reklam

14 Nisan 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kamu Yönetimi Yasa Tasarılarının Gayrimenkul Sektörüne Etkileri

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği tarafından düzenlenen Cumartesi Sohbetleri'nin 3.'sünde Kamu Yönetimi Yasa Tasarılarının Gayrimenkul Sektörüne Etkileri tartışıldı.

Konut alanında çeşitli makale ve bildirileri bulunan Prof.Dr. Fehim Üçışık, "Toplu Konut Politikaları ve Uygulama Esasları", "Kamu Yönetimi Tasarılarının Gayrimenkul Sektörüyle İlgili Olarak Öngördüğü Değişiklikler", "Kamu Arazilerinin Satışı", "Uydu Kentler", "Toplu Konut Projeleri", "Afet Konutları", "Turizm Kentleri ve Kentsel Dönüşüm Projeleri" üzerine bir konuşma yaptı.

Devletin, konut yapımına olumlu etkisi yanında, kötü şehirleşmenin engellenmesi ve çağdaş yerleşmelerin hayata geçirilmesi için öncelikle konut talebinin sağlıklı bir şekilde karşılanması gerektiğini söyleyen Üçışık, konut yapımının turizm kadar teşvik edilmediğinden yakındı.

Turizm konusunda önemli boyutlarda teşvik olduğu, ancak bunun aksine konut, toplu konut konusunda özellikle arazi temini açısından desteklemenin tersine bir köstekleme olduğundan söz etti.

İnşaat sektörünün teşvik edilmesi için gerektiğinde ilgililerin görüşlerinin alınması, yanlış olan kararlara karşı çıkılması ve hatta kadro değişikliği yapılması gerektiğinden bahseden Üçışık'ın en büyük eleştirisi; "tarım arazileri dışındaki alanlarda imarlı ve alt yapılı arsalar üretmek, konut veya toplu konut yapmak, satmak, kiralamak ve bu amaçlarla arazi satın alma" yetkilerinin büyükşehir belediyelerine verilmesi oldu.

Üçışık getirdiği öneride; konut yapımının - turizm yatırımları konusunda "Turizmi Teşvik Kanunu" ile yapılan destek gibi - yaygın şekilde ve gerek "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları" gerek orta ve büyük ölçekli inşaat firmaları aracılığıyla desteklenmesi gerektiğinden bahsetti.

Hukukçu olan Prof.Dr. Fehim Üçışık'ın getirdiği başka bir öneri de; kamu arazilerinin, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına, büyük ve orta ölçekli inşaat firmalarına kat karşılığı tahsis edilmesi oldu. Bu şekilde küçük tasarrufların, en üst düzeyde denetime tabi tutulan gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yönlendirileceğini, konut inşaatları konusunda son teknolojiden yararlanılacağını, çok sayıda işsize yeniden iş bulunacağını, değişik iş kollarında olumlu gelişmeler olacağını ve arazilerdeki değer artışlarının geniş kitlelerce bölüşüleceğini belirtti.

Konut sorununun gayrimenkul yatırım ortaklıklarıyla çözülmesinden yana olan Üçışık; devletin inşaat karşılığı olarak edindiği konutların, uzun vadeli satışında ve konut kredisi kullandırıldığında, vatandaşların toplam ödemelerinin birim m² inşaat maliyet bedeline endeksli olarak belirlenip, her taksitte bunun uygun bir oranının o dönemin maliyet bedelleri üzerinden ödenmesi gerektiğini belirtti. Bu uygulamayla birlikte kredi olarak kullandırılan toplu konut fonlarının zaman içerisinde eriyip bitmeyeceği ve geri dönerek yeni krediler şeklinde kullanılabileceğinin altını çizdi.

Depreme dayanıklı yapı hakkı konusunda, depreme karşı tedbirlerle ilgili düzenlemelerin olabildiğince süratle ve gereği gibi uygulanması gerektiğini savunan Üçışık, Kat Mülkiyeti Kanunu'na yapının yenilenmesi veya güçlendirilmesi kararının alınması ile ilgili bir hüküm eklenmesi gerektiğini açıkladı.

Prof.Dr. Fehim Üçışık hakkında:

Hukukçu olan Prof.Dr.Fehim Üçışık Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Başkanlığı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Hukuk Fakültesi Dekanlığı, Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Sağlık Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde iş hukuku, sosyal güvenlik, sağlık hukuku, kalkınma hukuku, spor hukuku, vatandaşlık bilgileri ve çevre hukuku üzerine dersler verdi. Toplu konut kredilerinin miktarı ve geri ödemeler, toplu konut fonundan alt yapı ve sosyal tesislerin finansmanı, işçi ve memurlara konut, 1982 anayasası ve toplu konut kanunu karşısında SSK konut yardımı gibi konularda inşaat sektörüyle ilgili bildirileri ve bilimsel makaleleri bulunan Prof.Dr. Fehim Üçışık, Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonları, Aile Şurası, Çevre Şuraları, Spor Şuraları, Ulusal Sağlık Kongreleri, Anayasa Yargısı Sempozyumu ve Sağlık Projesi çalışmalarına katılmıştır. 2003 Nisan ayından bu yana Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının Sözleşmeli Danışmanı olarak Sağlık Mevzuatı konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.
Arkitera - Rabia Alga

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz