reklam

17 Nisan 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

TAV, Esenboğa terminallerini 20 ayda tamamlayacak

Ankara Esenboğa Hava Limanı İç ve Dış Hatlar Terminalleri’nin ihalesini alan TAV (Tepe-Akfen-Vie), yapım süresi 36 ay olan terminalleri 20 ayda tamamlayarak hizmete sunacak.

Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali’nin işletmecisi TAV’ın Yönetim Kurulu Murahhas Azası ve CEO’su Sani Şener, Ankara’ya yakışır bir hava limanı terminali inşa edeceklerini söyledi. 2 ay içinde inşaata başlanacağını ifade eden Şener, Esenboğa Hava Limanı’ndaki şantiyede yaklaşık 3 bin, işletmede ise bin kişiye yakın bir istihdam sağlanacağını bildirdi. Atatürk Hava Limanı’nda güvenlik hizmeti veren Tepe Özel Güvenlik birimi, duty free (gümrüksüz satış) işletmeciliği yapan ATÜ ve yiyecek-içecek hizmeti veren BTA’nın da Esenboğa Hava Limanı’nda faaliyet göstereceğini kaydeden Şener, “Ankara’daki terminal binası AB’ye aday bir ülkenin başkentine yakışmıyordu. Ankaralı firmalar olarak, başkentimize terminal binası yapacağımızdan dolayı çok mutluyuz. Atatürk Hava Limanı’nda elde ettiğimiz bilgi birikimiyle Esenboğa Hava Limanı’nda da örnek bir işletmecilik sergileyeceğiz.” dedi.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak terminaller için Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) yolcu garantisi aldıklarını belirten Şener, garantinin iç hatlar için 600 bin, dış hatlar için de 750 bin yolcu olduğunu söyledi. Şener, taahhüt edilen rakamın yakalanamaması halinde eksik kalan her yolcu için iç hatlarda 3 Euro, dış hatlarda ise 15 dolarlık tazminat alınacağını ifade ederek, “Terminallerdeki yolcu sayısı gerçekten çok düşük. Zaten ihale için 9 firma dosya alırken, yolcu sayısının azlığı yüzünden ihaleye sadece İçtaş İnşaat-Costain International ile biz girdik. Onların teklifi 17 yıl 6 ay, bizimki ise 15 yıl 8 ay olduğundan ihaleyi kazandık.” diye konuştu.

Kahire Hava Limanı’nın işletmesini de alacağız

TAV’ın Yönetim Kurulu Murahhas Azası ve CEO’su Şener, önümüzdeki yıl yapılacak olan Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali’nin ihalesine de talip olduklarını dile getirerek, terminalin işletmeciliğini ikinci kez aldıkları takdirde İstanbul ve Ankara’daki terminalleri hiçbir problem yaşamadan işletebileceklerini söyledi. “Bugünkü altyapımızla aynı anda 6-7 hava limanını ya işletebiliriz ya da inşaatını yapabiliriz.” diyen Şener, tarihî İpek Yolu üzerindeki üç terminali aldıklarını, yeni hedeflerinin de Kahire Hava Limanı terminalleri olduğunu bildirdi. Şener, şöyle konuştu:

“Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış İstanbul, Anadolu uygarlığının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentliğini yapmış Ankara ve üç medeniyete hükmetmiş Pers İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış Tahran’da terminallerin yapımını ve işletmesini aldık. Şimdi sırada Mısır’ın başkenti Kahire’deki hava limanı terminalleri var. 8 Mayıs’ta gerçekleşecek ihalede de iddialı bir konumdayız.”

Kahire’de Dünya Bankası kredisiyle inşa edilecek 350-400 milyon dolar keşif bedelli hava limanı ihalesine hazırlandıklarını anlatan Şener, ihaleye Bechtel (ABD), Turner (ABD), Besix (Belçika), Bouyges (Fransa), CCC (Yemen), ACC (Mısır) ve Oraskom (Mısır) şirketlerinin katılacağını bildirdi. Şener, ihaleyle ilgili son görüşmeleri yapmak üzere Kahire’ye gideceğini belirterek, daha sonra Katar’ın başkenti Doha’daki Hava Limanı için yapılacak 2,5 milyar dolarlık ihaleyle ilgili olarak bu ülkeye geçeceğini kaydetti.

Global bir firma olma yolunda hızla ilerlediklerine dikkat çeken Şener, TAV’ın bilgi birikimiyle artık dünyanın hava limanı yapımcısı ve işletmecisi firmalarından biri haline geldiğini ifade etti. Şener, hem yapımda hem de işletme alanında iddialı olduklarını belirterek, “Atatürk Hava Limanı’ndan bir dünya markası çıkarma peşindeyiz. Bu vesileyle çok ciddi bir iş istihdamı sağlayacağız. Mühendislerimizi ve işletmecilerimizi yurtdışına götüreceğiz. Oradan ülkemize döviz girdisi sağlayacağız.” dedi.
Zaman - Mustafa Gün

 

Nisan 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Ben van Berkel 27 Nisan 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz