reklam

15 Nisan 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İzmir Kuşcenneti susuz kaldı

İçinde 255 kuş, 14 sürüngen, 3 kurbağa, 9 yabani memeli hayvan türünün yaşadığı ve 308 değişik bitkinin bulunduğu İzmir Kuşcenneti, yağış azlığı ve sazlıklara yeteri kadar tatlı su verilmediği için 2-3 yıldır yaşadığı ''kuraklık'' tehdidiyle bu yıl da karşı karşıya kaldı.

Alınan bilgiye göre, kuşların, sürüngenlerin ve bölgedeki diğer hayvanların sıkıntısız bir yaz mevsimi geçirmesi için ilkbahar aylarında mutlaka sazlıklara yeterli miktarda su verilmesi gerekiyor.

DSİ Menemen yetkilileri, Emiralem Regülatörü'nden İzmir Kuşcenneti'ne su verilmesi için çaba gösterdiklerini belirttiler. Yetkililer, yağış azlığı dolayısıyla çiftçilerin tarlalarını sulamak için kanal kapaklarını açtığını, bu yüzden cennete ''gürül gürül'' su gitmediğini öne sürdüler.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mehmet Sıkı da İzmir Kuşcenneti'ndeki kuş, memeli, sürüngen ve bitkilerin yaşamlarını devam ettirmeleri için tatlı su sıkıntısının bir an önce çözümlenmesi gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Sıkı, ''Cennette 2-3 yıldır bu sıkıntı çekiliyor.

Bu aylarda sazlıklara yeterli miktarda tatlı su verilmezse kuşlar ve diğer canlılar için bu yaz çok zor geçecek. Yer değiştiren canlıları tekrar cennete döndürmek de güç olur''dedi.

Şimdi gerçek cennet olacak
İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu'nun ''İzmir Kuşcenneti, kısa sürede gerçek bir cennete dönüştürülecek'' talimatıyla hareket eden İzmir Kuşcenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği, bölgede başlattığı 21 proje için şu ana kadar 900 milyar liraya yakın harcama yaptı.

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nden İzmir Çamaltı Tuzlası'na kadar olan yolun iki yanındaki molozlar temizlenirken, bölge tel örgüyle çevrildi. 4 kilometrelik yol boyunca çöp dökülmesinin yasak olduğunu belirten levhalar dikildi. Tuzla girişine yolun sol tarafına kamyonların duracağı otopark yapıldı.

Cenneti ziyaret edecek yerli ve yabancı konukları Çamaltı Tuzlası'ndan İzmir Kuşcenneti'ne girişte ''Yalı Çapkını'' maketi karşılayacağını belirten yetkililer, biten diğer projeleri şöyle açıkladılar:

''Girişteki elektrik direkleri kaldırıldı, çevre düzenlemesi yapıldı. 6.5 kilometrelik yol uzantısına başta iğde ağaçları olmak üzere çeşitli ağaç türleri dikildi. Ana kapıda girişten bir kilometre sonra, üstünde flamingo ve yavrusunun maketi olan ikinci bir kapı daha yapıldı.

Ziyaretçi merkezinde otopark düzenlemesi gerçekleşti. Ziyaretçi merkezinin bulunduğu bölgeye 5 kilometre uzaklıktan su getirildi. Bu suyun bir bölümü sazlıklara verilecek. 3 ziyaretçi gözetleme kulesiyle bilimsel çalışmalar için 2 gözleme kulesi yapıldı.

Ziyaretçi merkeziyle ile Lukai Antik Kenti'nin bulunduğu bölümü kadar 4 kilometrelik yol yapıldı. Bu bölgede sessiz, aküyle çalışan arabalar kullanılacak. İki adet akülü araba alımı için ihale yapıldı.''

İzmir Valiliği, Kuşcenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği'nin 2004 yılı bütçesini 1 trilyon 181 milyar lira olarak onayladı.

Valiliğin, 5 Mayıs'ta 4. İzmir İktisat Kongresi'ne katılacak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e İzmir Kuşcenneti'ni görmesi için teklif sunacağı öğrenildi.
Hürriyet

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz