reklam

16 Nisan 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kat karşılığı talan dönemi

Hazine arazileri, lüks konut ya da işyeri inşaatı için özel sektöre devredilecek.

Yeni uygulamaya girecek olan kat karşılığı satış yöntemi ile devlet, yapımcı firmalardan belli sayıda konut ya da işyeri alacak. Devletin payına düşen konut ve işyerleri hemen satışa çıkarılacak ve böylece Hazine'ye de gelir sağlanacak.

Satışında başarılı olunamayan Hazine arazileri için çözüm bulundu; kat karşılığı inşaata açmak. Haksız kazancın önünü açarken yeşil alanlar için de tehdit oluşturabilecek bu uygulamayla Hazine arazilerine lüks konut ya da işyerleri inşa edilmesi planlanıyor. Buna göre, devlet sahip olacağı katları da satarak gelir elde edecek.Hükümetin kamu açıklarının kapatılmasında büyük umut bağladığı Hazine arazilerinin satışında istenen sonuç elde edilemeyince, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yeni çözüm arayışlarına yöneldi.Yapılan değerlendirmeler sonucunda, söz konusu yerlerin kat karşılığı ekonomiye kazandırılması benimsendi.İlk olarak değeri trilyonlarla ifade edilen İstanbul Bağdat Caddesi üzerindeki tarım il müdürlüğünün işyeri ya da konut alanı şeklinde kat karşılığı elden çıkarılması kararı alındı.

Yine Kadıköy civarında bulunan meteoroloji bölge müdürlüğünün de kat karşılığı satışı için çalışma yürüttüklerini kaydeden yetkililer, Kartal'da çok geniş bir alan kaplayan Hazine'ye ait arazini için de Emek İnşaat'ın çalışma yaptığını bildirdi.Maliye yetkilisi, Ayazağa'da daha önce 60 trilyon liraya satışa çıkarılan, ancak müşteri çıkmayan Hazine'ye ait arazinin de bu ya da buna benzer bir yöntemle satılabileceğini ifade etti.Yeni uygulamaya girecek kat karşılığı satış yöntemi ile devlet, yapımcı firmalardan belli sayıda konut ya da işyeri alacak. Şehir merkezlerinde yer alan bu yerlerde konut yapılması halinde konut projeleri, lüks konut şeklinde gerçekleştirilecek. Konut ve işyerlerinin tamamlanmasının ardından devlete ait olanlar satışa çıkarılacak

Bu arada Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 81 ilin defterdarına birer yazı göndererek bölgelerinde kat karşılığı değerlendirilecek Hazine taşınmazlarının belirlenmesini ve 30 Nisan'a kadar genel müdürlüğe iletilmesini istedi.2004 bütçesinde lojmanlar, sosyal tesisler ve diğer binaların satışından 100 trilyon lira, diğer taşınmaz malların satışından ise 398 trilyon 648 milyar lira gelir öngörüldü. Mart sonu itibarıyla 2 trilyon 520 milyar liralık bina, 6 trilyon 609 milyar liralık da diğer taşınmaz mal satışı gerçekleştirildi.
Cumhuriyet

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz