlemin; kentlerin ve kamu kaynaklarının talan edilmesine yol açan bu duruma karşı vatandaşların duyarlılığı ve bilinci olduğunun özellikle altının çizildi.
Arkitera

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET "Çağdaş Hollanda Mimarlığı" Konferans serisinin davetlisi olarak, Francine Houben 
13 Nisan 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz